Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΩΠΑ..; Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ SADERAT. ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ «ΠΕΡΙΕΡΓΟ» ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WSJ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων ...








Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν

Βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat, έβαλε η Ελλάδα αγνοώντας τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και από Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο μήνα.




Η απόφαση για το βέτο προήλθε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις, η οποία ακύρωνε την πλειοψηφία των κυρώσεων στην Τεχεράνη, η Saderat ήταν μια από τις τρεις τράπεζες που παρέμενε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.

Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς πως η Saderat εκτελεί παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού για έξι μήνες, μια περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Αν και υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τις πιθανότητες της Ε.Ε. να κερδίσει μια νέα δικαστική μάχη, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.

«Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να την μπλοκάρει» σημείωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου για «εμπάργκο» από την Ουάσιγκτον σε όποια εταιρεία συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη τράπεζα.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.