Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ: Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ...

Οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σταθερά εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των μορφών εγκληματικότητας, αφού οι χρηματικές απ...

Οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σταθερά εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των μορφών εγκληματικότητας, αφού οι χρηματικές απολαβές από αυτές τις παράνομες διαδικασίες είναι αρκετά μεγάλες. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί προσπαθούμε να διαλευκάνουμε όλες τις πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Αρκετές χιλιάδες εργατοώρες έχουν σπαταληθεί από ειδικούς, ώστε να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν σύγχρονα αντικλεπτικά συστήματα στα αυτοκίνητα. Παρ' όλο που τα άλματα της τεχνολογίας είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα, οι κλοπές αυτοκινήτων όχι μόνο ζουν και βασιλεύουν, αλλά παρουσιάζουν συνεχώς αυξητικές τάσεις. Όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, είναι βέβαιο ότι αν οι επιτήδειοι βάλουν στο μάτι κάποιο αυτοκίνητο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το "χάσει" ο ιδιοκτήτης του, χωρίς τις περισσότερες φορές (τα ποσοστά αναφέρουν 6 στα 10 αυτοκίνητα) να ξαναβρεθεί. Η μεθοδολογία των σπειρών που αποσπούν αυτοκίνητα ποικίλει, όπως επίσης και το πού καταλήγουν τα αυτοκίνητα. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, που είναι αναγκασμένοι να εμπλέκονται σε χρονοβόρες και φυσικά ψυχοφθόρες διαδικασίες.Στο διπλανό πίνακα, όπου μπορούμε να δούμε τα στατιστικά των κλοπών τροχοφόρων για την 10ετία από το 1998 έως το 2007 (πηγή ΕΛ.ΑΣ.), διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα παρουσιάζεται σταθερά με αυξημένα νούμερα. Ωστόσο, το 2008 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά όπου τα κρούσματα κλοπών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αφού έφτασαν στις 19.035 μόνο για τα αυτοκίνητα, αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από τις προηγούμενες χρονιές.


Ποιες κατηγορίες αυτοκινήτων κλέβονται;
Σύμφωνα με αστυνομικούς που ασχολούνται με τις κλοπές αυτοκινήτων, οι κατηγορίες που λειτουργούν ως… πόλος έλξης για κλοπές είναι τρεις. Στην πρώτη κατηγορία αυτοκινήτων ανήκουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία, αφού αποσπαστούν, μέσα σε λίγα 24ωρα (αν όχι αμέσως) διοχετεύονται προς τρίτες χώρες, συνήθως σε αυτές των Βαλκανίων. Άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων είναι τα λεγόμενα κατά τους αστυνομικούς "καθημερινά" αυτοκίνητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οχήματα φθηνά σχετικά, από τη μικρή κατηγορία, τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν απαρατήρητα σε παράνομες δραστηριότητες και μετά να εγκαταλειφθούν. Η τρίτη και τελευταία κατηγορία αποτελεί στην ουσία αστάθμητο παράγοντα, αφού τα αυτοκίνητα κλέβονται κατά παραγγελία. Δηλαδή, οι επιτήδειοι αγοράζουν κάποιο αυτοκίνητο εξ ολοκλήρου κατεστραμμένο από τρακάρισμα και μετέπειτα αποφασίζουν μέσω αυτού να νομιμοποιήσουν κάποιο κλεμμένο με παραποιημένα στοιχεία.

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα
Προς ανταλλακτικά:
Ένα ποσοστό των κλεμμένων αυτοκινήτων οδηγείται προς "τεμαχισμό", ώστε όλα τους τα μέρη διοχετεύονται στην αγορά για ανταλλακτικά. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου "συμβεβλημένα" με τα κυκλώματα συνεργεία-φαναρτζίδικα αναλαμβάνουν δράση. Τέλος, όπως είναι φυσικό, σε αυτές τις περιπτώσεις το αυτοκίνητο δε βρίσκεται ποτέ.

Σε "εξαγωγές":
Η διοχέτευση προς τις αγορές άλλων χωρών γίνεται τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο. Στις περιπτώσεις αυτές το αυτοκίνητο περνά τα σύνορα, αφού πρώτα έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας με κλεμμένες πινακίδες και αλλαγές σε αριθμούς πλαισίου και κινητήρα. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δεν έχουν προλάβει να δηλώσουν την κλοπή, έτσι ώστε στα σύνορα να μην μπορεί να εξακριβωθεί η παράνομη πράξη.

