Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΙΑΔΟΧΟΣ Ή ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ;;; ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ, ΣΥΝΕΠΑΡΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ...

Τελευταία υπόθεση γύρω από το επίμαχο θέμα του «ενοίκου» του τάφου είναι αυτή του βρετανού ερευνητή Μάικλ Γουντ. Μιλώντας στο Έθνος, δηλ...


Τελευταία υπόθεση γύρω από το επίμαχο θέμα του «ενοίκου» του τάφου είναι αυτή του βρετανού ερευνητή Μάικλ Γουντ. Μιλώντας στο Έθνος, δηλώνει καταρχάς συνεπαρμένος από την προσωπικότητα του Μέγα Αλέξανδρου, κάτι που φανερώνει και το γεγονός ότι τόσους αιώνες μετά τον θάνατό του, η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να ασχολείται έντονα με τη ζωή του.


Ο Μάικλ Γουντ

Όσο για το... εσωτερικό της Αμφίπολης και για το ποιον, ενδέχεται, να βρίσκεται θαμμένος, ο κ. Γουντ δίνει τη δική του διάσταση: «Νομίζω ότι όλοι είμαστε κατάπληκτοι από το μέγεθος του τάφου και τη διακόσμησή του στο εσωτερικό, από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής», λέει ο Γουντ, που υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο τάφος της Αμφίπολης, που η ανακάλυψή του έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, να είχε σχεδιαστεί για «παραπάνω από ένα πρόσωπα» και ενδεχομένως να μην ανήκει στο άτομο ή τα άτομα που ενταφιάστηκαν τελικά εκεί.

Οχι η οικογένειά του

«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος αυτός είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του». Μια άλλη εικασία του Γουντ είναι πως ίσως το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης να είναι μέρος ενός τύμβου για τον «Αγνωστο Στρατιώτη», ώστε να τιμηθούν οι νεκροί των πολέμων.

Ντοκιμαντέρ για τον Μ. Αλέξανδρο

Το 1998 ο Γουντ δημιούργησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του BBC «Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που ξεκινάει από τη Βεργίνα για να καταλήξει «Στην άκρη της γης», όπως τιτλοφορείται το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο. Εκεί έχει φτάσει και ο ίδιος αναζητώντας την ιστορία μέσα από τα ευρήματα των αρχαιολόγων. Αυτόν τον μήνα αναλαμβάνει την έδρα του καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα διοργανώσει εκδήλωση για τον Μέγα Αλέξανδρο παρουσιάζοντας σχετικά ευρήματα από τη Συρία και το Ιράκ.

Ψάξτε το μυστικό στα μουσεία

Σχετικά με τον προβληματισμό των αρχαιολόγων αν ο τάφος έχει συληθεί, ο Μ. Γουντ πιστεύει πως οι ερευνητές πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές καθώς και σε μουσεία στις ΗΠΑ. Νομίζω, το Λούβρο έχει αρνηθεί πως έχει αρχαιότητες από την Αμφίπολη», ισχυρίζεται ο Γουντ.

Πηγή: iefimerida.grsportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.