Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΓΑΠΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΗΧΟ ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ: ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 12ΧΡΟΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!

Ο Νάσερ Χασάν διασκέδαζε στο πλούσιο γαμήλιο γλέντι του μεγαλύτερου γιου του, όταν «αποφάσισε να διπλασιάσει τη χαρά», όπως είπε αργότερα...




Ο Νάσερ Χασάν διασκέδαζε στο πλούσιο γαμήλιο γλέντι του μεγαλύτερου γιου του, όταν «αποφάσισε να διπλασιάσει τη χαρά», όπως είπε αργότερα. Περήφανος πήρε το μικρόφωνο κι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του άλλου του γιου, του Ομάρ με την ξαδέλφη του, την Γκαράμ.
Οι καλεσμένοι στο γάμο, σε μια επαρχία περίπου 120 χλμ βορείως του Καϊρου, δεν παραξενεύτηκαν. Κι όπως είπαν κάποιοι αργότερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Watan: «δεν έγινε τίποτε ανάρμοστο. Αρραβώνας ήταν, όχι γάμος...» Μόνον που ο Ομάρ είναι 12 ετών κι η αρραβωνιαστικιά του, η Γκαράμ, ένα χρόνο μικρότερή του!



Η αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύει τους γάμους σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αλλά η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, που παραθέτει η Washington Post, το 17% των κοριτσιών στην Αίγυπτο ντύνονται νύφες πριν φτάσουν στο 18ο έτος της ηλικίας τους. Oι γάμοι γίνονται συνήθως σε αγροτικές περιοχές.

Αλλά στην περίπτωση του Ομάρ και της Γκαράμ ο αρραβώνας τους πυροδότησε το φιτίλι της οργής, ιδιαίτερα στις τάξεις ακτιβιστών που προασπίζονται τα δικαιώματα παιδιών και γυναικών: οι φωτογραφίες του νεαρού ζευγαριού – ο Ομάρ με μπλε κοστούμι κι η Γκαράμ με έντονο μέικ-απ, λευκό φόρεμα, ψηλά τακούνια και τιάρα, έγιναν πρωτοσέλιδο σε αρκετές αιγυπτιακές εφημερίδες προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση.



Ο επικεφαλής του Κέντρου Καθοδήγησης και Νομικής Προστασίας Γυναικών Ρεντά Ελντανμπουκί κατήγγειλε το συμβάν στην αρμόδια κρατική υπηρεσία και κατέθεσε μήνυση κατά των γονέων, ζητώντας να διωχθούν ποινικά γι' αυτό το «έγκλημα», όπως το αποκάλεσε. Ο αρραβώνας του Ομάρ με τη Γκαράμ «θα οδηγήσει απλώς σ' ένα γάμο, όπου το κορίτσι θα στερηθεί το νόμιμο δικαίωμά της στη μόρφωση και θα απομονωθεί κοινωνικά», πρόσθεσε.

Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει ότι η υποβολή παραπόνων δεν αρκεί για να σταματήσουν οι προαποφασισμένοι από τους γονείς γάμοι ανηλίκων στην Αίγυπτο, πρακτική διαδεδομένη, άλλωστε, σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της υπο-σαχάριας Αφρικής. Στις αγροτικές περιοχές της Αιγύπτου οι οικογένειες παντρεύουν σε σχετικά μικρή ηλικία τα παιδιά τους, αλλά συνήθως καθυστερούν αρκετά χρόνια να ενημερώσουν το Ληξιαρχείο, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.

Ο πατέρας του Ομάρ, αντιδρώντας στην κατακραυγή για την απόφασή του, δήλωσε σε τοπικές εφημερίδες: «ελεύθερος άνθρωπος είμαι, δεν έκανα κάτι κακό.» Και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί συμπλήρωσε: «Ο Ομάρ αγαπούσε από παλιά την Γκαράμ. Και μάλιστα τόσο πολύ ώστε έλεγε πως θα την παντρευτεί όταν μεγαλώσουν. Γι' αυτό και αποφάσισα να ανακοινώσω τώρα τον αρραβώνα τους, πριν προλάβει κάποιος άλλος και της ζητήσει το χέρι...»


ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.