Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ ΣΤΟ “ΕΜΠΡΟΣ”: ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έχω ξαναμιλήσει για τον καταρροϊκό πυρετό όταν ξεκί-ησε το πρόβλημα, μερικούς μήνες πριν, και περίμενα να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση κ...


Έχω ξαναμιλήσει για τον καταρροϊκό πυρετό όταν ξεκί-ησε το πρόβλημα, μερικούς μήνες πριν, και περίμενα να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που παίρνει δυστυχώς διαστάσεις επιδημίας. Ο ιός BTV μεταδίδεται από σκνίπες του γένους culicoides και προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, περισσότερο τα πρόβατα, προκαλώντας καταρροή, πρήξιμο, κυάνωση της γλώσσας και υψηλό πυρετό. Το τελευταίο διάστημα σε πάρα πολλούς νομούς της χώρας και συγκεκριμένα σε Αρκαδία, Λακωνία, Δράμα, Λέσβο, Έβρο, Καστοριά, Ξάνθη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, Κιλκίς, Ροδόπη, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Πιερία, Τρίκαλα, Πέλλα, Αχα4α, Ηλεία, Σέρρες, Αργολίδα, Φωκίδα, Καβάλα, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Καρδίτσα και Ανατολική Αττική πλήττονται εκαντοντάδες μονάδες αιγοπροβάτων από τον πυρετό.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία για τον καταρροϊκό πυρετό σε συνδυασμό με την ευλογιά – μια ασθένεια που υπήρχε – θα έχει ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα και την θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων ζώων. Αν υπάρχει λοιπόν ειλικρινής θέληση από την πλευρά της πολιτείας να βοηθήσει στο πρόβλημα, εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει με δωρεάν εμβολιασμούς και μετά με αποζημιώσεις, όχι μόνο για το ζωϊκό κεφάλαιο που χάνεται, αλλά και για την αγορά νέου ζωϊκού κεφαλαίου και για την μειωμένη παραγωγή γάλακτος που παρατηρείται από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα και που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2015.

Ας σημειωθεί και ένα άλλο πρόβλημα που θα υπάρξει, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, την μείωση παραγωγής φέτας – γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στην Οικονομία λόγω των εξαγωγών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνολική νοσηρότητα των αιγοπροβάτων έχει ξεπεράσει το 6% και η θνησιμότητα το 2%. Παρά τις αντιδράσεις το πρόβλημα συνεχίζεται και, σύμφωνα με τη διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου «η επιδημία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους και ίσως με αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου που ευνοείται η δραστηριότητα των εντόμων – φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός».

Πληροφορηθήκαμε ότι το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ανακοίνωσε πως οι κτηνοτρόφοι που έχουν χρησιμοποιήσει εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά σκευάσματα για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού μπορούν να καταθέσουν άμεσα αίτηση οικονομικής αποζημίωσης στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αναμένουμε την πραγμάτωση τέτοιου είδους υποσχέσεων για όλους τους νομούς από μέρους της ελληνικής Πολιτείας. Σε περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι αφεθούν αβοήθητοι, είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό τους.

ΜΙΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αγρότης – κτηνοτρόφος
Βουλευτής Ευβοίας
Λακού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.