Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ! ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΙΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρος Κεχαγιόγλου, κάνοντας λόγο γι...


Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρος Κεχαγιόγλου, κάνοντας λόγο για την εύρεση ενός απολιθωμένου δάσους, μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και παλαιότερου αυτού της Μυτιλήνης.

Από την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο κ. Κεχαγιόγλου έκανε λόγο για εύρεση απολιθωμάτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που - όπως είπε - μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού απολιθωμένου δάσους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα, παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων προέκυψε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα δείγματα είναι απολιθωμένα ξύλα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, ακόμα, πως "αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά". Επισημαίνεται, δε, ότι πρόκειται "για μοναδικά ευρήματα ίσως και αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης".

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου, δεν έκρυψε την αγωνία του για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής όπου βρέθηκαν τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το γεγονός οφείλεται καθαρά για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους, κάτι που έγινε από τα στελέχη του φορέα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου, σημειώνει, ακόμα, ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται τα ευρήματα είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται επισταμένη μελέτη από ειδικευμένα άτομα που αφού προχωρήσουν στην προστασία και την ασφάλεια του χώρου στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές έρευνες, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.


enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.