Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΣ ΤΑ ΔΕΣΠΟΤΑ!!! "ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ"!!!!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, κ. Δανιήλ μιλάει αποκλειστικά στο «Πενταπόσταγμα»... Ο σεβάσμιος ιεράρχης...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, κ. Δανιήλ μιλάει αποκλειστικά στο «Πενταπόσταγμα»...
Ο σεβάσμιος ιεράρχης, με το μεστό πνευματικό λόγο, σχολιάζει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, το Σατανισμό στις μέρες μας, καθώς και όλο το μένος και την πολεμική που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό κατά του Χριστιανισμού. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου:

- Σεβασμιώτατε, η πατρίδα μας βρίσκεται στη δύνη μιας τρομακτικής οικονομικής κρίσης. Απολύσεις, ανεργία, αυτοκτονίες. Πιστεύετε ότι στη σημερινή κοινωνία η Εκκλησία επιτελεί σωστά το έργο της;

Οι Ποιμένες της Εκκλησίας επιτελούν το έργο που τους έχει αναθέσει ο Κύριος Ιησούς Χριστός, που εγκαθίδρυσε την Εκκλησία στην γη και στον κόσμο. Η αποστολή τους είναι δεδομένη και συγκεκριμένη. Έχει πνευματικά χαρακτηριστικά και σκοπό να εντάξει στην Εκκλησία κατόπιν ελευθέρας εκλογής, επιθυμίας και βουλήσεως όσους εκδηλώνουν αυτή την θέληση για να αγιασθούν και να σωθούν.

Οι Ποιμένες της Εκκλησίας ζουν και ενεργούν μέσα στην κοινωνία. Το έργο της αποστολής τους επηρεάζεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία. Η Εκκλησία δεν διαμορφώνει αυτές τις συνθήκες ούτε έχει τρόπο να τις αλλάξει. Αυτό που έχει την δυνατότητα να πράξει είναι να διδάξει σε κάθε περίπτωση τους ανθρώπους να εφαρμόσουν το θέλημα του Θεού, ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους και να διοργανώσουν την ζωή τους με συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, αγαστής ανοχής και κατανοήσεως.

Σ’ αυτό τον τομέα νομίζω, ότι οι Ποιμένες της Εκκλησίας μας πράττουν σωστά. Πέρα όμως απ’ αυτό καλούνται να προσφέρουν βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται. Και σ’ αυτό τον τομέα, ενώ δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα των ανθρώπων, όταν η Πολιτεία που έχει την υποχρέωση αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει, οι Ποιμένες πράττουν το εφικτό και όσο τους επιτρέπουν.

- Ποιά είναι η γνώμη σας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και για τα όσα ακούγονται περί ανάγκης αντικατάστασης κάποιων αναγνωσμάτων της Εκκλησίας ως δήθεν «ρατσιστικά»;

Στην ερώτησή σας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο απαντώ ως εξής:

α΄. Η Εκκλησία δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους, δεν διακατέχεται από φυλετικές διακρίσεις. Ο Χριστός κατήργησε κάθε αφορμή διακρίσεως, όπως προκύπτει από την ευαγγελική διδασκαλία. Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις. Καλεί όλους στην Εκκλησία και όλοι απολαμβάνουν εξ ίσου τις δωρεές του. Δέστε στις Πράξεις των Αποστόλων το πλήθος των πιστευσάντων από το κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου. Απετελείτο από ανθρώπους πολλών φυλών, γλωσσών και εθνών. Μάλιστα αυτό ήταν αντίθετο με την επικρατούσα τότε Ιουδαϊκή θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Θεός εθεωρείτο, ενός Έθνους του Ισραήλ. Από την Πεντηκοστή ο Θεός είναι Θεός για όλους τους ανθρώπους. Καλεί τους ανθρώπους στην Εκκλησία, στην σωτηρία, στην βασιλεία Του. Σύμφωνα μ’ αυτή την αρχή ακόμη και οι άγιοι της Εκκλησίας διατηρούν το χαρακτηριστικό της καταγωγής τους, όπως π.χ. Αναστάσιος ο Πέρσης, Μωϋσής ο Αιθίωψ, Μακάριος ο Αιγύπτιος, Βασίλειος ο Καππαδόκης, Ιωάννης ο Ρώσσος, Μαρία η Αιγυπτία, Εφραίμ ο Σύρος και ούτω καθεξής.

