Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΣΟΪΜΠΛΕ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΝΤ – «ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ»

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την εκδίωξη του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία και ειδικότερα ...

«Παιχνίδια» Σόιμπλε με το ελληνικό πρόγραμμα – Πιέσεις σε Αθήνα και ΔΝΤ






Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την εκδίωξη του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει να δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα, πιέζοντας το οικονομικό επιτελείο να παραμείνει σε Μνημόνιο υπό την αιγίδα των τεσσάρων Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), παρά να πάει σε ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο μπορεί και να μην εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.




Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τιναχθούν όλα στον αέρα.

«Το γεγονός ότι η Αθήνα δεν τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί, αποτελεί την αιτία για τη διστακτικότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στη Γερμανία η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν υπάρξει αλλαγή προγράμματος, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα καινούργιο, αλλά πρώτα με την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Και εγώ δεν θα συνιστούσα – σ.σ. στην Ελλάδα – να προσπαθήσει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές θα έλεγαν ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση, με όλη την ευελιξία που χορηγείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να εφαρμόσουν αυτό που έχει εγκριθεί, η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν υφίσταται πλέον».

«Χωρίς το Ταμείο, το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας το «πρεσάρισμα» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει διπλό στόχο: Αφενός να ανακόψει τη φόρα της Αθήνας στο να διεκδικήσει την αποβολή του Ταμείου από το Μνημόνιο και το σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος, αφετέρου να κρατήσει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, παρά την όποια διάσταση απόψεων υπάρχει ως προς τις μεταξύ τους θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.




Όμως αυτή κίνηση από πλευράς Σόιμπλε δεν γίνεται για τα... όμορφα μάτια της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά προφανώς για να αποφύγουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ μια άγρια πολεμική εναντίον του από τα υπόλοιπα κόμματα εντός της Bundestag (γερμανική Άνω Βουλή), σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση ζητήσει την έγκριση ενός νέου Μνημονίου για την Ελλάδα

Επιμένει στις θέσεις του το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τη στιγμή που ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί αυτή τη μεθόδευση, το ΔΝΤ επιμένει να τηρεί σκληρή στάση ως προς το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στο ελληνικό Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου».

Ο Ντράγκι «άδειασε» το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος της οποίας να μην είναι βιώσιμο, προχώρησε την Πέμπτη (19/01/2017) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ψηλά στην ατζέντα του ESM το ελληνικό χρέος\
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα (23/01/2017), θα τεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/763749/paixnidia-soimple-me-to-elliniko-programma-pieseis-se-athina-kai-dnt#ixzz4WFk80P9f

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.