Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ...!! ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΜΟΝΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»..!!!

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά Αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες, ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά
Αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες,

Γνωρίζω ότι τη στιγμή που διαβάζονται αυτά τα λόγια να δυσκολεύεστε να τα ακούσετε.
Οι δικές σας χαρούμενες φωνές, ο θόρυβος της νέας συνάντησης, η χαρά και η προσδοκία μιας για ένα νέο ταξίδι αναζήτησης, καλύπτουν, ίσως, τη δική μου φωνή.

Το ταξίδι αυτό δεν είναι εύκολο. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι, σίγουρα, πολλά. Ως νέα άτομα, που ξανοίγεστε στη ζωή, θα έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής: την κρίση ηθικών αξιών, την απουσία οραμάτων και συλλογικών στόχων, την εξασφάλιση του προσωπικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού και την απουσία συνειδήσεως. Όλα αυτά τα προβλήματα συμβάλλουν, δυστυχώς, στην ανάπτυξη της ιδέας για έναν εσωτερικά κενό άνθρωπο, ο οποίος στοχεύει όχι στην εσωτερική-πνευματική καλλιέργειά του, αλλά στη χωρίς βάθος επαγγελματική κατάρτιση και στην απόκτηση όλο και περισσότερο υλικών αγαθών.

Η Εκκλησία μας σταθερά και διαχρονικά παραμένει προσηλωμένη στις αρχές και αξίες του Ελληνοχριστιανικού μας Πολιτισμού και με συνέπεια τονίζει την ανάγκη για την καλλιέργεια ενός προτύπου, του οποίου κέντρο θα είναι ο Χριστός. Βεβαίως, με αυτό δεν σημαίνει ότι η Παιδεία μας, δεν θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής μας, τις σύγχρονες επιτεύξεις της επιστήμης και της Τεχνολογίας, την πολυπολιτισμικότητα. Κοντά, όμως, στη σημερινή απίστευτη πρόοδο σε όλους τους τομείς της επιστήμης, ως Εκκλησία μας ενδιαφέρει, πρώτιστα, η πνευματική ανέλιξη και προκοπή της κοινωνίας μας. Και ασφαλέστατα, το μοναδικό και αιώνιο πρότυπο για όλους, και ιδιαίτερα για σας τους νέους, είναι ο Χριστός.

Τονίζουμε, λοιπόν, ότι ως Εκκλησία θέλουμε μια οργανωμένη Εκπαίδευση, η οποία να προσφέρει σε σας τους νέους την ικανότητα να αναπτύξετε μια ισορροπημένη σχέση αγάπης και σεβασμού πρώτα προς τους ίδιους τους εαυτούς σας, και έπειτα προς τον κάθε συνάνθρωπό σας, ο οποίος είναι και αυτός πλάσμα και δημιούργημα του Θεού.

Στον δρόμο αυτόν της αναζήτησής σας θα έχετε οδηγούς σας τους σεβαστούς Δασκάλους και Καθηγητές σας, προς τους οποίους οφείλετε όλο σας το σεβασμό και όλη σας την αγάπη. Να ξέρετε ότι στον ωραίο σας αυτόν αγώνα δεν είστε μόνοι. Μαζί σας θα συμπορευθούν και οι χιλιάδες άλλοι συμμαθητές και συμφοιτητές σας, αλλά και όλοι εκείνοι οι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι αναζητούν μαζί με σας, το πραγματικό νόημα της ύπαρξης, τη γνώση της αλήθειας, η οποία είναι δύναμη απελευθερωτική, και την ελπίδα για έναν κόσμο πολύ καλύτερο από τον κόσμο του εφήμερου, της κυριαρχίας των υλικών αγαθών, της βίας, του συμφέροντος και της μισαλλοδοξίας, που έντονα παρουσιάζεται στη σημερινή εποχή.

Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,

Στους ώμους σας πέφτει το βαρύ και συνάμα τιμητικό καθήκον να διαμορφώνετε και να κατευθύνετε τις καρδιές των παιδιών και των νέων μας. Πάνω σας στηρίζονται τα θεμέλια οι βάσεις του μέλλοντος της πολιτείας, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Και τούτο γιατί αν πετύχετε να εμφυσήσετε στα παιδιά και στους νέους μας τα μεγάλα διδάγματα των προγόνων και των πατέρων της Εκκλησίας μας, τη φλόγα για απελευθέρωση της Πατρίδας μας, την αγάπη για την αλήθεια, τον πόθο για την αρετή θα έχετε διαμορφώσει χρηστούς πολίτες και η Πολιτεία μας θα στηρίζεται σε γερές και στέρεες βάσεις. Βαδίστε, λοιπόν, με πίστη στην αποστολή σας και σφυρηλατήστε την αρετή στους μαθητές σας πάνω στο αμόνι του Ελληνοχριστιανικού μας πολιτισμού.

Αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες,

Αντικρίστε με σεβασμό το σχολείο σας καθώς αποτελεί την πνευματική εστία μέσα από την οποία εκπορεύονται οι αρετές και τα ιδανικά το οποία συμπύκνωσε ο Ελληνοχριστιανικός κόσμος. Είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο ζωντανεύουν, γίνονται βιώματα και μεταλαμπαδεύονται στις ψυχές σας τα διαχρονικά ιδανικά και οι αξίες της Θρησκείας μας και της Πατρίδας μας, τα οποία εξυψώνουν την ανθρώπινη ζωή και της δίνουν βαθύ και ουσιαστικό νόημα. «Πήγα στα δάση», λέει ο ποιητής, «γιατί θέλησα να ζήσω ελεύθερος, γιατί ήθελα ν' αντικρίζω μόνο την ουσία της ζωής, και ήθελα να δοκιμάσω, αν μπορώ να μάθω εκείνο, που είχα χρέος να διδάξω. Και τότε ένιωσα πως, ενώ πήγα να πεθάνω κοντά τους δεν είχα ακόμη ζήσει».

Αγωνιστείτε, λοιπόν, σθεναρά και αναδειχθείτε νικητές της ζωής. Ανοίξτε τις ψυχές σας στην αγάπη για τον Άνθρωπο και την αλήθεια. Φωτίστε τις με το Φως της Πίστης και αφουγκραστείτε τα μυστικά, που αυτές έχουν να σας πουν.

Αναζητήστε και ανακαλύψτε τη γνώση, που θεμελιώνει την ελπίδα και την προοπτική για έναν καλύτερο κόσμο απ' αυτόν που κληρονομήσατε. Τη γνώση αυτή θα τη βρείτε κάπου κρυμμένη στα βιβλία σας. Ανακαλύψτε, ακόμη, τον καλύτερο εαυτό σας, δοκιμάσετε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σας, αξιοποιήστε τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας, κυνηγήστε τα όνειρά σας, για να τα κάνετε πραγματικότητα. Είμαι, βέβαιος, ότι στην αναζήτηση σας αυτή θα βρείτε και το μεγαλείο, που ο Θεός έχει δωρίσει στην ψυχή και στην καρδιά σας.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις ευχόμαστε όπως ο φωτοδότης Χριστός καθοδηγεί τα βήματά σας σε κάθε πρόοδο και προκοπή. Καλή και ευλογημένη χρονιά!

*Μετ΄ευχών

Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.