Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ - ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΪΤΕΡΣ!..

Στα όρια των αντοχών της βρίσκεται, πλέον, η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και γενικότερα την ελληνική επικράτεια, ...

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Στα όριά της η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά




Στα όρια των αντοχών της βρίσκεται, πλέον, η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και γενικότερα την ελληνική επικράτεια, γεγονός που έχει θέσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Reuters.




Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εφτά μήνες μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο προσφυγικό, η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει ούτε έναν χαρακτηρισμένο πρόσφυγα, παρ' ότι παρέχεται η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Το Reuters αναφέρει ότι η συμφωνία έχει πετύχει ένα ικανό ποσοστό του στόχου της, καθώς έχει ανακοπεί το προσφυγικό κύμα κατά το 2016, καθώς μόλις 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι για να παραμείνει αποδοτική μακροπρόθεσμα η συμφωνία, θα πρέπει να επιστραφούν πρόσφυγες στην Τουρκία. «Αν αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στέλνονται πίσω, μπορεί να αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι πριν καν το προσπαθήσουν», εξήγησε στο Reuters ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός στα ζητήματα της Νότιας Ευρώπης, στο London School of Economics.



Μέχρι τώρα, μόλις περίπου 700 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από την υπογραφή της συμφωνίας- 4% του συνόλου- έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία και κανείς δεν έχει επιστραφεί αφότου έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας. Από εκείνους που επέστρεψαν, οι περισσότεροι ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, οι οποίοι έφυγαν δίχως να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.




Η Κομισιόν από την πλευρά της επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 61.000 πρόσφυγες, με τις δομές στα νησιά να φιλοξενούν πλέον τον τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων, σε σύγκριση με την εποχή που υπεγράφη η συμφωνία και τον διπλάσιο από την επίσημη χωρητικότητά τους.

«Ο στόχος της εξασφάλισης των επιστροφών, παρεμποδίστηκε από τον αργό ρυθμό επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό από την ελληνική υπηρεσία Ασύλου και από την επεξεργασία των εφέσεων από τη νεοσύστατη αρμόδια ελληνική αρχή», αναφέρει η έκθεση προόδου της Κομισιόν.

«Απαιτούνται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης για τη δημιουργία μίας σημαντικά ενισχυμένης και σταθερής ικανότητας επιστροφής των μεταναστών που φτάνουν, που θεωρείται ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους παράτυπους μετανάστες και τους λαθροδιακινητές», σημειώνει ακόμη η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.




Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενίσχυση των υπαλλήλων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου. «Το ελληνικό προσωπικό είναι πράγματι στα όριά του, αλλά φταίει και η γραφειοκρατία, η ανεπάρκεια, η έλλειψη ενιαίου πλάνου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και η μακρά διαδικασία των εφέσεων», σημειώνει το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται και στην κατάσταση στα hot spot, όπου, όπως σημειώνεται, η μακρά αναμονή και η αθλιότητα σε κάποιες από αυτές έχει μετατρέψει τη σύγχυση σε βία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο. http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.