Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ... ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ DNA ANΑΖΗΤΑ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ...

Την ώρα που ο Αντώνης Σταμπούλος παίρνει σήμερα το δρόμο για τη φυλακή μετά την απολογία του στο Εφέτη Ανακριτή, κατηγορούμενος για έντα...


Την ώρα που ο Αντώνης Σταμπούλος παίρνει σήμερα το δρόμο για τη φυλακή μετά την απολογία του στο Εφέτη Ανακριτή, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, κλοπή, πλαστογραφία, αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και οπλοφορία, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν απαντήσεις στα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους.

Η επιχείρηση στο διαμέρισμα της οδού Καλλιφρονά στην Κυψέλη μπορεί να μην οδήγησε σε γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά τα ευρήματα ίσως αποδειχθούν σημαντικά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα παλιό κινητό και δύο κράνη: από το πρώτο ευελπιστούν να ανακτήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες που πιθανόν να είχε ο Σταμπούλος με συνεργάτες του, μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ από τα κράνη πιστεύουν ότι θα βρουν ίχνη DNA από τον συνοδηγό που επέβαινε στη μηχανή του 31χρονου.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα -που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο «Ιταλός»- «έκρυβε» και πλήθος γενετικού υλικού και δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία ενδεχομένως να ρίξουν φως στα ερωτήματα των αρχών. Στα ευρήματα πιθανόν να υπάρχει και γενετικό υλικό της Πόλας Ρούπα, καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι επισκεπτόταν το διαμέρισμα μαζί με το παιδί της, βασιζόμενες σε μαρτυρίες γειτόνων ότι είχαν δει πολλές φορές μια γυναίκα και ένα παιδί να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι.

Εκεί όμως που έχει ρίξει το βάρος της η ΕΛ.ΑΣ. είναι το ιδιόχειρο σημείωμα-μυστήριο.

Η αλυσίδα, το τάπερ, οι τσάντες και το ραντεβού

Ποιοι -εκτός του συλληφθέντος- απαρτίζουν τον νέο «Επαναστατικό Αγώνα»; Πού κρύβουν τα όπλα και πώς απέκτησαν επιχειρησιακή ικανότητα για αναβαθμισμένα χτυπήματα υψηλού ρίσκου; Οπως φαίνεται στις σημειώσεις του «Ιταλού», την Παρασκευή στις 3 Οκτωβρίου θα γινόταν η μεγάλη δοκιμή για το χτύπημα του Σαββάτου. Στο χαρτί των σημειώσεων την αναφέρει ως «πρόβα μηχανισμού», ενώ από κάτω είναι γραμμένες οι λέξεις σε τρεις διαφορετικές στήλες. Στην πρώτη γράφει: «2 ποδήλ.» (εννοεί ποδήλατα), «τηλέφωνο», «τσάντες», «λεωφ.» (λεωφορείο), «ταξί», «RDV μετά».

Σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίνουν οι αστυνομικοί, τα «ποδήλατα» είναι ενδεχομένως οι δύο βόμβες, το «τηλέφωνο» το μπουτόν που θα τις πυροδοτούσε, ενώ οι δράστες θα απομακρύνονταν με ταξί και λεωφορείο για να δώσουν το ραντεβού (RDV στην αργκό του Ιντερνετ) μετά το χτύπημα. Στη δεύτερη στήλη υπάρχουν λέξεις, αυτή τη φορά, γραμμένες κεφαλαία: «αλυσίδα», «λουκέτο», «τάπερ» (1), ενώ στην τρίτη στήλη οι λέξεις «μπαταρία», «λαμαρίνα λεπτή» και «γυαλόχαρτο». Αυτά προφανώς είναι κάποια από τα υλικά για την κατασκευή του μηχανισμού.


Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η κωδικοποιημένη έννοια των συγκεκριμένων λέξεων έτσι ώστε να λυθεί πλήρως ο γρίφος των χειρόγραφων σημειώσεων.
Για το Σάββατο 4 Οκτωβρίου υπήρχαν δύο λέξεις που δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί από τους αστυνομικούς: «ρούχα» και «καλ.». Ειδικά για την τελευταία λέξη, οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι αναφέρεται στο όπλο καλάσνικοφ που ενδεχομένως να έφεραν μαζί τους για την επίθεση ή στην ομάδα υποστήριξης σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Μια σημείωση που αναφέρεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία της 4ης Οκτωβρίου και λέει ότι η χρονομετρημένη απόσταση από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι τον Βύρωνα είναι 16 λεπτά, σε συνδυασμό με την ημερομηνία-επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί συνειρμούς στους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής ότι ήταν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού.