Για "εγχώρια" χρήση:
Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα κλεμμένα αυτοκίνητα διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά. Δηλαδή, κλέβεται ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια μεταπωλείται κανονικά σε κάποιον ανυποψίαστο πελάτη, με παραποιημένα στοιχεία κυκλοφορίας. Το δυσάρεστο σε αυτήν την υπόθεση -όπως τονίζουν πηγές από την Ασφάλεια Αττικής- είναι ότι πολλές φορές αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με το Νόμο, όταν προκύπτει ότι το αυτοκίνητο που κυκλοφορούν είναι κλεμμένο.

Η παραποίηση των στοιχείων
Βάση γι αυτή τη διαδικασία αποτελεί η εξασφάλιση νόμιμων στοιχείων κυκλοφορίας από κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Γι αυτό το λόγο, τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σε αυτό το ζήτημα, αγοράζουν σωρηδόν τρακαρισμένα αυτοκίνητα -κατ' επιλογήν, φυσικά- σε εξευτελιστικές τιμές, κρατώντας από αυτά τους αριθμούς πλαισίου-κινητήρα, άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες. Από εκεί και πέρα γίνεται η "παραγγελία" για το υποψήφιο προς κλοπή αυτοκίνητο. Μετά την "απαλλοτρίωση" του αυτοκινήτου, ακολουθούν οι "χειρουργικές" διαδικασίες, που περιλαμβάνουν αλλαγή αριθμού κινητήρα και αλλαγή αριθμού πλαισίου.

To κόλπο της "αγγελίας"
Γνωστή τακτική για τους άνδρες της Ασφάλειας αποτελούν οι στημένες πωλήσεις κλεμμένων αυτοκινήτων. Κυκλώματα συνήθως αλλοδαπών, αφού κλέψουν κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο και παραποιήσουν τα στοιχεία κυκλοφορίας του, βάζουν αγγελία. Αφού βρεθεί ο υποψήφιος αγοραστής και προχωρήσει τελικά η μεταβίβαση, το κύκλωμα προχωρά στην επανακλοπή του αυτοκινήτου. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει δύο και τρεις φορές, επιφέροντας τεράστια κέρδη.


Μέτρα για να προφυλαχθείτε
• Πρέπει να επιλέγουμε εργοστασιακά συστήματα συναγερμών ή ποιοτικά προϊόντα του εμπορίου, γιατί αυτά απενεργοποιούνται αρκετά πιο δύσκολα απ' ό,τι τα υπόλοιπα.
• Συστήματα που κλειδώνουν επιπλέον το τιμόνι ή μπλοκάρουν το λεβιέ ταχυτήτων με το χειρόφρενο λειτουργούν ανασταλτικά για τους επίδοξους κλέφτες.
• Αρκετά χρήσιμα αποδεικνύονται και τα δορυφορικά συστήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα αυτοκίνητά μας. Μέσω αυτών έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε συνεχώς την ακριβή θέση του οχήματός μας, μέσω μηνύματος που αποστέλλεται στο κινητό μας τηλέφωνο. Δύο συστήματα που έχουν αυτές τις λειτουργίες είναι τα iTruck (το κόστος του ξεκινά από τα 349 ευρώ) και GPS Truck, που μας δίνουν αναλυτικές πληροφορίες για τη θέση του αυτοκινήτου μας μέσω κάποιας μικρής συνδρομής.
• Σε περιπτώσεις που αγοράζουμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μην αγοράσετε μεταχειρισμένο για το οποίο σας αναφέρουν ότι υπάρχει μόνο ένα κλειδί. Καλό θα είναι να ελέγξουμε το αυτοκίνητο σε κάποια επίσημη αντιπροσωπεία, ενώ καλό θα είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγή των κλειδιών μας και κατ' επέκταση του κωδικού του immobilizer.
• Αν μας αποσπάσουν το αυτοκίνητό μας, δε θα πρέπει να ενδώσουμε σε εκβιασμούς, που ανάγονται στην καταβολή χρημάτων για την επιστροφή του κλεμμένου αυτοκινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να καλούμε εκ νέου την Αστυνομία.


