Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ...!! ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...!!!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο τελικό προσχέδιο ψηφίσματος του για την Τουρκία, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να κιν...

Οριστικό: Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προτείνει η Ευρωβουλή





Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο τελικό προσχέδιο ψηφίσματος του για την Τουρκία, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να κινήσουν τις διαδικασίες για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει τη θέση του όταν τα δυσανάλογα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχουν αρθεί και αυτό θα βασιστεί στο κατά πόσο το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν αποκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.




Το ΕΚ προειδοποιεί επίσης ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη για ψήφιση από τα μέλη του Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι η ΕΕ και το ΕΚ, έχοντας καταδικάσει έντονα το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, αναγνώρισαν τη νόμιμη ευθύνη των τουρκικών αρχών να απομακρύνουν εκείνους που ήταν αναμεμιγμένοι σε αυτό.

Η Τουρκία, ως σημαντικός εταίρος και υποψήφιο μέλος, αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα, που περιλαμβάνουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις βασικές ελευθερίες και το παγκόσμιο δικαίωμα για δίκαιη δίκη και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1950 είναι επομένως δεσμευμένο από το ΕΔΑΔ.

Στο ψήφισμα, εκτιμάται ότι τα κατασταλτικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι δυσανάλογα και παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό Σύνταγμα, παραβιάζουν τις δημοκρατικές αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Συνθήκη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Σημειώνει ότι μετά το πραξικόπημα οι αρχές έχουν συλλάβει 10 μέλη του αντιπολιτευόμενου HDP, βουλευτές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, περίπου 150 δημοσιογράφους, το μεγαλύτερο αριθμό παγκόσμια, 2.386 δικαστές/δικηγόρους ενώ 40,000 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση και περισσότερα από 31,000 παραμένουν υπό κράτηση. Αναφέρεται ακόμα ότι 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε έχουν τεθεί υπό διαθεσιμότητα (66.000) ή έχουν διωχθεί (63.000), σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής το 2016, και στους περισσότερους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Τονίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν και τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν προβεί σε κατ`επανάληψη δηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής, το Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του της 18ης Ιουλίου ανέφερε ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης.

Παράλληλα αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησης όλων όσοι βρίσκονται υπό κράτηση ή έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα καθώς επίσης και για τους αυστηρούς περιορισμούς στον Τύπο και τα ΜΜΕ στην Τουρκία.




Τονίζει ότι ενώ η παράγραφος 5 του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης προνοεί ότι στην περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου πάνω στα οποία εδράζεται η Κομισιόν θα προτείνει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε με αίτημα του εντός τρίτου των κρατών μελών της ΕΕ, την αναστολή των διαπραγματεύσεων καθώς και όρους για ενδεχόμενη επανέναρξή τους.

Αναφέρει ότι ενώ η προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα σημαίνει ότι οι υφιστάμενες συνομιλίες θα παγώσουν, δεν θα ανοιχθούν άλλα νέα κεφάλαια και δεν θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Το ψήφισμα καταδικάζει έντονα τα δυσανάλογα καταπιεστικά μέτρα που λήφθηκαν από τον Ιούλιο 2016 όταν εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σημειώνει ότι το ΕΚ παραμένει δεσμευμένο να κρατήσει την Τουρκία συνδεδεμένη με την ΕΕ. Καλεί ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για ένα προσωρινό πάγωμα των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να αναθεωρήσει τη θέση του όταν τα δυσανάλογα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχουν αρθεί και θα βασίσει την αναθεώρησή του στο κατά πόσο έχουν αποκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης θεωρεί ότι ενδεχόμενη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό.

Το ΕΚ επαναλαμβάνει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας.

Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει επτά από τις 72 προϋποθέσεις για ελευθεροποίηση της θεώρησης βίζας εισόδου, μερικά από τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης σημειώνει ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης είναι σημαντική για την Τουρκία και τονίζει ότι η αναστολή εργασιών για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία στην ενδιάμεση έκθεση του IPA για το 2017 καθώς και το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη στήριξή του στην κοινωνία των πολιτών από το Ευρωπαϊκό Όργανο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ενθαρρύνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας να προσφέρουν επιπρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές αρχές.

Τονίζει τέλος τη στρατηγική σημασία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και για τις δύο πλευρές και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ αλλά παρατηρεί ότι, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις αυτές, η βούληση για συνεργασία θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση αφού οι πράξεις της κυβέρνησης παρεμποδίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Καταλήγοντας, το ΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να προωθήσει το ψήφισμα στην Επιτροπή, το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη, και την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: philenews, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.