β΄. Οι πιστοί, τα μέλη της Εκκλησίας, σε παλαιότερες αλλά και νεώτερες εποχές, αντιμετωπίσθηκαν με προκατάληψη και ένεκα του ότι ήσαν πιστοί και διώχθηκαν και βασανίσθηκαν και αποκλείσθηκαν από την δημόσια ζωή και δικαιώματα δεν τους αναγνωρίσθηκαν. Με απλή και μόνη ανάγνωση της ιστορίας της Εκκλησίας μπορείτε να τα διαπιστώσετε.

γ΄. Οι Ποιμένες της Εκκλησίας αντιτάχθηκαν σε διωγμούς αλλοθρήσκων και αλλοεθνών και τους προστάτευσαν. Γι’ αυτό οι ευεργετηθέντες αναγνωρίζουν αυτή την ευεργεσία και προσφορά τους. Υπάρχουν αρκετά ντοκουμέντα.

Ως προς το να αλλάξουν όπως λέτε, κάποια κείμενα, νομίζω ότι όσοι υποστηρίζουν μία τέτοια άποψη δεν ξέρουν ότι το ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ρατσιστικό. Έγινε, δεν μπορεί κανείς να το εξαφανίσει.

Έπειτα τα κείμενα της Εκκλησία δεν διαβάζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά όπου ζουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μη. Το να ζητούν κάποιοι να μην διαβάζεται μόνο στην Ελλάδα αυτό που διαβάζεται σ’ όλες τις γλώσσες και τις φυλές της οικουμένης, μάλλον εμπάθεια και κακοβουλία υποκρύπτει, εχθρικά αισθήματα απέναντι στην Εκκλησία και στους πιστούς. Αυτό είναι όντως ρατσιστικό!

δ΄. Μ’ αυτή την προκατάληψη αντιμετωπίσθηκε ο Κύριός μας, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες και γενικώς η Εκκλησία. Τα όργανα των δυνάμεων του σκότους μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουν να τιμωρήσουν την Εκκλησία, επειδή η ζωή τους ελέγχεται από το ήθος του Ευαγγελίου του Χριστού.

- Ζούμε φαινόμενα που δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν. Ουρούν και αφοδεύουν πάνω σε εικόνες, καίνε και καταστρέφουν ναούς με απίστευτη μανία. Γιατί, πιστεύετε, ότι εμφανίζεται ξαφνικά όλο αυτό το μένος κατά του Χριστιανισμού;

Στην ζωή της Εκκλησίας έχουν καταγραφεί τέτοιες απαξιωτικές και εχθρικές συμπεριφορές σε διάφορες περιόδους. Ο καθένας που στρέφεται εναντίον των συμβόλων και των προσώπων της Εκκλησίας έχει δικά του κριτήρια.

Η Εκκλησία όμως ούτε φοβάται, ούτε ζημιούται και υβριζόμενη περιγίνεται. Κυρίως προσεύχεται γι’ αυτούς που Την πολεμούν, Την ενοχλούν και Την καταδιώκουν. Ο Θεός να τους συγχωρέσει και να τους φωτίσει. Η πνευματική ζημιά που υφίστανται αυτοί που ενεργούν τους βανδαλισμούς δεν συγκρίνεται με τις υλικές φθορές που προκαλούν.