Ο 31χρονος μέσα στο σακίδιό του κρατούσε ένα ημερολόγιο του 2014, όπου μέσα είχε όλη την ατζέντα της οργάνωσης: κωδικοποιημένες φράσεις, χρηματικά ποσά, μια λίστα με διευθύνσεις σπιτιών των επιχειρηματιών που είχε στοχοποιήσει, αλλά και πολλές διευθύνσεις που δεν αντιστοιχούν σε κατοικίες στόχων και πιθανότατα αποτελούν γιάφκες που ήθελαν να ενοικιάσουν. Τέλος, ο Αντώνης Σταμπούλος κρατούσε καθημερινά σημειώσεις με τις κινήσεις που έκανε, όμως τη σελίδα την έσκιζε και την πέταγε. Γι’ αυτό και υπάρχουν μόνο οι κατοπτεύσεις που έκανε την 1η και τη 2α Οκτωβρίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η «απερισκεψία» τού κατά τα άλλα προνοητικού Αντώνη Σταμπούλου να φέρει στον σάκο του όλες τις ιδιόχειρες σημειώσεις με τους στόχους και την επιχείρηση ερμηνεύεται πλήρως από τους αστυνομικούς. Το έκανε, λένε, πρώτον, γιατί ήταν πολύ κοντά στην ημέρα που θα πραγματοποιούσε το χτύπημα και συνεπώς η επιχείρηση είχε μπει στο τελικό της στάδιο και, δεύτερον, γιατί αυτός ήταν ο επικεφαλής του βραχίονα που θα χτύπαγε και δεν εμπιστευόταν τις σημειώσεις του στα χέρια κανενός άλλου.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στον συγκεκριμένο επιχειρησιακό βραχίονα υπάρχουν άλλα τρία με τέσσερα άτομα. Πρόκειται για περιπτώσεις που στη γλώσσα των αστυνομικών αποκαλούνται «αχαρτογράφητες», αφού τα πρόσωπα έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχουν «καεί» από άλλες επιχειρήσεις της Αστυνομίας και, το κυριότερο, διατηρούν μεταξύ τους συνωμοτικούς κανόνες επιπέδου «17 Νοέμβρη». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, πριν από μόλις δυόμισι μήνες, η οργάνωση όχι μόνο δεν παραδόθηκε, αλλά είχε την ικανότητα να φυγαδεύσει τη σύζυγο του μεγάλου αρχηγού, να εξαφανίσει όπλα, εκρηκτικά και οχήματα και, το σημαντικότερο, να στήσει ένα μεγάλο χτύπημα.


Την ίδια ώρα ένας άλλος πυρήνας, αποτελούμενος από τους τρεις καταζητούμενους Γιώργο Πετρακάκο, Σπύρο Χριστοδούλου και Σπύρο Δραβίλα, που φέρεται να έχει στενές επαφές με τον «Επαναστατικό Αγώνα», πραγματοποιεί κινηματογραφικές ληστείες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το επαναστατικό ταμείο. Κάποιες πληροφορίες, δε, λένε ότι οι αστυνομικοί έχουν βρει την άκρη του νήματος που σύντομα θα τους οδηγήσει στα ίχνη των τριών ληστών.

Ποιος είναι ο Αντώνης Σταμπούλος

Η Αντιτρομοκρατική χρειάστηκε 40 ώρες για να ταυτοποιήσει τον «Ιταλό», ο οποίος τηρώντας ευλαβικά τους συνωμοτικούς κανόνες κατάφερε να μη φωτογραφηθεί και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συντρόφους του να εξαφανίσουν στοιχεία και να γίνουν άφαντοι. Μέχρι και τη μοτοσικλέτα που είχε στο όνομά του την άφηνε στον Υμηττό, δύο χιλιόμετρα από το γκαράζ-γιάφκα του Βύρωνα, πηγαίνοντας μέσα από τα στενά για να δια­πιστώσει αν κάποιοι τον παρακολουθούν και να σβήνει τα ίχνη του.

Κι όμως, ο Σταμπούλος όχι μόνο δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, αλλά οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν καν το συγκεκριμένο πρόσωπο ως έναν από τους πλέον δραστήριους αντεξουσιαστές που ήθελαν να μεταπηδήσουν στο Αντάρτικο Πόλης. Και αυτό γιατί ο ίδιος φρόντιζε να μην προκαλεί, ούτε να δίνει το παραμικρό δικαίωμα.

