Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «RENEGADE»... ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΥΠΟΠΤΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Η επιχείρηση αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής από αέρος σε βίντεο από το ΓΕΕΘΑ και το γραφείο Τύπου του που έκανε εξαιρετική δουλειά. ...


Η επιχείρηση αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής από αέρος σε βίντεο από το ΓΕΕΘΑ και το γραφείο Τύπου του που έκανε εξαιρετική δουλειά.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015» εξετάσθηκε η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος (αεροσκάφος «RENEGADE»).

Το αεροσκάφος «RENEGADE» απεικονίσθηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus-A320, της AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε, μεσημβρινές ώρες, από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, χωρίς επιβάτες.

Το ανωτέρω αεροσκάφος, από την απογείωσή του και μετά είχε απώλεια επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, δηλαδή :
α. η διακοπή επικοινωνίας αεροσκάφους με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας και
β. η απόκλιση από εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης
συνιστούν τον χαρακτηρισμό της εν λόγω κατάστασης ως «RENEGADE».




Σκοπός του γυμνασίου ήταν να εξετασθούν οι διαδικασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης του αεροσκάφους «RENEGADE». Συνέπεια αυτού ήταν η εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα Κρήτης), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) της ΠΑ . Τα εν λόγω αεροσκάφη αναχαίτισαν και αναγνώρισαν ως «ύποπτο» ίχνος το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο, ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των α/φ της ΠΑ συνοδεύτηκε έως το αεροδρόμιο του είχε υποδειχθεί να προσγειωθεί (εν προκειμένω το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»).

Η άσκηση αντιμετώπισης αεροσκάφους «RENEGADE» εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημητρίου Βίτσα και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, Αντιναυάρχου Γεώργιου Γιακουμάκη ΠΝ και Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση.

Η αντιμετώπιση/διαχείριση αεροσκάφους σε κατάσταση RENEGADE είναι εθνική υπόθεση.

Η αρμόδια Εθνική Κυβερνητική Αρχή διαχείρισης α/φ σε κατάσταση RENEGADE (σύμφωνα με απόφαση ΚΥΣΕΑ του 2003) είναι ο Πρωθυπουργός ή ο ΥΕΘΑ, σε περίπτωση απουσίας/αδυναμίας του πρώτου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι σύμβουλος της Εθνικής Κυβερνητικής Αρχής, διευθύνοντας την διαδικασία αντιμετώπισης της απειλής από πλευράς ΕΔ, συνεπικουρούμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ.

Συναρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση α/φ σε κατάσταση RENEGADE είναι οι:
- Η Εθνική Κυβερνητική Αρχή (Πρωθυπουργός ή ΥΕΘΑ)
- Η ΥΠΑ
- Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
- Το ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ
- Ο Αρχηγός ΓΕΑ
- Το ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ
- Ο Αρχηγός ΑΤΑ
- Το ΑΤΑ/ΕΚΑΕ
- Τα ΚΕΠ (Κέντρα Ελέγχου Περιοχής) της ΠΑ
- Τα ΑΦΑΝΧ (τα α/φ αναχαίτισης οπλισμένα με κ/β) και οι συστοιχίες Κ/Β του συστήματος αεράμυνας της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.