Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ «ΧΑΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ» ΕΚΑΝΕ ΧΤΕΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ... ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ!

Η προσθήκη ενός και μόνο δευτερολέπτου στον χρόνο της Γης προκάλεσε για άλλη μια φορά μια σειρά προβλημάτων σε δεκάδες διαδικτυακές και...


Η προσθήκη ενός και μόνο δευτερολέπτου στον χρόνο της Γης προκάλεσε για άλλη μια φορά μια σειρά προβλημάτων σε δεκάδες διαδικτυακές και όχι μόνο υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Αρκεί ένα και μόνο ένα δευτερόλεπτο να “ρίξει” υπηρεσίες όπως το Amazon, να καθηλώσει πτήσεις πολλών αεροπορικών εταιριών και να κάνει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο να χάσουν τα...λογικά τους; Και όμως αρκεί.



Η χθεσινή προσθήκη ενός δευτερολέπτου στον επίσημο χρόνο της Γης είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει offline δεκάδες υπηρεσίες υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο. Με περισσότερη προτίμηση στα κοινωνικά δίκτυα όπως τα Instagram, Pinterest, Netflix αλλά και ισχυρά κάστρα του διαδικτύου, όπως το Amazon που το καθένα αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα λειτουργίας κατά την χθεσινή και σημερινή ημέρα.

Το “χαμένο δευτερόλεπτο” προκύπτει από την μείωση στον ρυθμό της περιστροφής της Γης, κατά περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε ημέρα. Μπορεί να ακούγεται ελάχιστο και να χρειάζεται χιλιετίες ώστε να μπορεί να γίνει αυτό αντιληπτό, όμως οι Διεθνείς Οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με την διατήρηση της ακρίβειας του γήινου χρόνου (όπως το Ιnternational Earth Rotation Service με έδρα το Παρίσι) θεωρούν ότι πρέπει να πράττουν τα δέοντα. Και να προσθέτουν κάθε τόσο, ένα δευτερόλεπτο στον “χαμένο” χρόνο της Γης έτσι ώστε να υπάρχει μία παγκόσμια και αδιαμφισβήτητη σταθερά, ιδιαίτερα κρίσιμη σε υπολογιστές και υπηρεσίες που απαιτούν ακρίβεια και συνέπεια.

Το πρώτο “χαμένο δευτερόλεπτο” προστέθηκε το 1972 και από τότε η διαδικασία έχει επαναληφθεί 26 φορές. Ενώ την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε, το 2012, εφαρμογές όπως τα Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn, και αρκετές ακόμα ανακοίνωσαν μεγάλες ή μικρές αρρυθμίες στην λειτουργία τους. Ενώ παράλληλα σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα και σε προγράμματα βασισμένα στο Linux και το Java.

Tα γεγονότα αυτά κάνουν τους πιο... πρακτικούς Αμερικανούς να θέλουν να ξεμπερδεύουν με την αναστάτωση που προσθέτει το “χαμένο δευτερόλεπτο” κάθε λίγο και λιγάκι. Και όπως όλα δείχνουν η τύχη του θα αποφασιστεί τον Νοέμβριο του 2015 σε ένα ειδικό συνέδριο με θέμα τον πολύ “χαμένο χρόνο” που προσθέτει στον Ιντερνετικό πλανήτη αυτό το ελάχιστο “χαμένο δευτερόλεπτο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.