Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΙΔΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 720% ΕΦΤΑΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΟΥΝ, ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ!..

Σε μεγάλες τσάντες και σακίδια βάζουν τα χρήματά τους οι καταναλωτές στην Βενεζουέλα, όταν βγαίνουν για να ψωνίσουν, αφού τα πορ...

Βενεζουέλα: Ο υπερπληθωρισμός «καλπάζει» - Οι καταστηματάρχες ζυγίζουν αντί να μετρούν τα χαρτονομίσματα








Σε μεγάλες τσάντες και σακίδια βάζουν τα χρήματά τους οι καταναλωτές στην Βενεζουέλα, όταν βγαίνουν για να ψωνίσουν, αφού τα πορτοφόλια είναι πλέον άχρηστα στην χώρα του Νικολάς Μαδούρο. Το 2014 η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με την εντολή του Μαδούρο προς τις τράπεζες να τυπώσουν περισσότερο χρήμα, οδήγησαν στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται το επόμενο διάστημα να αγγίξει το ποσοστό του 720%!




Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο επειδή η χώρα δεν δημοσιεύει σε τακτική βάση στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να τυπωθούν χαρτονομίσματα των 500, 1000, 5000, 10.000 και 20.000 μπολιβάρ…

Σε ένα τέτοιο οικονομικό κλίμα, με τα βασικά αγαθά να γίνονται ολοένα και πιο σπάνια και τους πολίτες να ταξιδεύουν στην γειτονική Κολομβία για να αγοράσουν τα απαραίτητα, το νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ, που ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Καράκας δήλωσαν στο Bloomberg, ότι πλέον δεν μετρούν τα χρήματα που εισπράττουν, αλλά τα ζυγίζουν.

Ο Humberto Gonzalez, ιδιοκτήτης καταστήματος delicatessen στο Καράκας, ανέφερε ότι χρησιμοποιεί την ίδια ζυγαριά στην οποία ζυγίζει το λευκό αλμυρό τυρί για να ζυγίσει τα χαρτονομίσματα που του δίνουν οι πελάτες του.




Ένας 42χρονος ιδιοκτήτης περιπτέρου σε εύπορη συνοικία του Καράκας, ο οποίος θέλησε να μην αποκαλύψει το όνομά του, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι κάθε βράδυ στοιβάζει σε πλαστικές σακούλες τα έσοδα της ημέρας, που ανέρχονται περίπου σε 100.000 μπολιβάρ (49 ευρώ) και είναι σε χαρτονομίσματα των 10, 20, 50 και 100 μπολιβάρ. Ο άνδρας τόνισε ότι πάντα φοβάται για την ζωή του καθώς η εγκληματικότητα στην χώρα έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σε όλο το Καράκας δεν αισθάνεσαι ασφάλεια», δήλωσε ο άνδρας και αποκάλυψε ότι τα περισσότερα χρήματα τα βγάζει από τα τσιγάρα, αφού ένα πακέτο που στο παρελθόν κόστιζε 250 μπολιβάρ, τώρα η τιμή του ανέρχεται στα 2.000 μπολιβάρ!

Στα ATM των τραπεζών του Καράκας σχηματίζονται μεγάλες ουρές καθώς εξαιτίας του καλπάζοντα πληθωρισμού για να σηκώσει κάποιος χρήματα αξίας πέντε ευρώ θα πάρει περίπου 53 χαρτονομίσματα σε μπολιβλάρ, έτσι οι τράπεζες αναγκάζονται να ανανεώνουν το περιεχόμενο των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης σχεδόν κάθε τρεις ώρες.

Ο Henkel Garcia, διευθυντής στο οικονομικό think tank, Econométrica, δήλωσε στην Washington Post ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την χρήση του «πλαστικού χρήματος», αλλά οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να αγοράσουν τα μηχανήματα αποδοχής καρτών εξαιτίας της υψηλής τιμής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.