Προσοχή στο μεταχειρισμένο που αγοράζετε, συμβουλεύει η Αστυνομία

Όταν δηλώνουμε την κλοπή ενός αυτοκινήτου, αυτομάτως ενημερώνονται οι βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα πληρώματα των περιπολικών τη νομιμότητα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν.

Για να αποσαφηνίσουμε όλες τις παραμέτρους που περιλαμβάνονται στο θέμα γύρω από τις κλοπές αυτοκινήτων, απευθυνθήκαμε στο Γραφείο Κλοπών Αυτοκινήτων του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπαστυνόμος Β΄ κ. Αγαθοκλής Γουργούλης από το συγκεκριμένο τομέα, μπορείτε να διαβάσετε αρκετά χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είτε ως κάτοχοι αυτοκίνητου, είτε ως υποψήφιοι αγοραστές.

Α.Τ: Ποια είναι η μεθοδολογία που ακολουθούν όσοι ασχολούνται με τις κλοπές αυτοκινήτων;
Α.Γ: Πρώτον έχουμε τις περιπτώσεις που αφαιρούνται τα κλειδιά των αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια κάποιας διάρρηξης σε σπίτια. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν πρόκειται για πολύ ακριβά αυτοκίνητα, στα οποία είναι πολύ δύσκολο -έως αδύνατο- να παρακαμφθεί το immobilizer. Σε άλλα αυτοκίνητα, πιο "καθημερινά", χρησιμοποιούνται εγκέφαλοι και κλειδιά πασπαρτού, όπου γίνεται επί τόπου αντικατάστασή τους με τα εργοστασιακά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αυτοκίνητο αποσπάται με γερανό και μεταφέρεται απευθείας. Επίσης υπάρχουν και οι εικονικές κλοπές, όπου κάποιοι δηλώνουν απώλεια, ώστε να εισπράξουν χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία και από τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου τους. Κάτι παρόμοιο γίνεται άλλωστε και με τις εικονικές κλοπές νοικιασμένων αυτοκινήτων. Πρόσφατα προχωρήσαμε σε συλλήψεις ατόμων, που το είχαν κάνει αρκετές φορές.

Α.Τ: Πού συνήθως καταλήγουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα;
Α.Γ: Ένας αριθμός κλεμμένων αυτοκινήτων οδηγείται αποκλειστικά για τη διάθεση ανταλλακτικών, τα οποία είτε τα πωλούν αυτόνομα είτε τα χρησιμοποιούν για την επιδιόρθωση τρακαρισμένων αυτοκινήτων. Γι αυτούς τους λόγους είμαστε σε στενή συνεργασία με αντιπροσωπείες και με συνεργεία. Άλλα αυτοκίνητα καταλήγουν σε βαλκανικές χώρες, με ενδιάμεσο σταθμό την Αλβανία. Στα σύνορα που περνούν δε φαίνονται τις περισσότερες φορές ως "κλεμμένα", γιατί ενδέχεται ο παθών να μην έχει προλάβει να δηλώσει την κλοπή. Μέσω της Ιντερπόλ έχουν βρεθεί ελληνικά αυτοκίνητα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όμως έχουμε και κάποιο πρόσφατο παράδειγμα, που βρέθηκαν στην Ιαπωνία κλεμμένα αυτοκίνητα από Ελλάδα.

Α.Τ: Τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό επιστρέφονται στην Ελλάδα κάποια στιγμή;
Α.Γ: Αυτό εξαρτάται πάντα από τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα όπου και βρέθηκαν. Για παράδειγμα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσα αυτοκίνητα βρίσκονται, αποδίδονται πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Στη χώρα μας, αν βρούμε κάποιο κλεμμένο αυτοκίνητο από άλλη χώρα και δεν έχει πουληθεί ως "νόμιμο", ειδοποιούμε τις Αρχές της άλλης χώρας και το παραδίδουμε. Στις περιπτώσεις όπου έχει πουληθεί ένα "νομιμοποιημένο" κλεμμένο αυτοκίνητο, το κατάσχουμε και το μεταφέρουμε στον ΟΔΔΥ, όπου αποφασίζει ο Εισαγγελέας ή το Δικαστικό Συμβούλιο για την τύχη του.

