Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μ@Λ@ΚΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑ ΓΕΛΙΑ ΛΕΜΕ... Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ...

Επίσημη πρώτη για το κίνημα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο «ανοίγει» τα φτερά του  με στόχο τον… εκδημοκρατι...


Επίσημη πρώτη για το κίνημα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο «ανοίγει» τα φτερά του  με στόχο τον… εκδημοκρατισμό της Ευρώπης από τη Γερμανία.

Στο ιστορικό θέατρο Volksbühne του Βερολίνου ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το διεθνές Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM25», με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί».

Με πλάνα από παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup και τους άσπονδους φίλους του, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, ξεκίνησε η παρουσίαση του νέου κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη από το Βερολίνο. Στο βίντεο που προβλήθηκε στο ιστορικό θέατρο εναλλάσσονταν εικόνες προσφύγων και διαδηλωτών, το οποίο ολοκληρώθηκε με πλάνα από ανθισμένα λουλούδια και εικόνες χαρούμενων παιδιών μέχρι να καταλήξει στο logo του νέου κινήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του, καλωσόρισε το κοινό στα γερμανικά και συνέχισε μιλώντας στα αγγλικά απευθυνόμενος σε όλους που παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση της παρουσίασης αλλά «και στους λίγους που φοβούνται ότι κάτι καλό θα συμβεί απόψε».

«Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας από το θέατρο του Βερολίνου, δήλωσε: «Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού».

Εξηγώντας τι είναι το κίνημα DiEm, δήλωσε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός».

Στη συνέχεια, μίλησε για τον σκοπό το κινήματος, λέγοντας: «Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι δημοκράτες πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα.

«Εμείς είμαστε αλλεργικοί στην παθητικότητα και την αδιαφάνεια. Εμείς βασιζόμαστε στη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων, στις συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκές μαζώξεις όπως η σημερινή, θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Θα δούμε πώς οι δικές μας αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Όλα αυτά θα αποφασιστούν συλλογικά», είπε.

Οσο για το όραμά του για την Ευρώπη, είπε: «Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα».

Μετά την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, στο βήμα ανέβηκε «η ηγέτιδα, η ακτιβίστρια», όπως την χαρακτήρισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, η συμπρόεδρος του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

«Βρισκόμαστε μεταξύ μίας μεταβατικής περιόδου που έχει να κάνει με το κακό παρελθόν και την απογοήτευση. Εγώ πιστεύω ότι θέλουμε περισσότερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε να έχουμε μία τομή με τον νεοφιλελευθερισμό, μία κοινωνική Ευρώπη για όλους. Άρα χρειαζόμαστε ένα plan C. Ένα κομμάτι θα μπορούσε να είναι μία κοινωνική Ένωση ως μία διαφορετική έκφραση της ιδέας της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε μια νέα κατανόηση. Η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει στα χέρια των πολιτών και να την αφαιρέσουμε από τα χέρια των τεχνοκρατών. Αυτοί που πλήττονται από τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνουν», δήλωσε η κυρία Κίπινγκ.

Η επικεφαλής του Die Linke συνεχίζοντας, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα σχετίζεται με τις εναλλακτικές απέναντι στη λιτότητα.

«Θέλουμε δημοκρατία ή λιτότητα. Ίσως να οδηγηθούμε σε ήττα, αλλά τότε θα δούμε τι θα έχουμε επιτύχει. Είτε θα οδηγηθούμε στο καβούκι των εθνικών δημοκρατιών, είτε θα οδηγηθούμε σε μία διεθνή πλατφόρμα. Είτε αδιέξοδο, είτε νέο ξεκίνημα για μία νέα Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Κίπινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.