Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ AΠΟ ΤΟ REUTERS: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ...!!! ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΑΛΛΑ...

Το σενάριο χρήσης ενός δεύτερου, παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης επεξεργάζεται η ΕΚΤ, σύμφω...



Το σενάριο χρήσης ενός δεύτερου, παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης επεξεργάζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ΕΚΤ μελετά ένα σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί ένα δεύτερο παράλληλο στο ευρώ νόμισμα, με το οποίο θα καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει παράλληλα, τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας βρίσκονται στα όριά τους, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης των 1 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάιο.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν υπαρκτό το σενάριο στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί, εάν η Αθήνα καταβάλει μισθούς και συντάξεις, χρησιμοποιώντας το IOU (Ι οwe you) - ένα εικονικό, διπλό και παράλληλο στο ευρώ νόμισμα.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν πως η χρήση IOUs για την καταβολή μισθών και συντάξεων θα αποτρέψει μία ευρεία και ανεξέλεγκτη κρίση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πιθανότητα χρήσης των IOUs αντί των ευρώ ανέρχεται στο 30%.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters, σημειώνοντας πως «η Κεντρική Τράπεζα δεν ασχολείται με εικασίες που αφορούν την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης καθιστά σαφές πως δεν χρειάζεται να εξετάζονται τέτοια σενάρια, καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.