Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΜΑΓΙΟ ΣΕ ΛΑΣΠΩΜΕΝΟ ΡΙΝΓΚ...!!! ΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ

Στις 18:00 θα συναντηθεί για πρώτη φορά η νέα υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών - «Ακανθώδες» το θέμα του προσδιο...






Στις 18:00 θα συναντηθεί για πρώτη φορά η νέα υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών - «Ακανθώδες» το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού

Σε τέσσερα σημεία θα επικεντρωθεί η στρατηγική του υπουργείου εργασίας εν όψει της σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 σήμερα το απόγευμα.




Α) Η νέα υπουργός Εργασίας στοχεύει στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με όπλο «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Β) θα ζητήσει την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκε το 2012, προκειμένου να προστατευτούν οι κλαδικοί μισθοί από περαιτέρω μειώσεις. Σήμερα, οι όροι της κλαδικής σύμβασης δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες που είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων. Το αίτημα ωστόσο προσκρούει στην εμμονή των δανειστών να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς.

Γ) θα υπεραμυνθεί του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ επιθυμεί το όριο να αυξηθεί στο 10% από 5% μηνιαίως. Το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων θα κριθεί μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Επιπλέον η υπουργός Εργασίας κάνει αποδεκτή την πρόταση των "Σοφών" για εργασία μειωμένου ωραρίου σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύπτει με επίδομα ανεργίας τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Δ) θα αποκρούσει την επαναφορά του "lock out" (ανταπεργία). Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.




Ακανθώδες κρίνεται το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το 2018 οποιαδήποτε αλλαγή και αποκρούουν ευθέως το αίτημα της ελληνικής πλευρά, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας αν και είχε επεξεργασθεί κείμενο θέσεων με σκοπό να το αποστείλει στους θεσμούς προκειμένου να διευκολυνθεί ο β΄ γύρος της διαπραγμάτευσης, τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην το αποστείλει.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία. «Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια- ανέφερε η υπουργός - θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και στις εκλογές των συνδικάτων ώστε να εξασφαλίζεται αντιπροσωπευτικότητα . Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία και τη συνδικαλιστική ελευθερία που είναι είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Αν και η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.