Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

AYTEΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΠΡΩΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ... ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ, Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ;;;

Μπορεί ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση να ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά η μοναδική σύζυγος της ζωής του, ...


Μπορεί ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση να ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά η μοναδική σύζυγος της ζωής του, η κομψότατη Αμαλία Μεγαπάνου δεν ευτύχησε να γίνει Πρώτη Κυρία της χώρας στο πλευρό του. Το ζευγάρι είχε ήδη πάρει διαζύγιο στο Παρίσι το 1972 και ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ανέλαβε τα καθήκοντα του ως single.

Η πρώτη Πρώτη Κυρία της Ελλάδας μετά την δικτατορία, ήρθε από μακριά! Ήταν η Αμερικανίδα Μαργαρίτα Τσαντ ή όπως έγινε περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου.



Εκείνη και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχαν γνωριστεί στις Η.Π.Α. όσο ο μέλλοντας πρωθυπουργός της χώρας ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του Χριστίνα Ρασιά. Επειδή όμως ο έρωτας δεν γνωρίζει από πρέπει οι δυο τους ερωτεύονται, εκείνος χωρίζει και παντρεύονται το 1951. Μαζί αποκτούν τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο (που αργότερα έγινε κι εκείνος Πρωθυπουργός), τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο.

Μπορεί ο γάμος τους να μην κράτησε για πάντα, αλλά η συμβολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μίας από τις πιο δραστήριες γυναίκες πολιτικών που έχουν περάσει από τον ελληνικό χώρο, στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι αρκετή για να μην την ξεχάσουμε ποτέ. Η κατάργηση του θεσμού της προίκας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου, η νομιμοποίηση διαζυγίων με αμοιβαία συναίνεση, η δυνατότητα διατήρησης του επωνύμου των γυναικών μετά το γάμο τους και η απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με το σύζυγο στην κηδεμονία των παιδιών τους ήταν μερικά μόνο από τα μέτρα που προώθησε κατά την παραμονή της στο πλευρό του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.



Στο ίδιο πλευρό, βρέθηκε αμέσως μετά, την έκδοση του διαζυγίου τους στα τέλη της δεκαετίας του '80, η Δήμητρα Λιάνη. Η όμορφη αεροσυνοδός είχε ξεκινήσει τη σχέση της με τον Πρωθυπουργό της χώρας, σύμφνωα με τα δημοσιεύματα της εποχής το 1986. Η σχέση τους έγινε γνωστή αργότερα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου Χέρφιλντ για εγχείρηση καρδιάς κι εκείνη δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του.



Η Δήμητρα Λιάνη ήταν η τελευταία σύζυγός του Ανδρέα Παπανδρέου κι έμεινε δίπλα του μέχρι που έφυγε από τη ζωή το 1996. Η ίδια ήταν η μόνη Πρώτη Κυρία που απασχόλησε τόσο έντονα τον Τύπο, καθώς δημοσιεύματα την κατηγορούσαν ότι προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τον βαριά άρρωστο Πρωθυπουργό μαζί με μία "αυλή" από δικούς της ανθρώπους. Ωστόσο πολλοί ήταν και εκείνοι που την υπερασπίστηκαν χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα εκείνα κατασκευασμένα με σκοπό να πλήξουν τον πολιτικό άνδρα.



Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η προσωπική της ζωή απασχόλησε και πάλι τα Μ.Μ.Ε. με την προσωπική της ζωή. Η σχέση της με τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο (την παραδέχτηκε η ίδια σε συνέντευξη της εφτά χρόνια αφού χώρισαν) αλλά και η τύχη της βίλας στην Εκάλη που της είχε χτίσει ο αείμνηστος Πρωθυπουργός ήταν δύο από τα θέματα για τα οποία η Δήμητρα Λιάνη βρέθηκε συχνά στα εξώφυλλα εφημερίδων τα χρόνια μετά τον χαμό του.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη Γιαννούκου ήταν η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Πρώτη Κυρία της χώρας το διάστημα μεταξύ 1990 και 1993. Ήταν μια δεινή μαγείρισσα αλλά και μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής εξέφραζε πάντα τη γνώμη της πάνω στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, γνώμη που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σύζυγός της, λάμβανε πάντα σοβαρά.



Ευτύχησε να αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια και να γίνει γιαγιά 13 φορές. Κι επειδή η μοίρα καμιά φορά παίζει τα δικά της παιχνίδια, η Μαρίκα Μητσοτάκη, που το όνομα της ήταν άρρηκτα δεμένο με μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας, έφυγε από τη ζωή από σημαντικά προβλήματα υγείας, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών του 2012.



