Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟ...ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1821...

Με ιερή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοινότητα Καμπιά, το ετήσιο ...

Με ιερή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοινότητα Καμπιά, το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ θυσιασθέντων κατά την 9η Ιουλίου 1821.

Τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό, επιχώριο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημοσύνου δεήσεως, κήρυξε τον Θείο Λόγο και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Πανιερωτάτου, στο μνημείο του εθνομάρτυρος.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Κοινοτάρχης της κατεχόμενης κοινότητος Μάσσαρι Μόρφου Δρ. Ελευθέριος Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το ποιμαντικό έργο και τη διαχρονική αξία της θυσίας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

«Η θυσία των επισκόπων, του υπόλοιπου κλήρου και λαού της Κύπρου, για χάρη της ελευθερίας και της θρησκείας, είναι το κεντρικό νόημα και η καλύτερη μνημόνευση για όλους αυτούς τους ηρωομάρτυρες. Από τη μια η τουρκική βαρβαρότητα σε όλη της την έκταση και από την άλλη η περήφανη ελληνική ψυχή σε όλο της το μεγαλείο. Το αίμα που χύνεται για την ελευθερία δεν πάει χαμένο. Αντίθετα, ποτίζει και συντηρεί το δέντρο της ελευθερίας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα δώσει καρπούς. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η Εκκλησία, άλλωστε, ήταν εκείνη που κράτησε τους σκλάβους Ρωμιούς στις ρίζες και στα ιδανικά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ήταν ο εθνάρχης, ήταν ταυτόχρονα ο εκκλησιαστικός και ο πολιτικός αρχηγός του υπόδουλου λαού», σημείωσε.

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Αντωνίου επεσήμανε εμφαντικά ότι «η θυσία των Κυπρίων τον Ιούλιο του 1821, έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, η Κύπρος, αν και γεωγραφικά μακριά από τον επαναστατημένο ελληνικό κορμό, ήταν συνειδησιακά και αγωνιστικά ουσιαστικό μέρος της εθνεγερσίας. Δεν πρόσφερε μόνο χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης στην εθνική παλιγγενεσία, όπως αυτά συμφωνήθηκαν από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τα Μέλη της Φιλικής Εταιρείας, αλλά το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι χύθηκε ελληνικό αίμα, το οποίο και εμπότισε τις ρίζες των απανταχού επαναστούντων Ελλήνων».

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική Ηγεσία, την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου, εκ μέρους του Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο ΤΑΜΑΣΟΥ, Κοινοτάρχες, Εκκλησιαστικές Επιτροπές, Χριστιανικούς Συνδέσμους και Σωματεία. Η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.