Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1922 Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΟ ΤΣΕΣΜΕ

Ιστορική υπήρξε η σημερινή μέρα, εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, για τον ναό του στο Τσεσμέ στην χερσόνησο της Ερυθραίας, περίπου εβδομήντα...


Ιστορική υπήρξε η σημερινή μέρα, εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, για τον ναό του στο Τσεσμέ στην χερσόνησο της Ερυθραίας, περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από την Σμύρνη. Στον ναό τελέστηκε, για πρώτη φορά από το 1922, Θεία Λειτουργία.


Προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Χίου, Μάρκος και Ανδριανουπόλεως, Αμφιλόχιος. Από την Αγία Φωτεινή της Σμύρνης μεταφέρθηκε αντίγραφο της εικόνας του Αγίου από τον ναό του Τσεσμέ , η οποία διασώθηκε και βρίσκεται στην Χίο. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και αρκετοί απόγονοι προσφύγων από την Χίο, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Τσεσμέ ειδικά για την ιστορική Θεία Λειτουργία και μνημόνευσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα , που πέθαναν εκεί ή βρήκαν φρικτό θάνατο, η απεβίωσαν στην προσφυγιά μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που ανακαινίστηκε από τον τοπικό Δήμο για να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, κτίστηκε το 1832 και μια μεγάλη τρίκλητη βασιλική με 12 μαρμάρινους κίονες.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η γη της Μικράς Ασίας, αν και πολύπαθη, με την πολιτιστική και πνευματική της ταυτότητα αμβλύνει τις αντιθέσεις, γαληνεύει τις καρδίες και γίνεται σημείο συναντήσεων και επικοινωνίας των λαών της περιοχής.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει στους ιερούς αυτούς τόπους και κάλεσε και το εκκλησίασμα να τον ακολουθεί για να ποτίζουμε, όπως είπε, τις λεμονιές και τις μυρτιές που φύτεψαν οι προγονοί μας. Θα ερχόμαστε , τόνισε , για να τραγουδούμε νοσταλγικά, «εκεί στην Ερυθραία βασιλεύεις εσύ, Τσεσμέ, θα σε κρατώ παντοτινά μες την καρδιά σαν φυλακτό». Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Γενικός Πρόξενος Σμύρνης, Θεόδωρος Τσακίρης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής και οι τουρκικές τοπικές αρχές.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.