Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΑΣ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ - ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΜ!!

Τι είπε σε παρεμβαση της τα μεσάνυχτα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η σύσκεψη των Ελλήνων τραπεζιτών με το...




Τι είπε σε παρεμβαση της τα μεσάνυχτα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η σύσκεψη των Ελλήνων τραπεζιτών με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη

Την δραματική ομολογία ότι τα χρήματα στις τράπεζες για τον εφοδιασμό των ΑΤΜ επαρκούν μόνο μέχρι την Δευτέρα έκανε τα μεσάνυχτα η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη. Σε παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι παραδέχθηκε ότι εάν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης (ELA), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν προβλήματα από τη Δευτέρα.

Την ίδια διαπίστωση ότι τα χρήματα στις τράπεζες επαρκούν μέχρι την Δευτέρα έκαναν νωρίτερα και οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών για τον χειρισμό της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν για ακόμη μια φορά να παρουσιάσουν τα δεδομένα με το δικό τους... δημιουργικό τρόπο, αναφέροντας ότι όλο το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν χρήματα στα ATM. Βεβαίως στο κρισιμότερο ερώτημα, δηλαδή στο τι θα γίνει από Δευτέρα και πώς θα εφοδιάζονται με χρήμα οι πολίτες αφού το ρευστό τελειώνει, απάντηση δεν έδωσαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα..

Με την ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι «τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση παραδέχεται ότι από Δευτέρα τα χρήματα στα ATM τελειώνουν.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κύριοι Γιάνης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας από πλευράς της κυβέρνησης και οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την Εθνική, Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας από την Eurobank, Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank, Άνθιμος Θωμόπουλος από την Πειραιώς, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Γαμβρύλης από την Attica Bank, Θεόδωρος Μητράκος από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο Χρήστος Γκόρτσος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην σύσκεψη δεν συμμετείχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μέχρι τη Δευτέρα λεφτά στα ATM

«Εξασφαλισμένη η ρευστότητα από τα ΑΤΜ έως την Δευτέρα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Όπως εξήγησε, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής ακολουθεί μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρας. Ανάλογα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ληφθούν αποφάσεις για το πόσες υπηρεσίες θα ανοίξουν. Όπως εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες, έχει συσταθεί επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για να δουν το πλαίσιο των υπηρεσιών διευκόλυνσης συναλλαγών καθώς θα συνεχίζονται τα capital controls.

Πληροφορίες που συζητήθηκαν στην σύσκεψη αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Θέλοντας να παρουσιάσουν την εικόνα ότι η κρίση είναι διαχειρίσμη, υποστηήριξαν ότ οι αναλήψεις από τα ATM ήταν μικρότερες του αναμενομένου! Παρά το γεγονός ότι πως από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις 600 εκατ. ευρώ τελικώς έγιναν αναλήψεις ύψους 390 εκατ. ευρώ, είπαν από το οικονομικό επιτελείο.

Για τις συντάξεις, που τα κυβερνητικά στελέχη υπολόγιζαν ότι οι εκροές θα φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι έχουν φύγει μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Μέσω ειδικών εγκρίσεων εκταμιεύθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι θα επιτραπεί να βγουν εκτός του τραπεζικού συστήματος 650 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και οι τραπεζικοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη για τον χειρισμό της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.