Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΤΑΓΙΠ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ». ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΧΑΣΤΟΥΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού Yeni Deniz Mecmuası που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Kırmı...







Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού Yeni Deniz Mecmuası που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Kırmızı Kedi.
Ο Ναύαρχος ε.α , Ozden Ornek, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός Στόλου και Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων , από όπου αποστρατεύτηκε το 2005, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Denizci Türkiyeyi Düşünelim” (Ας στοχαστούμε την ναυτική Τουρκία) . Ο κ. Ozden που ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση Βαριοπούλας, στο άρθρο του περιγράφει την ναυτική Ιστορία της Τουρκίας.




Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις συζητήσεις που γίνονται για τη Συνθήκη της Λωζάννης .
Επισημαίνει στους αναγνώστες του, ότι ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ήταν εκείνος που εγκατέλειψε τον οθωμανικό Στόλο στον Κεράτιο και τον άφησε εκεί για να σαπίσει!

Ο Ναύαρχος υποστηρίζει ότι : “Ένα μέρος των Νησιών του Αιγαίου δεν χάθηκε με τη Λωζάννη, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας Στόλου. Είναι ολοφάνερο ότι μερικοί από αυτούς που μας κυβερνούν πρέπει να μάθουν αυτή την αλήθεια.”
Επιγραμματικά ο κ. Ozden αναφέρει τα εξής:

“…Είναι εύνοια της τύχης να ζεις σε μια παράκτια χώρα. Πόσα κράτη στον κόσμο έχουν αυτή την τύχη;

Είμαστε ναυτικοί; Η απάντηση στο ερώτημα θα μειώσει το ηθικό μας. Για την μεγάλη πλειοψηφία μας η θάλασσα είναι ένα περιβάλλον που χρησιμοποιούμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Είναι ελάχιστοι αυτοί που σκέπτονται διαφορετικά. Δεν μας αρέσουν τα ψάρια. Κι ένα μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ψάρι.




Όταν ήμουν υπαρχηγός ρώτησα έναν φαντάρο που είχε έρθει από τα νοτιοανατολικά κι είδε για πρώτη φορά τη θάλασσα “Σε τι μοιάζει η θάλασσα;”. Μου απάντησε τους αγρούς με τα στάχυα. Όταν τον ρώτησα “γιατί;” μου είπε “όταν φυσάει ο άνεμος η θάλασσα κυματίζει όπως τα στάχυα”. Αυτές είναι οι γνώσεις των συμπολιτών μας για τη θάλασσα.

….Κύκλοι που θαυμάζουν τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ ισχυρίζονται ότι ανέπτυξε το Ναυτικό! Ο ισχυρισμός αυτός είναι σωστός κατά μια άποψη. Ο σουλτάνος δεν πίστευε στο Ναυτικό , γιατί το φοβόταν. Από το 1876 αποφάσισε να εγκλωβίσει τα πλοία του Στόλου στον Κεράτιο. Είχε βιώσει την πολιορκία των ανακτόρων του Ντολμάμπαχτσε από τον Huseyin Avni Pasa που εξεγέρθηκε εναντίον του σουλτάνου Αμπτουλαζίζ. Φοβήθηκε τόσο πολύ από το περιστατικό αυτό που δεν διέμεινε ποτέ στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

Σύμφωνα με το πολεμικό σχέδιο που καταστρώθηκε το 1897 , στον Ελληνο-τουρκικό πόλεμο, ο οθωμανικός Στόλος θα έπληττε τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Για τον σκοπό αυτό τα πολεμικά πλοία θα έβγαιναν για πρώτη φορά έξω από τον Κεράτιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Μόλις έφτασαν στη Γέφυρα του Γαλατά άρχισαν να σκάνε τα καζάνια και να παρουσιάζονται βλάβες. Ο αρχηγός του Στόλου Hasan Rahmi Pasaκατάφερε να αγκυροβολήσει τα πλοία στον Άγιο Στέφανο, για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Εύστοχα σκέφθηκε να κάνει δοκιμαστικές βολές με τα πυροβόλα για να δει αν λειτουργούν. Από την άσκηση προκλήθηκαν καινούργιες ζημιές. Μόνο 2-3 πλοία κρίθηκαν αξιόμαχα. Έτσι, αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγή σχεδίων και να αποσύρουν το Στόλο από τον Πόλεμο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η κατάργηση του Στόλου. Εάν δεν ερχόταν ο Ατατούρκ σήμερα δεν θα είχαμε πολεμικά πλοία”.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις του Ναυάρχου. Την εποχή της Λωζάννης δεν υπήρχε τουρκικός Στόλος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα νησιά του Αιγαίου. Γι αυτό το λόγο η τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επέμεινε στη διεκδίκηση της Μοσούλης. Ο κ. Ερντογάν βέβαια, επιμένει να αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα. Ας μην ξεχνά, όμως, ότι μπορεί να απέκτησε πλοία , αλλά αυτά χρειάζονται έμπειρους, ικανούς ναυτικούς για να είναι αποτελεσματικά. Και όπως φαίνεται σε αυτό τον τομέα οι ελλείψεις είναι ανυπέρβλητες.


militaire
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.