Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΓΙΝΑΝ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ ΣΤΗΝ COSCO - ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ... ΚΑΙ Ο ΔΡΙΤΣΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ «ΚΙΝΕΖΟ»

- Ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως η επιστολή της Cosco θα πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιο - Ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας πως η συμφων...





- Ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως η επιστολή της Cosco θα πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιο
- Ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας πως η συμφωνία και η διατύπωση των όρων θα τεθεί σε νομική επεξεργασία πριν κατατεθούν στην Βουλή
- Η επιστολή σήμανε συναγερμό και ξαφνικά εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης
- Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν την επιστολή αλλά η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριζε πως δεν έχει έρθει τίποτα
- Ωστόσο, το email με την επιστολή δείχνει πως έφτασε στην Επιτροπή στις 18:46 άρα νωρίτερα από ότι υποστήριζε η κα Καφαντάρη
- Το ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστό πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής
Επιστολή βόμβα από την Cosco στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την οποία καταγγέλλει και επισήμως στην ΒτΕ ότι το κείμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε για ψήφιση το υπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση για ψήφιση «συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία έχει συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ΑΕ».

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές του Μαξίμου προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους κάνοντας λόγο για όχι ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν και πως με τις κατάλληλες επαφές το ζήτημα θα διευθετηθεί. Ωστόσο, αναφέρουν επίσης πως οι αλλαγές δεν έγιναν από τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, αλλά από τη νομική υπηρεσία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να συνταχθεί μία επιστολή από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Cosco όπου θα εξηγεί το ταμείο πώς και για ποιόν λόγο έγιναν οι αλλαγές.

Την ίδια ώρα όμως αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την Κίνα. Βουλευτές του κόμματος μιλώντας στο NewsIt εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τους χειρισμούς του κ. Δρίτσα κάνοντας λόγο για απρέπεια εκ μέρους λίγο πριν επισκεφτεί την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα κόμμα της αντιπολίτευσης που από το πρωί ανέφεραν τις σχετικές πληροφορίες, - και για τις οποίες κατηγορήθηκαν από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης για δημιουργία εντυπώσεων- μόλις έλαβαν και επίσημα την επιστολή κατά την διάρκεια της κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου ζήτησαν από τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα να απαντήσεις ευθέως στις αιτιάσεις της Cosco.


Να σημειωθεί ότι η επιστολή της εταιρείας διανεμήθηκε από το προεδρείο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης φορέων στην οποία είχε κληθεί και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο οποίος θα μπορούσε άμεσα να πάρει θέσει εάν στο νομοσχέδιο έχουν αλλάξει όρους της συμφωνίας με την Cosco.

Μάλιστα όταν βουλευτές της Αντιπολίτευσης ρώτησαν κατά την ακρόαση των φορέων εάν είχε φτάσει στο προεδρείο της Επιτροπής Παραγωγής κάποια σχετική επιστολή από την Cosco, η απάντηση της πρόεδρου κυρίας Χαράς Καφαντάρης, με ύφος αιφνιδιασμού ήταν πως «μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής».

Ως δια μαγείας, πάντως, λίγη ώρα αργότερα η ηλεκτρονική επιστολή- βόμβα της Cosco αναφέρθηκε από τις υπηρεσίες και διανεμήθηκε στους βουλευτές- μελή της Επιτροπής. Και επειδή τα mail είναι «μαρτυριάρικα» η ώρα αποστολής του στην Επιτροπή ήταν στις 18 και 46 (!) άρα αρκετή ώρα νωρίτερα…

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, πάντως θέλησε να υποβαθμίσει την επιστολή της Cosco λέγοντας πως κλείνοντας την συνεδρίαση στην ομιλία του θα αναφερθεί σχετικά με την επιστολή αυτή τελυταία.

