Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ... 700 ΖΩΕΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΟΝΟ 28 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ - 20 ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ! - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΕ

- Ο Ρέντσι διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία – Την Πέμπτη στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζει η Ε.Ε., άγνωστο ...


- Ο Ρέντσι διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία – Την Πέμπτη στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος
- Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζει η Ε.Ε., άγνωστο πότε
Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο. Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες. Κροκοδείλια δάκρυα, φωνές για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, πολιτικοί συντετριμμένοι, άνθρωποι νεκροί.

Η νέα τραγωδία στη νότια Μεσόγειο, ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λιβύη, θα είναι η χειρότερη που έχει συμβεί ποτέ αν οι φόβοι για 700 νεκρούς επιβεβαιωθούν.

Μόνο 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το ναυάγιο του δουλεμπορικού που τους μετέφερε στην Ευρώπη. Βυθίστηκε όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή, το πλησίασε ένα εμπορικό, οι μετανάστες που βρίσκονταν πάνω σε αυτό φοβήθηκαν και κινήθηκαν μαζικά προς τη μια πλευρά. Το κακό δεν ήθελε πολύ να γίνει.



Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή όταν το δουλεμπορικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία.

Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.




Το πλοιάριο ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα όσα αφηγήθηκαν οι 28 επιζώντες που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, είπε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κανείς δεν ξέρει από που ξεκίνησαν οι μετανάστες ούτε και ποιος ήταν ο προορισμός τους. Οι μαρτυρίες των διασωστών που έφτασαν στο σημείο συγκλονίζουν. Ψάχνουν να βρουν επιζώντες μέσα σε μια "θάλασσα" από άψυχα σώματα.

"Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό", είπαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.




Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".

Η Rai μετέδωσε πως ο αριθμός των διασωθέντων έχει αυξηθεί στους 49 αλλά η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει τη διάσωση μόνο 28 μεταναστών. Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, σύμφωνα με τη Rai.

Την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα μερικά από τα πτώματα των μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέβασε στο twitter ο Francesco Rocca, πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Οι σοροί που έχουν περισυλλεγεί έχουν μεταφερθεί στην Κατάνα της Σικελίας.



Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, μετά την είδηση της νέας τραγωδίας, διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη. Συγκάλεσε συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία τα ιταλικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν "πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατά τ’ άλλα δηλώνει "βαθιά συγκλονισμένη", ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεσα Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε.

Την Πέμπτη, στη Ρώμη θα βρεθεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.