Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΛΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ: ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ!!!

Την πρόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαϊδελβέργης να επιστρέψει στη χώρα μας θραύσματα από το Ερέχθειο της Ακρόπολης ανακοίνωσε, στ...

Την πρόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαϊδελβέργης να επιστρέψει στη χώρα μας θραύσματα από το Ερέχθειο της Ακρόπολης ανακοίνωσε, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε προχθές στο υπουργείο Πολιτισμού με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, ο καθηγητής Ράινχαρτ Στούπεριχ, πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ και ο πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης «Marbles Reunited», πρώην βουλευτής Αντριου Τζορτζ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαϊδελβέργη επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσματα από τον Ιερό Βράχο.
Το 2006 είχε επιστραφεί στον τότε υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, που είχε το πανεπιστημιακό μουσείο της πόλης.
Το θραύσμα παρίστανε το πόδι της Πειθούς και έχει ήδη κολληθεί στη ζωφόρο. Την ίδια χρονιά είχε επιστραφεί και θραύσμα από το Ερέχθειο, το οποίο είχε Σουηδή πολίτις. Το είχε από τον πατέρα της, στον οποίο είχε δοθεί ως δώρο το 1895, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ο κ. Μπαλτάς ευχαρίστησε θερμά τους ξένους εκπροσώπους για την έμπρακτη υποστήριξη που προσφέρουν στην ελληνική πολιτεία. Επιβεβαιώθηκε επίσης η προσήλωση των διεθνών επιτροπών στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία διαχειρίζεται τη διεκδίκηση: «Διατηρούμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές», επεσήμανε ο υπουργός.

Το 2016 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τότε που το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε την εκχώρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα προς το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και οι επιτροπές διεκδίκησης των Γλυπτών ανά τον κόσμο θα αξιοποιήσουν αυτήν την επέτειο.
Τα αποκομμένα τμήματα από οικοδομήματα του Ιερού Βράχου δεν είναι μόνο οι πλάκες της ζωφόρου από τον Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι πάρα πολλά και εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία ανά την Ευρώπη, όπως το Λούβρο, η Βιέννη, το Μόναχο, ακόμα και το Μουσείο του Παλέρμο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.