Α.Τ: Σε τι κατάσταση είναι συνήθως τα αυτοκίνητα που βρίσκονται;
Α.Γ: Αν πρόκειται για αυτοκίνητα που εκλάπησαν για συμμετοχή σε μια παράνομη πράξη και μετέπειτα εγκαταλείφθηκαν, τότε τις περισσότερες φορές βρίσκονται με αρκετές ζημιές. Αν πρόκειται για αυτοκίνητα που προορίζονται για πώληση μέσω παράνομης τροποποίησης, τότε βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Α.Τ: Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες;
Α.Γ: Αν μας κλέψουν το αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να το δηλώσουμε άμεσα στο 100, για να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των Αρχών ως "κλεμμένο". Από εκεί και πέρα, δε θα πρέπει να δίνουμε αρκετά στοιχεία για την κλοπή σε άτομα που δεν πρέπει, γιατί έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εικονικών εκβιασμών. Επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι αγοράζουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από αγγελία.

Τι μάθαμε...
Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε σχετικά με τις κλοπές αυτοκινήτων στη χώρα μας, μάθαμε ότι οι παλαιότερες τακτικές που εφάρμοζαν οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και αφορούσαν στη μη καλή συνεργασία με τις δικές μας Αρχές για εξάρθρωση κυκλωμάτων που αποσπούσαν αυτοκίνητα, έχει αλλάξει άρδην, λόγω του ότι πλέον επιδιώκουν να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές τακτικές. Από εκεί και πέρα όμως, η γειτονική Αλβανία ακόμη εμμένει σε συμπεριφορές που δε βοηθούν στην ανεύρεση και επιστροφή των κλεμμένων αυτοκινήτων. Τέλος θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν παραδίδουμε το αυτοκίνητό μας, σε κάποιο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου, αφού κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι παρκαδόροι έβγαλαν αντικλείδι και μετέπειτα απέσπασαν το αυτοκίνητο από τον ιδιοκτήτη του. Δυστυχώς όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχθούν με στοιχεία.

Πώς αποζημιωνόμαστε από την ασφαλιστική;
Σε περιπτώσεις ολικής κλοπής, για να λάβουμε την οποιαδήποτε αποζημίωση, θα πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες από την ημερομηνία απώλειας, εφ' όσον βεβαιωθεί ότι ήταν αποτέλεσμα βίαιης διάρρηξης. Αν το αυτοκίνητο βρεθεί εντός των τριών μηνών, τότε αποζημιώνεστε για τις υλικές ζημιές, εφ' όσον έχετε κάλυψη μερικής κλοπής. Μετά την πάροδο του διαστήματος που προβλέπεται, λαμβάνετε την αποζημίωσή σας και αν βρεθεί το αυτοκίνητο, η ασφαλιστική εταιρεία θα σας ρωτήσει αν επιθυμείτε να το κρατήσετε ή όχι.

Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, κλέβονται εκατοντάδες αυτοκίνητα πολυτελείας κάθε μήνα, κυρίως Range Rover και BMW.

Οι κλέφτες προτιμούν αυτά τα αυτοκίνητα αφενός διότι έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη και αφετέρου διότι έχουν σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, το οποίο μπορεί να «χακαριστεί» χρησιμοποιώντας ένα επαναπρογραμματισμένο κλειδί ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση στο αυτοκίνητο.

Αυτή είναι η νέα μέθοδος κλοπής αυτοκινήτων. Κάθε φορά που οι κατασκευαστές εξελίσσουν ένα νέο σύστημα για να γίνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή, οι κακοποιοί θα βρουν τρόπους να το παρακάμψουν. Είναι ένας αέναος κύκλος.

Αυτό που κάνει τα συστήματα keyless entry πολύ ευάλωτα είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές είναι αναγκασμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να κάνουν τις αναβαθμίσεις του λογισμικού τους και τα εργαλεία πρόσβασης στο διαγνωστικό σύστημα των αυτοκινήτων, διαθέσιμα στον ευρύτερο κλάδο του αυτοκινήτου.

