Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΠΑΛ: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ο ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε την Κατμαντού στο Νεπάλ, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε περιοχές της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκ...


Ο ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε την Κατμαντού στο Νεπάλ, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε περιοχές της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές και που, κυρίως, έγινε αιτία να έχουν χαθεί μέχρι αυτή την ώρα περισσότερες από 2.000 ζωές, δεν αποτελεί ένα απρόσμενο χτύπημα της φύσης. Όπως προκύπτει από στοιχεία που σταδιακά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι μια εξέλιξη την οποία οι σεισμολόγοι περίμεναν εδώ και χρόνια.


Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 50 σεισμολόγους και κοινωνιολόγους από όλο τον κόσμο, είχε επισκεφθεί την Κατμαντού. Ο λόγος αυτής της επίσκεψης δεν ήταν άλλος από την καταγραφή της ετοιμότητας της πρωτεύουσας του Νεπάλ να ανταποκριθεί σε μια τέτοια φυσική καταστροφή, μια επανάληψη της τραγωδίας που είχε σημειωθεί πριν από 81 χρόνια, όταν σεισμός μεγέθους 8,1R είχε οδηγήσει στον θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπους.


«Ήταν κάτι σαν εφιάλτης που περιμέναμε να μας επισκεφθεί. Από γεωλογικής άποψης, συνέβη ακριβώς αυτό που αναμέναμε να συμβεί», δηλώνει ο Τζέιμς Τζάκσον, επιφανής σεισμολόγος και επικεφαλής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.


«Περπατούσα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό σκεπτόμενος εκείνη ακριβώς τη στιγμή που βρισκόμουν εκεί, ότι η Κατμαντού κινδυνεύει», συμπληρώνει και εξηγεί στη συνέχεια πως η γνώση ότι βαδίζαμε προς μια φυσική καταστροφή βασιζόταν σε δύο παράγοντες.

James Jackson from 3281350c
«Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε για χρόνια έντονη σεισμική δραστηριότητα, αλλά ο τελευταίος πολύ μεγάλος σεισμός είχε σημειωθεί το 1934. Περιμέναμε, λοιπόν, ένα ισχυρό χτύπημα. Από την άλλη, γνωρίζαμε ότι όταν θα ερχόταν, οι συνέπειές του θα ήταν καταστροφικές. Ξέρετε, δεν σκοτώνουν οι σεισμοί τους ανθρώπους. Τα κτίρια, οι υποδομές και η ετοιμότητα μιας χώρας είναι οι παράγοντες που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των θυμάτων. Ένας σεισμός ίδιου μεγέθους θα σκοτώσει 10 με 30 ανθρώπους ανά εκατομμύριο στην Καλιφόρνια, 1.000 ίσως και περισσότερους ανά εκατομμύριο στο Νεπάλ και περίπου 10.000 ανά εκατομμύριο σε περιοχές της Ινδίας, της Κίνας, του Ιράν και του Πακιστάν».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες εκθέσεις κορτυφαίων σεισμολόγων γινόταν λόγος για «τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Κατμαντού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Μια πόλη με 1,5 εκατ. κατοίκους που στοιβάζονται σε υπερπυκνοκατοικημένες περιοχές, θα θρηνήσει πολλά θύματα και θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε περίπτωση ισχυρής δόνησης».

Ξεπέρασαν τους 2.200 οι νεκροί

Δεδομένου ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια κτιρίων και σπιτιών, ο απολογισμός των θυμάτων στο Νεπάλ αυξάνεται ώρα με την ώρα. Οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.000 και οι τραυματίες τους 5.500, την ίδια ώρα που στην Ινδία έχουν χαθεί άλλες 50 ζωές.


Θύματα του Εγκέλαδου και των χιονοστιβάδων που προκάλεσε στο όρος Έβερεστ έχουν πέσει και 17 ορειβάτες. Αρκετοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταφύγια, ενώ οι πρώτοι τραυματίες μεταφέρθηκαν ήδη με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της Κατμαντού.


Στις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων συνδράμουν διασώστες από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Πακιστάν, ενώ αρκετές είναι οι χώρες που έχουν αποστείλει ή σχεδιάζουν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.