Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Σε...δικαστικό, διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν με...

Ο σκληρός διπλωματικός πόλεμος για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς




Σε...δικαστικό, διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα.




Η τριχοτόμηση στην εκδίκαση της υπόθεσης και όχι η συνολική αντιμετώπιση του αιτήματος των τουρκικών αρχών οδήγησε όχι μόνο στην έκδοση αντιφατικών αποφάσεων προκαλώντας σύγχυση στους κόλπους της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά προκάλεσε και «εκνευρισμό» στην κυβέρνηση, μετά και τη δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ με τις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως τόνισε «αποτελεί αναγκαιότητα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Πλέον η υπόθεση «περνάει» στον Άρειο Πάγο, όπου θα επανεξεταστούν και οι τρεις υποθέσεις. Δηλαδή: Των πρώτων τριών Τούρκων για τους οποίους αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Εφετών η μη έκδοση αλλά ασκήθηκε έφεση, των άλλων τριών για τους οποίους κρίθηκε ότι πρέπει να εκδοθούν αλλά προσέφυγαν οι ίδιοι κατά της επίμαχης απόφασης καθώς και των δύο τελευταίων για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία αλλά ομοίως ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνη Λιώγα.

Ανάλογα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα καθοριστεί και το εύρος των ευχερειών που θα έχει για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης που κατά το νόμο μπορεί να πει την τελευταία λέξη για την τύχη των εκζητουμένων, καθώς ο νόμος διαχωρίζει την πολιτική απόφαση που εμπεριέχει εκ των πραγμάτων τα δικά της κριτήρια από τη δικαστική κρίση.




Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές ακόμα και αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων και ο υπουργός Δικαιοσύνης προσυπογράψει, η υλοποίηση αυτής της απόφασης εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά. Κι αυτό διότι και οι οκτώ Τούρκοι έχουν προσφύγει στις διαδικασίες για παροχή ασύλου, ο χρόνος ολοκλήρωσης των οποίων προσδιορίζεται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο, καθώς μέχρι στιγμής, μόνον δύο από τους οκτώ έχουν κληθεί σε ακρόαση στο τέλος Ιανουαρίου του νέου έτους.

Πάντως και στις τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών συγκλονιστικές υπήρξαν οι κραυγές αγωνίας των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στους έλληνες δικαστές να μην τους εκδώσουν στην Τουρκία, αφού τα απάνθρωπα βασανιστήρια σε βάρος τους θα ήταν, όπως είπαν, αναπόφευκτα. «Θα υποστούμε βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής», υποστήριξαν όλοι οι εκζητούμενοι αναφέροντας δεκάδες παραδείγματα ανθρώπων που υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. «Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους», είπαν.

Εξίσου συγκλονιστικές υπήρξαν όμως και οι εισηγήσεις των εισαγγελέων Ευσταθίας Καπαγιάννη και Γιώργου Βούλγαρη. Αμφότεροι πρότειναν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών ζητώντας από τους δικαστές να κρίνουν με βάση το νόμο, τη συνείδησή τους, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφήνοντας τους διπλωματικούς χειρισμούς στην κυβέρνηση.

«Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην Ε.Ε.; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε;», διερωτήθηκε ο εισαγγελέας Γ. Βούλγαρης, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μη έκδοσης για να καταλήξει «βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες, είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη, η οποία πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 εκζητούμενοι τονίζοντας πως: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση». Η ίδια επισήμανε και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής : «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ», ενώ αναφερόμενη στα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι είναι «εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.