Ησυχο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας των βορείων προαστίων, έμενε στο πατρικό του στο Μαρούσι με τους γονείς του. Πολιτικοί μηχανικοί, τόσο ο πατέρας του Κωνσταντίνος όσο και η Ιταλίδα μητέρα του Ροζάλμπα, τα τελευταία χρόνια έμεναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξοχικό τους σπίτι στην Εύβοια, όμως ο 31χρονος δύσκολα έφευγε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την Αθήνα. Μόνο τα χρόνια που φέρεται να σπούδαζε έκαναν καιρό να τον δουν οι γείτονες, ενώ επαγγελματικά δεν φέρεται να έχει κάποια δραστηριότητα. Ο Αντώνης Σταμπούλος είναι ιδιαίτερα γυμνασμένος και δυνατός και μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έδωσαν πραγματική μάχη για να του περάσουν χειροπέδες μέσα στο καφενείο του Βύρωνα. Το τελευταίο διάστημα είχε βγάλει τα μυωπικά γυαλιά και είχε αφήσει μούσι - ίσως για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του και να αποκτήσει καμουφλάζ για τις κινήσεις του. Αυτό που προσπαθούν να δουν οι αστυνομικοί είναι τα άτομα με τα οποία ερχόταν σε επαφή τα τελευταία χρόνια - και ειδικότερα τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε και τον έβαλε στον ηγετικό πυρήνα του «Επαναστατικού Αγώνα».




Οι πληροφορίες λένε πως ο 31χρονος συνήθιζε να κυκλοφορεί με τη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα που είχε στο όνομά του. Ετσι, η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί κοιτώντας βίντεο μετά από επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» να δει αν κοντά στα σημεία των χτυπημάτων υπάρχει πλάνο που να έχει καταγράψει τη συγκεκριμένη μηχανή. Ειδικά στο χτύπημα της 10ης Απριλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει καρέ με τη μοτοσικλέτα του «Ιταλού», καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι ο άνθρωπος που εγκατέλειψε το παγιδευμένο Nissan Sunny έφυγε με μηχανή. Εχουν δηλαδή υπόνοιες ότι ο 31χρονος ήταν ο άνθρωπος που άφησε το αυτοκίνητο-βόμβα.

Ενας κωδικός που βασίζεται σε αναγραμματισμό μιας φράσης και η Αντιτρομοκρατική κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό αποτελεί το κλειδί που θα ανοίξει τον φάκελο της νέας γενιάς μελών του «Επαναστατικού Αγώνα». Ο κωδικός βρέθηκε στις σημειώσεις του Αντώνη Σταμπούλου και ουσιαστικά είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά της οργάνωσης. Ισως πρόκειται για τη διεύθυνση όπου βρίσκεται η γιάφκα με τον οπλισμό της οργάνωσης, μια τραπεζική θυρίδα με χρήματα και μυστικά ή ο κωδικός ενός υπολογιστή με τα αρχεία.

Ισως αυτός ο κωδικός αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα για να λυθεί το μυστήριο με τη νέα γενιά του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής διαβάζοντας προκηρύξεις, κείμενα και σημειώσεις της οργάνωσης προσπαθούν να μπουν στο μυαλό των συντακτών και να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο κωδικοποιούν λέξεις και φράσεις. Μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, που όμως αποτελεί κομβικό σημείο στις έρευνες. «Τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων θα αργήσουν πολύ μέχρι να βγουν, άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία δεν υπάρχουν στις σημειώσεις και επομένως ο κωδικός που βασίζεται πάνω στον αναγραμματισμό είναι για εμάς το κλειδί», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση το συγκεκριμένο στοιχείο.

Το γεγονός ότι ο φερόμενος ως στενός συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη κρατούσε σε χειρόγραφες σημειώσεις μέσα στον ταξιδιωτικό του σάκο τον συγκεκριμένο κωδικό μόνο τυχαίο δεν είναι. Οπως λένε, αυτό έγινε γιατί δεν είναι εύκολο να τον αποστηθίσει κάποιος και από την άλλη ήταν τόσο σημαντικός που έπρεπε να τον έχει διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Γνωρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανοίξει το στόμα του και να πει το παραμικρό, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής ποντάρουν στις δικές τους προσπάθειες για να καταφέρουν να σπάσουν τον κωδικό και να μάθουν τι κρύβει ο συγκεκριμένος αναγραμματισμός.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει σε συγκεκριμένα sites του Διαδικτύου οι προκηρύξεις και τα κείμενα, ακόμη και σχόλια κάτω από αναρτήσεις του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα. Εκτιμούν ότι πιθανότατα η νέα γενιά του «Επαναστατικού Αγώνα» έχει υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο για να επικοινωνεί και να στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους διώκτες της.

Και αυτό γιατί όλους αυτούς τους μήνες οι σούπερ κοριοί της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής δεν κατάφεραν να καταγράψουν το παραμικρό που να αφορά σε επικοινωνίες και επαφές ατόμων που έχουν σχέση με τον «Επαναστατικό Αγώνα». Ετσι, κατέληξαν στο να τηρούν τους παλιούς συνωμοτικούς κανόνες και να μη χρησιμοποιούν τηλέφωνα, αλλά όλες οι επαφές να γίνονται κωδικοποιημένα μέσω Διαδικτύου. http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.