Η νομοθεσία αυτή, γνωστή ως “Block Exemption”, έχει ως σκοπό να επιτρέπει στα ανεξάρτητα συνεργεία να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τα εξουσιοδοτημένα. Ως αποτέλεσμα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να κλαπούν αυτοκίνητα είναι αυτά που χρησιμοποιούν τα συνεργεία για την τακτική συντήρηση των αυτοκινήτων. Έτσι μπορεί να πέσουν εύκολα σε λάθος χέρια.

Αφού οι κλέφτες μάθουν τους κωδικούς ασφάλειας του κατασκευαστή, τα κλειδιά μπορεί να επαναπρογραμματιστούν χρησιμοποιώντας συσκευές διαθέσιμες μέσω διαδικτύου αντί 50-60 ευρώ.

Πώς γίνεται η κλοπή;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου-εκκίνησης χωρίς κλειδί. Ο πιο άγαρμπος είναι σπάζοντας ένα τζάμι. Πιο πρόσφορο είναι πάντως να δοκιμάσει ο κλέφτης πρώτα το χερούλι της πόρτας, αφού κάποια αυτοκίνητα μένουν ξεκλείδωτα αν το κλειδί-πομπός του ιδιοκτήτη είναι κάπου κοντά – π.χ. στο περβάζι του παραθύρου του σπιτιού του.

Αν το κλειδί-πομπός είναι πολύ μακριά και δεν μπορεί το σήμα ασφαλείας να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητο και να ξεκλειδώσει τις πόρτες, ο κλέφτης μπορεί να σταθεί κάπου κοντά, να λάβει το σήμα με μια συσκευή και να το μεταδώσει σε συνεργό του που έχει δέκτη και βρίσκεται πιο κοντά στον ιδιοκτήτη. Αυτό ξεγελά το αυτοκίνητο, που πιστεύει ότι το κλειδί είναι κοντά και ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες.

Μια άλλη μέθοδος είναι να μπλοκάρει ο κλέφτης το σήμα από το κλειδί του ιδιοκτήτη προς το αυτοκίνητο. Ο ιδιοκτήτης νομίζει ότι το έχει κλειδώσει και φεύγει, επιτρέποντας στον κλέφτη να μπει μέσα ανενόχλητος.

Όταν μπει στο αυτοκίνητο με οποιονδήποτε τρόπο, ο κλέφτης βάζει έναν φορητό προγραμματιστή κλειδιών –που είναι άμεσα και νόμιμα διαθέσιμος μέσω internet– στη διαγνωστική θύρα OBD (On-Board Diagnostics) για να καταγράψει τους ζωτικούς κωδικούς του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές είναι αναγκασμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να επιτρέπουν στα ανεξάρτητα συνεργεία την πρόσβαση στα στοιχεία μέσω της OBD, εξ ου και η ύπαρξη τέτοιων συσκευών. Όταν προγραμματιστεί το κλειδί –πράγμα  που γίνεται σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα– ο κλέφτης αποκτά τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, πατάει το κουμπί εκκίνησης και φεύγει σαν κύριος.

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης; Πρώτα-πρώτα, με ένα ορατό αντικλεπτικό, (π.χ. «μπαστούνι» που πιάνει στο τιμόνι και τα πεντάλ) που θα αποτρέψει έναν επίδοξο κλέφτη εφοδιασμένο με ανιχνευτή σημάτων αλλά όχι με σιδηροπρίονο ή σπρέι φρέον. Δεύτερον, με κάποιο σύστημα (Tracker) εντοπισμού του αυτοκινήτου μέσω GPS, αλλά πρέπει να έχει διαρκώς το νου του διότι οι κλέφτες μπορεί σε μια-δυο ώρες να βρουν τον πομπό και να τον αφαιρέσουν, πριν κάνουν το αυτοκίνητο ανταλλακτικά ή το βάλουν σε κοντέινερ για κάποια αναδυόμενη χώρα…

Δείτε στο video, από δύο κάμερες, πώς κλέβουν μια BMW 1 M Coupe σε λίγα δευτερόλεπτα, ανοίγοντάς την με τον ανιχνευτή και σπρώχνοντάς την για να μη γίνουν αντιληπτοί, πριν βάλουν μπρος για να φύγουν κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.