Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ Π@Π@ΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ BRICKS

Την ώρα που από... Αμερική μεριά έρχονται απανωτά μηνύματα για την επίτευξησυμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο Παναγιώτης Λαφαζ...


Την ώρα που από... Αμερική μεριά έρχονται απανωτά μηνύματα για την επίτευξησυμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πραγματοποίησε επίσκεψη εξπρές στην Μόσχα για τον Greek Stream, στέλνοντας μήνυμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να... δανειστεί τις BRICS!

Ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους δανειστές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κλείσει η συμφωνία, έστειλε ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ποιο ήταν αυτό; Ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να δανειστεί λεφτά από τις BRICS για επενδύσεις!

Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Sergei Storchak, στον οποίο επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει ως μέλος (μη ιδρυτικό) στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Όπως μάλιστα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος αυτό "θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για τη χώρα και συζήτησαν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση".

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει αυτή την περίοδο στους BRICS, θα στηρίξει αποφασιστικά αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα τράπεζα. Διευκρίνισε επίσης ότι το μερίδιο που θα καταβάλλει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της ως εταίρος στη νέα τράπεζα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί με αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις από την τράπεζα μόλις η συγκρότησή της ολοκληρωθεί.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak εκτίμησαν κατά τη συζήτησή τους πολύ θετικά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα για την πολιτική στήριξη του αγωγού. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο στις σημερινές συνθήκες της πολιτικής στήριξης από τα δύο μέρη του αγωγού και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων.

Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Παναγ. Λαφαζάνης με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller συζητήθηκε το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή, μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού. Ο Α. Μίλλερ από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού το αργότερο μέχρι το 2019 και επανέλαβε τη δέσμευση της Gazprom για διάθεση στον αγωγό επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ασφαλή κάλυψη των απαραίτητων αναγκών των χωρών της Ευρώπης.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης και ο Alexey Miller εξέτασαν την πρόοδο και τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε τη σημασία μιας τέτοιας χρηματοδοτικής ένεσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.