Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ... ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ

Για παραβίαση του καθεστώτος του Ναού της Αναστάσεως στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ καταγγέλλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Ισραηλι...


Για παραβίαση του καθεστώτος του Ναού της Αναστάσεως στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ καταγγέλλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Ισραηλινή Αστυνομία, με αφορμή την επιχείρηση απομάκρυνσης διακονητών και προσκυνητών με απρεπή τρόπο από το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το περιστατικό συνέβη στις 17 Φεβρουαρίου 2015, όταν άνδρες της Ισραηλινής Αστυνομίας απομάκρυναν χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και προειδοποίηση, τους διακονητές του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και τους προσκυνητές, με τη δικαιολογία ότι διατρέχουν κίνδυνο, λόγω αστάθειας της δομής του οικοδομήματος.

Προκειμένου να βρεθεί λύση, στο σημείο έσπευσε αυτοπροσώπως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος συνοδεία του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιου, του Γέροντος Σκευοφύλακος Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, του Παραδραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων και των αντιπροσώπων της Κουστωδίας των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.

Μετά από αρκετή ώρα και έντονες διαβουλεύσεις οι άνδρες της Ισραηλινής Αστυνομίας απομακρύνθηκαν και η προσκύνηση στον Πανάγιο Τάφο συνεχίστηκε κανονικά.

Η επέμβαση των αστυνομικών αρχών και κυρίως το γεγονός ότι επιχείρησαν να παραβιάσουν το καθεστώς του Ναού της Αναστάσεως με την επίκληση λόγων ασφαλείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Κουστωδίας των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν οι τρεις εκκλησιαστικές αρχές, υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της Ισραηλινής Αστυνομίας συνιστά κατάφορη παραβίαση του καθεστώτος των Παναγίων Προσκυνημάτων, το οποίο το κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευθεί με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες να διαφυλάσσει.

Η επιστολή των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων κοινοποιήθηκε και στις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές μιας πλειάδας χωρών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, στον Νούντσιο του Βατικανού, καθώς και στις τοπικές αρχές της Ιερουσαλήμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταγγέλλει τις Ισραηλινές Αρχές, καθώς σε μια σειρά περιστατικών κατά το παρελθόν άνδρες των τοπικών αστυνομικών αρχών είχαν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο, κατά προσκυνητών, ιδιαίτερα δε κατά αυτών που κατάγονται από την Ελλάδα, με την επίκληση αρκετά παράδοξων δικαιολογιών.

Το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό συνέβη στις 19 Απριλίου του 2014, όταν ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου άνδρες από το τοπικό αστυνομικό τμήμα που είχαν επιφορτισθεί με τη φύλαξη του χώρου απομάκρυναν χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα βίαια μέσα Έλληνες προσκυνητές από το χώρο επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.