Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

GUARDIAN KAI INDEPENDENT ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕΤ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ...

Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση διαβλέπουν οι εφημερίδες Guardian και Independent για την Ελλάδα, σε δημοσιεύματα για την επόμενη ημέρ...


Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση διαβλέπουν οι εφημερίδες Guardian και Independent για την Ελλάδα, σε δημοσιεύματα για την επόμενη ημέρα μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ σε τροχιά σύγκρουσης μετά από μετά την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος», είναι ο τίτλος του Independent, σε άρθρο που προβλέπει την οικονομική πολιορκία της χώρας από τους δανειστές.

Οι Ελληνες ψηφοφόροι επαναστάτησαν κατά του προγράμματος της λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή να χρειαστεί συμμάχους. Αλλά το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί σύντομα σε μια αντιπαράθεση με την ΕΕ, καθώς ζητάει την απόλυτη χαλάρωση στην λιτότητα που έχει καταδικάσει τέσσερα εκατομμύρια Ελληνες στη φτώχεια», σημειώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ ή από το ευρώ, και αυτή η επιλογή δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα. Η ΕΕ, από την άλλη, δεν θέλει χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα, λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Μάλιστα, ο Independent υπογραμμίζει ότι «η ελληνική εξέγερση ενάντια στους οικονομικούς ηγεμόνες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη οικονομική πολιορκία», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει να διαπραγματευτεί νέους όρους για ένα σχέδιο διάσωσης, ενώ η ΕΕ θα περιμένει μέχρις ότου η έλλειψη χρημάτων θα αναγκάσει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Ο βαθμός της ριζικής αλλαγής που μπορεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με απόλυτη πλειοψηφία, θα περιορίζεται από την έλλειψη χρημάτων και την απροθυμία του 75% των Ελλήνων να εγκαταλείψουν το ευρώ, τονίζει η εφημερίδα.

Guardian: Νέα ασταθής εποχή για την ευρωπαϊκή πολιτική

Η εφημερίδα Guardian από την άλλη κάνει λόγο για είσοδο σε μία νέα, ασταθή εποχή της ευρωπαϊκής πολιτικής, μετά από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζει, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, η νίκη υπογραμμίζει πώς τα πέντε χρόνια πολιτικής ορθοδοξίας στην Ευρώπη έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική», σημειώνεται στο άρθρο με τίτλο «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη».

Για πρώτη φορά ένα «παιδί» της ευρωπαϊκής κρίσης, ένα κόμμα που είναι ρητά κατά της λιτότητας, θα γίνει κυβέρνηση στην ΕΕ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, που προσθέτει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ γενικά, και δημιουργεί προηγούμενο για τους «αντάρτες» κατά της λιτότητας σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ειδικά την Ισπανία, ενώ υπογραμμίζει την δημόσια απόρριψη των πολιτικών που υπαγορεύθηκαν κυρίως- αν όχι αποκλειστικά- από το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια.

Κάνοντας λόγο για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους δανειστές, ο Guardian αναφέρει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά προσθέτει ότι οι θέσεις τους απέχουν κατά πολύ και προς το παρόν μοιάζουν αγεφύρωτες.

«Το Grexit είναι αδιανόητο», τόνισε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. «Θα ήταν εξαιρετικά κακό. Το θέμα στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι είναι μη αναστρέψιμη. Αν αρχίσεις να το αμφισβητείς αυτό, αρχίζεις να ζυγίζεις τον κίνδυνο του κατακερματισμού και σύντομα δεν θα υπάρχει νομισματική ένωση. Η μόνη περίπτωση για Grexit είναι αν η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές της. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα θέλουν οι ίδιοι να φύγουν». iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.