Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ «ΜΗΔΕΝ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ -ΒΙΝΤΕΟ-

Η τοποθέτηση του Σταυρού στην υπό ανέγερση εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν αποτέλεσε μια είδηση που δημοσιεύτηκε σε μα...







Η τοποθέτηση του Σταυρού στην υπό ανέγερση εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν αποτέλεσε μια είδηση που δημοσιεύτηκε σε μακροσκελέστατο άρθρο, με φωτογραφίες, στη «Νew York Times», μεταδόθηκε από ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Νέα Υόρκη και ακόμα δημοσιεύθηκε και στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Εθνος» στην Ελλάδα.




Πρόκειται για μια πλήρως δικαιολογημένη δημοσιογραφικά απόφαση. Αποτελεί όντως μια σημαντική είδηση.

Για εμάς, πάντως, την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αποτελεί πολύ περισσότερο από μια είδηση. Αποτελεί μια ιστορική στιγμή, την χειροπιαστή απόδειξη τού τι μπορεί να πετύχει η Κοινότητά μας, όταν έχει ικανή εκπροσώπηση και όταν πιστέψει σε ένα ανώτερο κοινό σκοπό.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Μαζί με την αδιανόητη καταστροφή που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, κατέστρεψε και τον ταπεινό ναό του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στους Δίδυμους Πύργους.

Μετά από μια μακρά, και μερικές φορές δύσκολη διαδικασία, που έθεσε σε αμφισβήτηση ακόμα και την εξεύρεση χώρου για την ανέγερση του νέου ιερού ναού, και μετά από προσωπική παρέμβαση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, βρέθηκε η κατάλληλη τοποθεσία.

Αυτό όμως ήταν η αρχή. Τώρα έπρεπε να βρεθούν και τα χρήματα. Και μάλιστα πολλά. Περί τα σαράντα -το λιγότερο- εκατομμύρια δολάρια. Ο αείμνηστος Μάικλ Τζαχάρης έθεσε τον πήχη ψηλά. Επρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος αρχιτέκτονας. Επρεπε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.



Το έργο αυτό το ανέλαβε ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος πίστεψε σ’ αυτό και αυτή του την πίστη την μετέδωσε και «στις δυνάμεις» της Ομογένειας, από άκρου εις άκρον της Αμερικής.




Υπό την ηγεσία του λοιπόν, η ανέγερση του ναού του Αγ. Νικολάου μετατράπηκε σε ένα πανομογενειακό όραμα, σε κοινό σκοπό. Θα ήταν το έργο που θα εξυπηρετούσε θρησκευτικούς, αλλά και γενικότερους εθνικούς σκοπούς.

Οι άνθρωποί μας ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα. Αλλος με ένα, άλλος με δύο και άλλος με πέντε εκατομμύρια δολάρια. Και έτσι, μαζί με τους εράνους σε κοινότητες, AHEPA και άλλους συλλόγους συγκεντρώθηκε το ποσό.

Δεν μιλάμε βέβαια για κανένα ασήμαντο ποσό. Είναι ένα ποσό που λίγες μόνο δεκαετίες πριν θα έμοιαζε σαν άπιαστο όνειρο. Κι όμως, δεν εκπροσωπεί τις πραγματικές δυνατότητες της Ομογένειας.

Η Κοινότητά μας έχει ανάγκη -και είναι σε θέση να τα εκτελέσει- από μεγάλους στόχους και μεγαλεπήβολα έργα. Οπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οπως το υπό ανέγερση νέο Γηροκομείο.

Και μπορεί και τα χρειάζεται για να πιστέψει στον εαυτό της. Να εμπιστευτεί. Να συσπειρωθεί. Να προσελκύσει τη νεολαία. Και να αναλάβει -επιτέλους- σαν Ομογένεια ένα σημαντικό έργο προσφοράς στη δοκιμαζόμενη σκληρά Ελλάδα.

Η αρχή έγινε. Ας αποτελέσει την αφορμή για μια ανασυγκρότηση, για την επισημοποίηση μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας. Θα αποτελούσε ευχής έργο, αν γινόταν.

@AHDiamataris

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.