Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΧΙΟΣ: ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΑΛΛΟΙ 400 ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 4.000 ΣΤΟ ΝΗΣΙ!

Αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων διαπιστώνονται στη Χίο. Από χθες Δευτέρα το πρωί έως και σήμερα Τρίτη το πρωί, στη Χίο πέρασα...

4.000 μετανάστες στη Χίο - Σε τέσσερις μέρες έφτασαν άλλοι 400!

Αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων διαπιστώνονται στη Χίο.

Από χθες Δευτέρα το πρωί έως και σήμερα Τρίτη το πρωί, στη Χίο πέρασαν 167 άτομα.

Το τριήμερο, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και χθες Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Χίο, είχαν περάσει 230 άτομα. Συνολικά δηλαδή σε τέσσερις μέρες πέρασαν 397 πρόσφυγες και μετανάστες αριθμός που αυξάνει σε 4.047 τους εγκλωβισμένους στο νησί.

Να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει υποδομές υποδοχής για περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται στη Χίο περισσότεροι από 4.000 εγκλωβισμένοι.


Αυξημένες ήταν οι ροές και στη Σάμο που το τελευταίο 24ωρο αποβιβάσθηκαν 89 άτομα. Ενώ οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν χαμηλές, μόλις ένα άτομο καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρουσιάζονται συλλήψεις πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη Λέσβο από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα από το Δικελί.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.433, στη Χίο 4.047 και στη Σάμο 1.330. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 10.810.


«Θα ήθελα να εφαρμοστεί και πάλι η συνθήκη του Δουβλίνου. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για το θέμα αυτό σε συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, αργότερα τον Οκτώβριο», τόνισε. Ο κανονισμός του Δουβλίνου καθιστά υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανονισμών αιτούντων άσυλο την πρώτη χώρα άφιξης, κάτι που θέτει την Ελλάδα ως πρώτο κράτος υποδοχής για πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες που έφτασαν στην ΕΕ το περασμένο έτος.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο ντε Μεζιέρ επέκρινε επίσης την Αθήνα για την αποτυχία της να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου να επιστρέψουν οι μετανάστες. Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία τον Μάρτιο για να σταματήσει η εισροή στα ελληνικά νησιά με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, ενώ διευκολύνθηκαν οι όροι χορήγησης βίζας για τους πολίτες της. Ωστόσο, η συμφωνία είναι εύθραυστη στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης αποκάλυψε ότι ξεκινά η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και πρέπει να εκτονωθεί», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διαμονή στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πιο κατάλληλη. Θα ξεκινήσουμε με μεταφορές εκείνων που είναι περισσότερο ευάλωτοι, πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να θέσει τέλος στη συμφωνία στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Μάλιστα, οι προσφυγικές ροές, αν και είχαν μειωθεί κατά 90% όταν υπεγράφη η συμφωνία με την Τουρκία, τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι.



Το ερώτημα όμως που προκύπτει σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τι θα συμβεί που σε περίπτωση τελικά καταρρεύσει η συμφωνία.

«Αν καταρρεύσει, θα υπάρξει ένα κύμα ενός εκατομμυρίου ή περισσότερων και αυτή η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη», δήλωσε στον Guardian Ευρωπαίος πρέσβης.

«Η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί», συνέχισε.

Η βρετανική εφημερίδα όμως αναφέρεται και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των περίπου 60.000 προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας με το κλείσιμο των συνόρων.

«Φιλοξενούνται σε συνθήκες που έχουν καταγγελθεί ως αξιοθρήνητες από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι φιλονικίες ανάμεσα σε κρατούμενους που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες μέχρι να υποβληθούν σε επεξεργασία οι αιτήσεις ασύλου τους, αποτελούν κοινό τόπο», αναφέρει το δημοσίευμα ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στα τελευταία επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Μόρια.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει πως έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά 14.000πρόσφυγες με τα στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής να δείχνουν όμως ότι οι προσφυγικές ροές υπερδιπλασιάζονται τον Σεπτέμβρη.

Για την κατάσταση αυτή, ο κ. Ξυδάκης επιρρίπτει ευθύνες για την καθυστέρηση στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ η οποία απέτυχε να στείλει το προσωπικό που υποσχέθηκε.

«Μας υποσχέθηκαν 4.000 εμπειρογνώμονες στις διαδικασίες ασύλου, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 29 στα νησιά. Συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε και να ψάχνουμε για προσωπικό αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και συνέχισε:

«Η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χέρια της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης... μερικά κράτη μέλη της ΕΕ δεν σέβονται αλλά παραμελούν τις ευθύνες τους» κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της χορήγηση ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία ως βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Το έτος πλησιάζει στο τέλος του», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας διάσκεψης για την επιστήμη και την τεχνολογία που πραγματοποιείται στην Άγκυρα. «Υπόσχονται αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξηγήσει ότι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία γίνονται βάσει προγραμμάτων και δεν καταβάλλονται ως εφάπαξ ποσό, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί τα «θέλω» του Ερντογάν. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.