Ειδικότερα ανέφερεε πως «λάβατε ως Επιτροπή πριν λίγο μια επιστολή που θα πρέπει να διαβαστεί με συστηματικό τρόπο. Γι αυτό σύστησε καταρχήν ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση της». Δεν μπορεί είπε «από μια επιστολή να δημιουργούνται θέματα και να αναρωτιόμαστε εάν επηρεάζονται οι σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, να λέμε εάν κινδυνεύει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο ή εάν θα συνεχίσουμε ως Βουλή την νομοθέτηση.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, τόνισε ο κ. Δρίτσα και επεσήμανε για να τίθενται τόσο σοβαρά θέματα και διαβεβαίωσε πως δεν διακινδυνεύεται τίποτα. Οι σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας είναι ισχυρές και σταθερές...».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, παράλληλα σημαίωσε πως «μετά από έντονο προβληματισμό στην κλήση ακρόαση φορέων, αποφασίσθηκε ο εκπρόσωπος της Cosco να κληθεί στην Επιτροπή, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Κλήθηκε και ο ίδιος επέλεξε να μην έρθει. Αντιθέτως επέλεξε να αποστείλει στην Επιτροπή μια επιστολή αυτή που έχετε λάβει. Η επιστολή αυτή όμως, σημείωσε ο κ. Δρίτσας σημείωσε θα πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιο…».

Επί της ουσίας, των όσων αναφέρονται και φαίνεται να προειδοποιεί η Cosco για αλλαγή όρων που προβλέπονται στην συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριξε πως στο προσχέδιο της συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ προβλέπετε πως η συμφωνία και τα παραρτήματα της, και η διατύπωση των όρων θα τεθεί σε νομική επεξεργασία πριν κατατεθούν στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Επίσης στην ίδια προ- συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της κινέζικης εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπετε ότι το δημόσιο δεν δεσμεύεται πως η συμφωνία που θα κυρωθεί από την Βουλή αυτούσια, όπως μπορεί και να ψηφιστεί ακόμα και τμηματικά. Επομένως σημείωσε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχουμε χρόνο να τα δούμε όλα και να τα συζητήσουμε… και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις μέχρι αύριο…

Ενδεικτικό πάντως του «κόκκινου» συναγερμού που χτύπησε η επιστολή στην Κυβέρνηση θεωρήθηκε η παρουσία στα υπουργικά έδρανα της επιτροπής όχι μόνο νωρίτερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κάτι που σχολιάστηκε δηκτικά από την βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – για το καταδείξει- Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Επίσης, ενδεικτική ήταν και η «πυροσβεστική» παρέμβαση του αγορητή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου που τόνισε πως « οι αντιδικίες που προκύπτουν με μια εταιρεία, δεν είναι θέματα που πρέπει να συζητούνται και να προσπαθήσουν να επιλυθούν στην Βουλή, αλλά καλύτερα αυτές οι διαφορές να συζητηθούν και να επιλυθούν με την εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ….

Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη νωρίτερα αλλά και μετά τις εξηγήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα του απάντησε πως «δεν είναι ο οποιοδήποτε αυτός που έστειλε αυτή την επιστολή αλλά ο αντισυμβαλλόμενος σας, ο αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού δημοσίου…».

Αυτός είναι είπε «που σας καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο που μας καταθέσατε είναι παντελώς αντίθετο με τους βασικούς όρους της συμφωνίας που έχετε κάνει…»Και εξήγησε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ως γι αυτό και «η ΝΔ το πρωί σας ρώτησε κύριε υπουργέ εάν γνωρίζατε την ύπαρξη αυτής της επιστολής… Γι’ αυτό και επιφυλαχθήκαμε στην επί της αρχής ψηφοφορίας να τοποθετηθούμε στην Ολομέλειας γιατί δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Εδώ από την επιστολή αυτή προκύπτει ότι εξαπατήσατε τον αντισυμβαλλόμενό σας, εμάς τα κόμμα της Αντιπολίτευσης θα φοβηθείτε να εξαπατήσετε για μια ακόμα φορά που άλλα μας λέτε, άλλα μας καταθέτετε στην Βουλή και άλλα με τις τροπολογίες και βελτιώσεις φέρνετε τελικά ψηφίζονται στην Ολομέλεια;»

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ότι αύριο το κόμμα του στην Ολομέλεια θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία τουλάχιστον στο άρθρο 10 Α (περί υποχρεωτικών μετατάξεων) της Κύρωσης της συμφωνίας, εάν δεν αλλάξει. Εκεί και τότε είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν θα πρέπει να καταψηφίσουν. Αντιθέτως τα όσα λένε δεν έχουν καμία σημασία…

Η Κύρωση της συμφωνίας, αύριο το πρωί με την διαδικασία του Κατεπείγοντος εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση αυθημερόν στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.