Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΟΤΣΠΟΤ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΛΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ «ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ»...!!!

Μετά την τραγική νύχτα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο η χώρα μετρά της πληγές της. Τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά ...







Μετά την τραγική νύχτα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο η χώρα μετρά της πληγές της. Τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν εδώ και καιρό έτοιμα να «εκραγούν». Οι δομές που υπόσχονταν η κυβέρνηση και η Ευρώπη δεν φτιάχτηκαν ποτέ με συνέπεια πρόσφυγες, κάτοικοι και τοπικοί φορείς να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.




Η έκρηξη ήρθε τελικά από μία φιάλη υγραερίου με την οποία μαγείρευε μία 66χρονη από το Ιράκ. Θύματα της φωτιάς η ίδια, ένα 2χρονο παιδάκι, ένα 6 χρονο και η 25χρονη μητέρα τους. Η θερμοκρασία τη στιγμή της έκρηξης στον καταυλισμό ήταν 8 βαθμούς κελσίου. Η φωτιά δηλαδή θα μπορούσε να προκληθεί και από άλλες σκηνές, από εστίες που είχαν ανάψει πρόσφυγες και μετανάστες για να ζεσταθούν. Αυτό άλλωστε έγινε το ίδιο βράδυ στον καταυλισμό προσφύγων στο Σχηματάρι, χωρίς ευτυχώς άλλα θύματα.

Στον καταυλισμό της Μόριας η 66χρονη από το Ιράκ βρέθηκε απανθρακωμένη. Έτσι, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε εξέταση DNAγια να αναγνωρίσουν την ταυτότητά της. Δίπλα της έπεσε νεκρό από τη φωτιά το 6χρονο εγγονάκι της. Το αδερφάκι του, ηλικίας δύο ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παίδων» στην Αθήνα. Οι γιατροί αναφέρουν ότι φέρει εγκαύματα στο 40% του σώματός του (θώρακα, κοιλιακή χώρα, κάτω άκρα) και δίνουν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή. Το ίδιο κάνουν με τη μητέρα του, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο νοσοκομείο «ΚΑΤ».

Χθες, η Αστυνομία προχώρησε σε μία αποτίμηση της κατάστασης και στην καταγραφή των ζημιών. Ο υπερσυσσώρευση κόσμου σε Λέσβο, Σάμο και Χίο έχει δημιουργήσει τόσο έκρυθμη κατάσταση που περιστατικά όπως το προχθεσινό μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για εξέγερση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την έκρηξη της φιάλης στη Μόρια καταστράφηκαν 130 σκηνές και δύο κοντέινερ, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα στο κεφάλι, ενώ έγιναν 15 προσαγωγές Αφγανών. Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στις υποδομές του hot spot 152 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε δομή που διατηρεί η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Η έρευνα για την έκρηξη και τα επεισόδια που ακολούθησαν ανατέθηκαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Α.Τ. Μυτιλήνης, αντίστοιχα.

Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αποδίδουν την έκρηξη στην κακή εγκατάσταση της φιάλης υγραερίου και στη διαρροή υγραερίου στη σκηνή.

Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, οι οποίοι αφήνουν και κάποιες μικρές πιθανότητες η φιάλη υγραερίου να ήταν ελαττωματική. Η φωτιά έκαιγε στη σκηνή για να μαγειρέψει η 66χρονη από το Ιράκ και όταν ήρθε σε επαφή με το υγραέριο που διέρρευσε έγινε η έκρηξη.

Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.




Ο νούμερο ένα φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προκληθεί ντόμινο εξεγέρσεων στα hot spot. Και αυτό διότι τουλάχιστον το άμεσο μέλλον δεν προμηνύεται ελάφρυνση των νησιών. Υπάρχουν δε το τελευταίο διάστημα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο κυβέρνηση και Ευρώπη αδυνατούν να λύσουν. Έντονη ανησυχία προκάλεσε η μη αντικατάσταση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που συνεισέφεραν στην Ελλάδα στη διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης μεταναστών. Το νέο «αγκάθι» για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι πλέον τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου θέτουν ζητήματα ασφαλείας στα hot spot. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμονής για την εξέταση του ασύλου. Οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν ότι το παράδειγμα των Βέλγων μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι Ευρωπαίοι όσο το κλίμα στα νησιά παραμένει ηλεκτρισμένο.

Η μη αντικατάσταση των Βέλγων είναι ένα ακόμα μικρό παράδειγμα που δείχνει την απροθυμία της Ευρώπης να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο νούμερο ένα φόβος, όπως λένε αρμόδια στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, είναι η Ελλάδα να καταλήξει το «hot spot της Ευρώπης». Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα ελέγχουν την κατάσταση αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας (κάτι που κανείς δεν εύχεται στη χώρα μας), γεγονός που μπορεί να κάνει την τουρκική κυβέρνηση να «απασφαλίσει». Τα νησιά δεν μπορούν να διαχειριστούν τους υπάρχοντες μετανάστες, πολλώ δε μάλλον αν οι ροές αυξηθούν.

Και οι «πονοκέφαλοι» δεν σταματούν εδώ. Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας από άτομα που μπορεί να θελήσουν να εκμεταλλευτούν το έκρυθμο κλίμα. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να διερευνηθεί το πώς ξεκίνησαν τα σοβαρά επεισόδια στη Χίο και εάν πίσω από αυτά μπορεί να κρύβεται προβοκάτσια από ακροδεξιούς κύκλους που εναντιώνονται στην παρατεταμένη παρουσία μεταναστών στα νησιά.

Η Αστυνομία προσπαθεί να αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών μέσα στα hot spot αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό διότι το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μιλούν αραβικές γλώσσες. Κατ’ ουσίαν η κατάσταση εντός των κέντρων με την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων δεν μπορεί να ελεγχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Μετά τα προχθεσινά επεισόδια στη Μόρια υπήρξαν σκέψεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο αλλά τα σχέδια της ηγεσίας του Σώματος δυσχεραίνει η αυξημένη ανάγκη για παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ στην Αθήνα ενόψει των συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.