Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΡΑΓΙΚΟ... ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΕΔΡΟΣ...!!!

Σε συνταγματικό «πραξικόπημα» καλούν μεγάλες συστημικές αμερικανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως η Washington Post ή η Huffingt...






Σε συνταγματικό «πραξικόπημα» καλούν μεγάλες συστημικές αμερικανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως η Washington Post ή η Huffington Post, τους 288 (ή 290 αν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων) εκλεγμένους Αμερικανούς εκλέκτορες για να μην έρθει η εξουσία στις ΗΠΑ στο «λάθος πρόσωπο», δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ!

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα υπάρχει μα διαδικασία που ακούει στο όνομα «Κολέγιο των Εκλεκτόρων». Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκλέγεται άμεσα από το λαό αλλά έμμεσα μέσω των εκλεκτόρων.




Οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα αλλά μόνο σε 24 πολιτείες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τη λαϊκή εντολή της ψήφου.

Στις υπόλοιπες το αμερικανικό Σύνταγμα, τυπικά, δεν απαγορεύει την παράκαμψη της λαϊκής αυτής εντολής.

Στις 16 Δεκέμβριου οι 538 εκλέκτορες όλων των Πολιτειών συν την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσιγκτον) θα συγκεντρωθούν στις πρωτεύουσες των Πολιτειών τους προκειμένου να ψηφίσουν τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο.

Οι δημοκρατικοί εκλέκτορες θα ψηφίσουν την Χίλαρι Κλιντον και οι ρεπουμπλικάνοι τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ανατροπή (διαβάστε σχετικά εδώ) Αυτοί που προτείνουν την αποπομπή του Ν.Τραμπ ισχυρίζονται πως πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να πείσουν μια μικρή ομάδα ρεπουμπλικανών εκλεκτόρων να μην ψηφίσουν τον Τραμπ ως τον νέο πρόεδρο αλλά κάποιον άλλον.

Να σημειωθεί πως η ψήφος είναι μυστική και κανείς από τους εκλέκτορες (είτε άνδρας είναι αυτός είτε γυναίκα) δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει ποιον έχει ψηφίσει.

Στην συνέχεια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από τις 50 Πολιτείες και την Ουάσιγκτον θα πάνε στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αυτή θα ανακηρύξει τον νικητή. Νικητής ορίζεται αυτός που έχει συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους άνω των 270 εκλεκτόρων.




Άρα, λένε αυτοί που προτείνουν την ανατροπή, χρειάζονται μεταξύ 20 και 25 ρεπουμπλικάνων εκλεκτόρων προκειμένου να αφαιρέσουν από τον Τραμπ τη δυνατότητα να ανακηρυχθεί πρόεδρος αφού δε θα έχει συγκεντρώσει τιε 270 απαραίτητες ψήφους από το σώμα των 538 εκλεκτόρων.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει το ποιος θα είναι πρόεδρος. Αυτό συνέβη στις εκλογές του 1800 και του 1824.

Μετά τις εκλογές, οι εκλέκτορες συναντώνται στην πρωτεύουσα της κάθε πολιτείας την πρώτη Δευτέρα μετά την δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν. Ωστόσο, τίποτα δεν τους υποχρεώνει να σεβαστούν την ψήφο του λαού.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρόεδρος θα γίνει η Χ.Κλίντον. Αυτό γιατί σε περιπτώσεις απόλυτης ισοψηφίας ή ανατροπής, την απόφαση για το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος βγάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία βέβαια ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς.

Αλλά το θέμα αυτών που προτείνουν την ανατροπή του Τραμπ δεν είναι να βγει η Χ.Κλιντον πρόεδρος αλλά οποιοσδήποτε άλλος ρεπουμπλικανός πλην του Ν.Τραμπ.

Πρόκειται ασφαλέστατα για ένα σενάριο φαντασίας το οποίο όμως τεχνικά και μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το αμερικανικό σύνταγμα δίνει αυτή την δυνατότητα.

Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή του «Κολεγίου του Εκλεκτόρων» ήταν μια τυπική και μόνο υπόθεση. Τώρα κάποιοι επιχειρούν να την κάνουν ουσιαστική στις λιγότερες από 70 ημέρες που απομένουν για την ορκωμοσία του Ν.Τραμπ ως τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.