Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΙΚΟ ΓΙΑ 3 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ: ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ 3% ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Το Εκλογοδικείο απέρριψε την ένσταση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά των Ευρ...

Το Εκλογοδικείο απέρριψε την ένσταση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

Παράλληλα, για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο τρεις ενστάσεις κατά της εκλογής των βουλευτών Ευάγγελου Μπασιάκου (ΝΔ) και της Αικατερίνης Μάρκου (Ποτάμι).

Ειδικότερα το Εκλογοδικείο επανέλαβε ότι είναι συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο και απέρριψε τις ενστάσεις κατά των Ευρωεκλογών του Γεωργίου Καρατζαφέρη και των τριών πρώτων σε προτίμηση υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργου Χατζημαρκάκη, Μιχάλη Ατσαλάκη και Μάνου Παυλάκη οι οποίοι παρέμειναν εκτός Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Με τις ενστάσεις τους, τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες ζητούν από το Εκλογοδικείο να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε την μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας, ενώ επικαλείται και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων.

Οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ζητούσαν την μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξης του άρθρου 6 του Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο εισόδου στην Ευρωβουλή το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Αντίθετα, το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου και επανέλαβε ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

Ακόμη, κρίθηκε ότι το όριο του 3% δεν θίγει τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.