- Πριν από λίγες μέρες, διαβάσαμε για μία φρικτή δημόσια σατανιστική τελετή αποκήρυξης του Χριστού που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Φρονείτε ότι ο σατανισμός είναι μία υπαρκτή απειλή στις μέρες μας και αν ναι, πως μπορούν οι νέοι άνθρωποι να προστατευτούν;

Όταν ο άνθρωπος προσέρχεται για να βαπτισθεί ο Ιερέας τον ερωτά: «Αποτάσση τω Σατανά; Καί πάσι τοις έργοις αυτού; Καί πάσι τοις αγγέλοις αυτού; Καί πάση τη λατρεία αυτού; Καί πάση τη πομπή αυτού;»

Ο μέλλων να βαπτισθεί απαντά «Αποτάσσομαι». Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Ακολουθεί μία δεύτερη ερώτηση. που επαναλαμβάνεται τρεις φορές : «Απετάξω τω Σατανά;». Καί ο προς το βάπτισμα αποκρίνεται «Απεταξάμην».

Ο άνθρωπος για να ενταχθεί στην Εκκλησία και να συνταχθεί με τον Χριστό οφείλει να απορρίψει και να αποκηρύξει τον Σατανά και τον Σατανισμό που έχει και υπηρέτες, και οπαδούς και τελετές. Αυτά για τους Ποιμένες της Εκκλησίας είναι γνωστά και παραδεκτά.

Όποιος όμως ζει με τον Χριστό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης προτρέπει τους πιστούς να παραμένουν πιστοί στον αληθινό και ζωντανό Θεό παρά τους διωγμούς και τις απειλές και διεβεβαίωσε τους πιστούς να μην φοβούνται τον νικημένο εχθρό τους που είναι ο Σατανάς, λέγοντας: «Μείζων εστίν ο εν υμίν ή ο εν τω κόσμω» (Α΄ Ιωάννου δ΄ 4).

Μέσα μας ζει ο Χριστός που νίκησε και υπέταξε τον Σατανά που ενεργεί στον εξωτερικό κόσμο. Ωστόσο ο καθένας άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει ότι οι εκλογές του έχουν συνέπειες. Από τις επιλογές μας καθορίζεται το αιώνιο μέλλον μας.

- Ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας σας τρομάζει ή σας αφήνει αδιάφορο;

Αυτού του ερωτήματος προηγείται ένα άλλο ερώτημα. Τι εννοείτε εσείς ή όποιος θέτει αυτό το ερώτημα, όταν λέτε χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους.

Αυτά είναι διαχωρισμένα. Αλλιώς διοικείται το Κράτος και αλλιώς η Εκκλησία. Άλλοι οι όροι της Πολιτείας και άλλοι της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν είναι Οργανισμός του Κράτους και την εποχή του Μνημονίου δεν ανήκει στην Γενική Κυβέρνηση.

Οι Ποιμένες της Εκκλησίας δεν είναι Κρατικοί Λειτουργοί και δεν ασκούν Κρατική εξουσία. Σημειώνει η χρυσή γλώσσα της Εκκλησίας στον λόγο του εις το «είδον τον Κύριον καθήμενον…» την διαφορά ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία:

«Άλλοι όροι βασιλείας και άλλοι όροι ιερωσύνης…Ο βασιλεύς σώματα εμπιστεύεται, ο δε Ιερεύς ψυχάς. Ιερέως ελέγχειν εστίν μόνον και παρρησίαν επιδεικνύσθαι, ουχ όπλον κινείν ουδέ ασπίδας αρπάζειν, ουδέ δόρυ σείειν, ουδέ τόξον τείνειν, ουδέ βέλος πέμπειν, αλλά μόνον ελέγχειν και παρρησίαν επιδείκνυσθαι» (Ε.Π.Ε. 8Α 398-400).

Το Κράτος χρειάζεται και χρησιμοποιεί την Εκκλησία. Και η Εκκλησία συνεργάζεται με το Κράτος για τους πολίτες του. Αν αυτό εννοείτε και ενοχλεί, τότε όσοι το υποστηρίζουν στρέφονται εναντίον των καλώς εννουμένων συμφερόντων του λαού.

- Ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του “Πενταπόσταγμα” σε μία τόσο δύσκολη περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε;

Αυτό που συνεχώς επαναλαμβάνουμε στην Εκκλησία μας: «Εαυτούς και αλλήλλους και πάσα την ζωή ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.