Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 91 ΤΟΥ Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΦΑΣ

Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια, ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους τραγουδιών γνωστών συνθετών, μεταξ...



Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια, ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους τραγουδιών γνωστών συνθετών, μεταξύ άλλων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Αργύρη Κουνάδη και του Μίμη Πλέσσα

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε ο Βαγγέλης Γκούφας, που έγραψε πολλά θεατρικά έργα, ενώ παράλληλα, ήταν ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Γεννημένος το 1925 στην Αθήνα, ο Βαγγέλης Γκούφας σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, για ασχοληθεί αργότερα με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση.

Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια, ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους τραγουδιών γνωστών συνθετών (μεταξύ άλλων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Αργύρη Κουνάδη και του Μίμη Πλέσσα.

Τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» και «Το σύννεφο έφερε βροχή».

Στο ραδιόφωνο ξεχώρισε με την επιτυχημένη σειρά της δεκαετίας του 1960 «Μικρή πικρή μου αγάπη».

Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500» και «Το έμπα και έβγα του κόσμου».

Δημοσίευσε επίσης πολλές ποιητικές συλλογές.

Ο Βαγγέλης Γκούφας ίδρυσε τον θεατρικό σχηματισμό «Δωδεκάτη Αυλαία» και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Ήταν επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε για την καλλιτεχνική του συμβολή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.