Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΒΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ «ΦΩΣ ΣΤΑ ΕΘΝΗ»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή απένειμε στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη το Βραβείο «Light Unto the Nations», σε ειδική...




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή απένειμε στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη το Βραβείο «Light Unto the Nations», σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

Παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι στενές κυπρο-ισραηλινές σχέσεις υπαγορεύονται όχι μόνο από την κοινή μας γεωγραφική θέση στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά περισσότερο από τις κοινές μας αξίες και αρχές, από το κοινό όραμα για την περιοχή και από μια οξύτατη αντίληψη της σημασίας που έχει αυτή η σχέση για άλλες χώρες, περιλαμβανομένης, πρώτιστα, των ΗΠΑ». Σημείωσε επίσης ότι «η φιλία μας με το Ισραήλ και φυσικά με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής επιλογής».

Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μας δεν στρέφεται κατά κανενός και είναι ανοικτή προς όλους όσοι συμμερίζονται το εποικοδομητικό γεωστρατηγικό μας όραμα», σημειώνοντας ότι «η σχέση μας αποτελεί ασπίδα ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα αξιόπιστο γείτονα που εκτιμά τη θετική ατζέντα των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του εποικοδομητικού διαλόγου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις τηρώντας ρεαλιστικές και συνετές θέσεις, ενώ αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ που έχει υγιείς σχέσεις με όλους τους μετριοπαθής εταίρους στον αραβικό κόσμο.


Από αριστερά οι Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Αναστασιάδης και Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Η θέση μας συγκεκριμένα για τις σχέσεις ΕΕ- Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: το Ισραήλ είναι ένας παρά πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρους και σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι με συνέπεια μια μετριοπαθής φωνή και να συνηγορεί υπέρ της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ και να καλεί για αποχή από μονομερή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ».

Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων περιλαμβανομένων τομέων ζωτικής σημασίας όπως είναι η ασφάλεια και η άμυνα, η ναυτιλιακή συνεργασία και η Ενέργεια.

«Είμαι ευτυχής να σημειώσω ότι η συνεργασία αυτή περνά από τις πολιτικές διακηρύξεις στην εφαρμογή και σε συγκεκριμένη δράση» ενόψει και της συνάντησης κορυφής το Δεκέμβριο στο Ισραήλ, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδου Νίκου Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ενέργειας ο Πρόεδρος είπε ότι ο τομέας αυτός αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της τριμερούς συνεργασίας, σημειώνοντας επίσης τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία.

Υπογράμμισε επίσης ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί το όχημα για τη δημιουργία μιας περιοχής ενότητας, ειρήνης και σταθερότητας, δημιουργώντας περιφερειακές συνέργειες και προωθώντας στρατηγικά συμφέροντα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας μπορεί να καταστεί το τέλειο κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι «απόλυτα δεσμευμένος να εργάζεται άοκνα και με καλή πίστη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς την επίτευξη ειρηνικής επανένωσης του νησιού ώστε η Κύπρος να γίνει παγκοσμίως ένα υπόδειγμα συνεργασίας και συνύπαρξης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η συμβολή της Τουρκίας κατά τρόπο απτό είναι κρίσιμης σημασίας» για την επίτευξη αυτού του στόχου, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταδώσουν στην Αγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων στην οποία βρισκόμαστε».

Σημειώνοντας ότι ο στόχος του ο οποίος παραμένει απλός και ξεκάθαρος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης, λειτουργικής και συνολικής λύσης που θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι στόχος είναι «μια λύση που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και που θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα διατηρεί την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Κύπρου θα είναι και προς το στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ».

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, στην τελετή, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής κ. Ντέιβιντ Χάρις αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρόκειται περί ενός ηγέτη με όραμα, που αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης και ο οποίος χαρακτηρίζεται από ήθος και φιλότιμο.

Ανέφερε ακόμη ότι το βραβείο “Light Unto the Nations” αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση από την Επιτροπή και έχει απονεμηθεί μέχρι σήμερα σε ηγέτες κρατών, μεταξύ άλλων, την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Στην τελετή μίλησαν επίσης ο Επίτροπος Πρόεδρος της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής κ. Στάνλεϊ Μ. Μπέργκμαν και ο Πρόεδρος του AJC κ. Τζον Σιαπίρο.

http://www.ekirikas.com



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.