Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

BEELITZ-HEILSTÄTTEN: ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΑΝ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΧΟΝΕΚΕΡ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ. -ΦΩΤΟ-

Το σανατόριο Beelitz-Heilstätten ήταν μια τεράστια ιατρική μονάδα που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να παρέχει ιατρική φρο...


Το σανατόριο Beelitz-Heilstätten ήταν μια τεράστια ιατρική μονάδα που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να παρέχει ιατρική φροντίδα στους εργάτες που ήταν ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Περίθαλψης του Βερολίνου, πολλοί από τους οποίους έπασχαν από φυματίωση.

Με το ξέσπασμα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι ευρύχωροι διάδρομοι και τα μεγάλα δωμάτια επέτρεπαν τη μετακίνηση και τη μεταφορά τραυματιών, οι οποίοι υποβάλλονταν συχνά σε άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις.


Μνημείο ζωής και θανάτου

Ένας από αυτούς τους τραυματίες ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ. Υπέστη μια επώδυνη επέμβαση στο μηρό, όπου είχε μια πληγή από έκρηξη χειροβομβίδας στη μάχη του Σομ το 1916. Το 1945 το σανατόριο κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό. Είναι χτισμένο 18χλμ νότια του Πότσδαμ, πρωτεύουσας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Λειτούργησε ως σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο έως το 1995 και είχε την ίδια χρήση για ένα διάστημα μετά την επανένωση της Γερμανίας.






Τον Δεκέμβριο του 1990 νοσηλεύθηκε εκεί και ο Έρικ Χόνεκερ, αφού είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τη θέση τους επικεφαλής της κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας . Μετά την απόσυρση των Σοβιετικών έγιναν αποτυχημένες προσπάθειες να ιδιωτικοποιηθεί το συγκρότημα.





Το μεγαλύτερο μέρος του συμπλέγματος εγκαταλείφθηκε το 2000 με εξαίρεση κάποιες κλινικές για τη θεραπεία του Πάρκινσον, αλλά το 2007 εγκαταλείφθηκε πλήρως. Είναι πια ένα κτίριο φάντασμα. Μόνοι επισκέπτες οι περίεργοι και οι πιτσιρικάδες που κάνουν γκράφιτι.





Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τις ταινίες «Ο Πιανίστας» (2002) του Ρομάν Πολάνσκι και «Επιχείρηση Βαλκυρία» (2008) του Τομ Κρουζ, όπως και για το βιντεοκλίπ «Mein Herz brennt» (Η καρδιά μου καίγεται) του γερμανικού μουσικού συγκροτήματος Rammstein.

Το 2013 ο φωτογράφος Ron Azevedo μπήκε στον εγκαταλελειμμένο χώρο και τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες. Σπασμένα παράθυρα, ξεχαρβαλωμένος σκάλες, απόκοσμοι χώροι που στέγαζαν χειρουργεία και μυστικοί διάδρομοι, παραπέμπουν με ανατριχίλα στο παρελθόν
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.