Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ: ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ!!! ΜΑΧΗ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΠΡΙΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ...

Τεράστια δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 03.30 ξημερώματα Δευτέρας στη νότια Χίο, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και των ...

Τεράστια δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 03.30 ξημερώματα Δευτέρας στη νότια Χίο, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν βραδιάσει.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε ο κ. Κάρμαντζης.

Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τέσσερα αεροσκάφη ενισχύουν το δύσκολο έργο, ενώ ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.











Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Βουρνούς που βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο από τις 03:00 τα ξημερώματα δηλώνει στο protothema.gr. «Δεν μπορούμε να πούμε πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικό είναι πως ο άνεμος έχει κοπάσει και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατός κίνδυνος για κατοικίες. Εχει εκκενωθεί απο τις 6 το πρωί το χωριό Ελάτα και οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, αλλά όλοι δίνουμε μάχη για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά». 

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς και ειναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.  «Όλα εξαρτώνται απο τον άνεμο», πρόσθεσε ο κ. Βουρνούς.

90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρoέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.









Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.