"Δυστυχώς, η Μαρίκα προηγήθηκε από μένα, δεν το περίμενα. Περίμενα ότι θα έρθει δεύτερη. Εμένα η μεγάλη επιθυμία τώρα και γι\' αυτό παρακαλώ τον Θεό είναι να πεθάνω όρθιος. Δεν φοβήθηκα ποτέ τον θάνατο και ούτε τον φοβάμαι. Είμαι απόλυτα προετοιμασμένος", ανέφερε τότε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ ο τέως πρωθυπουργός.



Η Δάφνη Σημίτη γνωρίζεται με τον μέλλοντα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη δεκαετία του 1950. Και οι δύο σπούζαδαν στην Αγγλία, στο London School of Economics και παραμένουν μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια. Η Πρώτη Κυρία της χώρας από το 1996 μέχρι και το 2004 είναι διακριτική και αγαπά πολύ τις τέχνες. Με τον Κώστα Σημίτη αποκτούν δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Η Νατάσσα Παζαΐτη Καραμανλή είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες Πρώτες Κυρίες που έχουν περάσει από τη χώρα. Όμορφη, ξανθή με γαλάζια μάτια στέκει δίπλα στον Κώστα Καραμανλή κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ωστόσο περισσότερη εντύπωση προκάλεσε η στροφή 180 μοιρών που ξεκίνησε να πραγματοποιεί ως Πρώτη Κυρία στην προσωπική της καριέρα. Τη γνωρίζουμε ως νηπιαγωγό ωστόσο αποφασίζει σύντομα να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις κι έτσι βρίσκεται να φοιτά στην Ιατρική Σχολή, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ειδικεύεται στη χειρουργική στο Λονδίνο.



Δέκα χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου της πτυχίου, η Νατάσα Παζαϊτη Καραμανλήείναι πιά χειρούργος μαστού, ενώ έχει αποκτήσει δύο δίδυμα παιδιά με τον πρώην πρωθυπουργό, την Αλίκη και τον Αλέξανδρο.

Η Άντα Παπανδρέου προτιμά τις πιο casual εμφανίσεις από την προκάτοχο της στη "θέση" της Πρώτης Κυρίας της χώρας. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, αγαπά τη γαλλική λογοτεχνία, τη τζαζ και το καλό θέατρο. Με τον σύζυγό της Γιώργο Παπανδρέου γνωρίστηκαν το 1985 και τέσσερα χρόνια μετά παντρεύτηκαν. Το ζευγάρι έχει μαζί μια κόρη της Μαργαρίτα που σήμερα κάνει το διδακτορικό της στη Βιολογία.



Στην πρώτη τους συνάντηση εκείνη ήταν αρνητικά προκατειλημένη, καθώς αρκετά χρόνια νωρίτερα εκείνη είχε διαγραφεί απο την Π.Α.Σ.Π., όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη της. Ίσως να ήταν η τόλμη τους να διαφορουποιούνται που τους ένωσε, αφού αρκετά χρόνια αργότερα και ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από το Π.Α.Σ.Ο.Κ. και πλέον κατέρχεται στις εκλογές με το δικό του κόμμα.

Η Γεωργία Κρητικού Σαμαρά είναι η μέχρι σήμερα η Πρώτη Κυρία της χώρας. «Παντρευτήκαμε το 1989. Εχουμε συμπληρώσει 25 χρόνια έγγαμης ζωής και δεν θυμάμαι ποτέ η Γεωργία να έχει μιλήσει σε δημοσιογράφο ή να ενημερώσει κάποιον για την εθελοντική εργασία που κάνει. Ούτε στον αδελφό της, που λέει ο λόγος» λέει πολλές φορές χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη σύζυγό του. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ίσως καλύτερα από όλους την προσωπικότητα της γυναίκας που στέκεται διακριτικά στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια.



Η σχέση τους ξεκίνησε σαν κινηματογραφικό love story με εκείνον να την ερωτεύεται κεραυνοβόλα σε μία συγκέντρωση και να ψάχνει στη συνέχεια περίπου 300 φωτογραφίες για να εντοπίσει ξανά το πρόσωπό της. Έβαλε γνωστούς και φίλους να μεσολαβήσουν ώστε να γνωριστούν οι δυο τους και έδωσαν το πρώτο τους ραντεβού έναν μήνα αργότερα έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Bρετάνια. Ένα χρόνο μετά, το Μάιο του 1990, την παντρεύεται στην Πύλο. Έκτοτε οι δυο τους είναι αχώριστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.