Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

OI ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ... ΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΛΗ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ 1912...

Σώμα Προσκόπων, υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Γιαγλή, διώχνει την τουρκική φρουρά της Νιγρίτας, απελευθερώνει την πόλη και εγ...


Σώμα Προσκόπων, υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Γιαγλή, διώχνει την τουρκική φρουρά της Νιγρίτας, απελευθερώνει την πόλη και εγκαθιστά ελληνικές αρχές.
Για την απελευθέρωση της Νιγρίτας  Πασχάλης Αγγελόπουλος λέει:

« Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1912 οι Μακεδονομάχοι συγκροτούν το σώμα των Προσκόπων του Ελληνικού στρατού υπό τον οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη. Τμήματα των προσκόπων υπό την ηγεσία του καπετάν Δούκα και του καπετάν Γιαγκλή αποβιβάζονται στο Τσάγεζι και ο μεν Δούκας κατευθύνεται προς την περιοχή του Παγγαίου, την οποία απελευθερώνει, το δε σώμα του καπετάν Γιαγκλή κατευθύνεται βόρεια προς Νιγρίτα, την οποία απελευθερώνει κατόπιν σκληρής μάχης με τους Τούρκους στις 22 Οκτωβρίου 1912».

Για την ίδια μέρα Βαγγέλης Παπαθανασίου κάνειν την δική του περιγραφή:

«Οι νίκες του ελληνικού στρατού κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο εναντίον των τούρκων επιδρούν και στο ηθικό του Καπετάν Γιαγκλή και των ανδρών του. Έτσι ο ρωμαλέος και ανδρείος καπετάνιος ορμά με τους άνδρες του εναντίον των Τούρκων που είχαν συγκεντρωθεί στη θέση Λαγάτρης, έξω από τη Νιγρίτα, και τους τρέπει σε φυγή. Στη συνέχεια την ίδια μέρα, 22 Οκτωβρίου του 1912, αποστέλλει το νεανία Πασχάλη Καλτσίκη να διαμηνύσει στους Τούρκους της πόλης να παραδοθούν. Τότε ο επικεφαλής Τσαούς (λοχίας) των Τούρκων ερώτησε τον Καλτσίκη, αν οι Έλληνες αγωνιστές του σώματος του Καπετάν Γιαγκλή ήταν πολλοί. Ο αγωνιστής Καλτσίκης απάντησε ότι είναι πολλοί και οπλισμένοι με καινούργια όπλα και πολυβόλα και ότι, αν δεν παραδοθούν, θα συλληφθούν αιχμάλωτοι.

Οι Τούρκοι πράγματι πίστεψαν στα λόγια του αγγελιοφόρου και, επειδή φοβήθηκαν, αναχώρησαν από τη Νιγρίτα. Έτσι εισέρχεται ο καπετάν Γιαγκλής και απελευθερώνει την πόλη μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού και αγάπης ειλικρινούς των κατοίκων».

Τον Ιούνιου του 1913 μερικούς μήνες αργότερα και κατά την διάρκεια του Β' Βαλκανικού πολέμου η Νιγρίτα καταλήφθηκε στις 17 του μηνός από τους Βούλγαρους, οι οποίοι απχώρησαν από την πόλη σφάζοντας και καίγοντας την ολοσχερώς 3 μέρες αργότερα την 20η Ιουνίου και μετά από σφοδρή νικηφόρα αντεπίθεση της 7ης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.