Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΟΥΣ 300 Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PLAN B

Εστάλη από τον Άρειο Πάγο η τυπική δικογραφία για την υπόθεση του τέως υπουργού - Περιλαμβάνει τη μηνυτήρια αναφορά Γκλέτσου και τη μηνυτ...


Εστάλη από τον Άρειο Πάγο η τυπική δικογραφία για την υπόθεση του τέως υπουργού - Περιλαμβάνει τη μηνυτήρια αναφορά Γκλέτσου και τη μηνυτηρία αναφορά δικηγόρου
Στη Βουλή έστειλε το πρωί της Τρίτης η εισαγγελία του Αρείου Πάγου την τυπική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη.




Στα έγγραφα περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο της Τελείας, Απόστολο Γκλέτσο και από δικηγόρο των Αθηνών καθώς και έξι συνημμένα έγγραφα.

Με τον τρόπο αυτό οι εισαγγελείς εξήλθαν από το νομικό αδιέξοδο που είχαν περιέλθει και διαβίβασαν αμελλητί - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - τις επίμαχες αναφορές στη Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει πλέον τα στα χέρια των 300 συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρικών τους ευθυνών.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας μαραθώνια σύσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο γραφείο της Εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τα επίμαχα δημοσιεύματα για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο «plan B».

Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε υπό την κυρία Κουτζαμάνη συμμετείχαν ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Παντελής και οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

Κατά την εν λόγω σύσκεψη επικράτησε έντονες προβληματισμός για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα γνωστά IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Κατά η χθεσινή σύσκεψη τους εισαγγελικούς λειτουργούς τους προβλημάτισαν οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το εάν μπορούν να παρέμβουν ή όχι, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που «δένει τα χέρια» των εισαγγελικών αρχών.

Ωστόσο, χθες, νομικοί κύκλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του Τύπου και τις σχετικές αναφορές του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα κάθετα και καθοριστικά να παρέμβει στην υπόθεση του σχεδίου «plan B» του κ. Βαρυφάκη, καθώς ο μηχανισμός του κοινοβουλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα –αν φυσικά το επιθυμούν οι βουλευτές- μέσω της συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Παράλληλα, σήμερα θα αποφασιστεί από της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια καπείγουσας προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατόπιν εντολής του κ. Βαρουφάκη ενεπλάκησαν στα σχέδια του «plan B», όπως είναι ο παιδικός του φίλος Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.