Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROL ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ

- Εκτός capital controls μένουν 18 φορείς και οι πρεσβείες που λειτουργούν στην Ελλάδα - Πρόταση για αύξηση του ορίου αναλήψεων από AT...



- Εκτός capital controls μένουν 18 φορείς και οι πρεσβείες που λειτουργούν στην Ελλάδα
- Πρόταση για αύξηση του ορίου αναλήψεων από ATM's στα 2.000 ευρώ μηνιαίως
- Προς διπλασιασμό, από 1.000 σε 2.000 ευρώ οδεύει η αποστολή χρημάτων εκτός ελληνικών συνόρων
- Στα 20.000 ευρώ ημερησίως τα εμβάσματα
- Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν καταθέσεις 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου του 2015, όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωνε με διάγγελμά του, την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με την "πρόταση Γιούνκερ" και την επικείμενη "τελική διαπραγμάτευση" της νεοεκλεγείσας (σ.σ. από τον Γενάρη του 2015) συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να την πολυαναμενόμενη συμφωνία. Μία ημέρα μετά, στις 28 Ιουνίου, επιβλήθηκαν τα capital controls, προκαλώντας σοκ στους Έλληνες πολίτες, που δημιουργούσαν μέρα - νύχτα ουρές έξω από όλες τις τράπεζες προκειμένου να "σηκώσουν" μετρητά.

17 μήνες μετά, φαίνεται πως έρχονται νέα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών στις καταθέσεις και δίνεται "πράσινο φως" για άνοιγμα νέων λογαριασμών στις τράπεζες, ενώ ακόμη αυξάνονται τα όρια για τα εμβάσματα των επιχειρήσεων.

Η... προεργασία
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, πρόωρο Πρωτοχρονιάτικο δώρο σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που "στενάζουν" από τα capital controls, κάνει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων χαλάρωσης σύμφωνα με την οποία:

Η βασικότερη αλλαγή που έρχεται αφορά στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς
Επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μοφρή νομικού προσώπου και τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέδω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. Ουσιαστικά απελευθερώνονται οι επιχειρήσεις από τον "βραχνά" που τους είχε δημιουργήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου 2015.

Ωστόσο, οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μόνο το πρώτο μέρος από το σύνολο ενός ευρύτερου σχεδίου - ανάσα για την αγορά, το οποίο βεβαίως θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας για το χρέος.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε έναν φάκελο στον Μάριο Ντράγκι με τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για τα capital controls που έχουν κλείσει ενάμιση χρόνο ζωής. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να έχει κάνει δεκτή την άρση κάποιων από τους περιορισμούς για ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δυσκολεύονται στις καθημερινές τους συναλλαγές. Η βασικότερη αλλαγή που έρχεται αφορά στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νέα μέτρα
Από την άλλη, η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει στο τραπεζικό σύστημα ακόμη περισσότερα χρήματα, να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς περισσότερα ρευστά διαθέσιμα. Ένα άλλο μέτρο, που βρίσκεται υπό συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις, είναι αυτό της δυνατότητας των επιχειρήσεων να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Από τον Μάρτιο αυξήθηκε από 5.000 σε 10.000 ευρώ το ημερήσιο, ανά πελάτη, όριο ποσού συναλλαγών που διεκπεραιώνονται απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπάρχουν προτάσεις από τις τράπεζες για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου στα 500 ευρώ και δυνατότητα ανάληψης 2.000 ευρώ μηνιαίως
Μετά από αίτημα και των τραπεζών, αναμένεται το ποσό του εμβάσματος να φτάσει έως 20 χιλιάφες ευρώ χωρίς έγκριση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα αποστολής έως 2.000 ευρώ το μήνα αντί για 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να διευκολυνθούν κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι έχουν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν περισσότερα, με έμβασμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκια, φίορους και άλλα έξοδα στη χώρα που διαμένουν.

Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχει δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αύξηση του ορίου ανάληψης από τα γκισέ και τα ATM που είναι σήμετα 420 ευρώ την εβδομάδα ή σωρευτικά 840 ευρώ για διάστημα δύο εβδομάδων ή 1.680 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν προτάσεις, πάντως, για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου στα 500 ευρώ και δυνατότητα ανάληψης 2.000 μηνιαίως. Κάτι τέτοιο "κολλάει" στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και υπάρχει αβεβαιότητα η οποία παρατείνεται λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, να ανακοινώσει και μερική χαλάρωση των περιορισμών για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδος. Ο λόγος είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο τζίρος στο Χ.Α. έχει "βουλιάξει" με κύρια αιτία τα capital controls.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη χαλάρωση των capital controls δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις τράπεζες να ενισχύσουν τα ταμεία τους. Από τους υπολογισμούς που έγιναν, το "νέο χρήμα" που επέστρεψε στα γκισέ ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, ωστόσο, μόλις τα 5 δισ. προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού και τα υπόλοιπα είναι ουσιαστικά "ανακύκλωση" μετρητών, δηλαδή αναλήψεις για τις καθημερινές συναλλαγές με επιχειρήσεις οι οποίες και τα επανακατέθεσαν για να κάνουν τις δικές τους συναλλαγές.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.