Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ... ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ!

Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) κήρυξε την Αργεντινή σε κατά...


Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας
Έτσι έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.
Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν "αδυναμίας πληρωμής" συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.
Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.
Εν τω μεταξύ, άτεγκτος εμφανίστηκε ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως την διέταξε.
Στην ακρόαση που έγινε την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή "να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση" από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε "μισή αλήθεια".
Η χώρα "έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει", ανέφερε.
Ο Γκρίζα έχει διατάξει το Μπουένος Άιρες να καταβάλει το ποσό του 1,33 δισεκ. δολαρίων συν τους τόκους στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Capital Management τα οποία δεν είχαν συμφωνήσει στο "κούρεμα" του χρέους της Αργεντινής, όπως οι υπόλοιποι πιστωτές της. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης —μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της— έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της. Ωστόσο ο Γκρίζα είχε διατάξει την Mellon να μην δώσει τα χρήματα στους ομολογιούχους που είχαν δεχτεί το κούρεμα το 2005 και το 2010, μέχρι να αποπληρωθούν και οι οφειλές της Αργεντινής προς τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα "για να αποσαφηνίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια", πρόσθεσε ο δικαστής υπογραμμίζοντας ότι "όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα ούτε έσβησαν ούτε ελαχιστοποίησαν τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Αργεντινής".
Ο Γκρίζα υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον "απολύτως αμερόληπτο και ικανό" δικηγόρο. Σημείωσε ότι ένας διακανονισμός είναι "ο μοναδικός τρόπος" για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της.
"Τα χρέη δεν εξανεμίστηκαν. Δεν υπάρχει πτώχευση, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία αφερεγγυότητας (σ.σ. που οδηγεί σε χρεοκοπία). Τα χρέη είναι ακόμη εκεί", συνέχισε.
Η εντολή του όσον αφορά το διορισμό του Πόλακ ως μεσολαβητή ισχύει ακόμη και οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. "Δεν συνέβη τίποτα αυτήν την εβδομάδα που να ακυρώνει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διακανονισμού", επέμεινε, και σημείωσε ότι θεωρεί πως "είναι πολύ σημαντικό" να προχωρήσει η διαδικασία όσον το δυνατόν γρηγορότερα.
"Δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα. Τι θα συμβεί; Άλλα 10 χρόνια αναποφασιστικότητας; Όχι", είπε αναφερόμενος στη διαδικασία που αφορά την επίλυση της διαφοράς του χρέους. Όπως τόνισε, δεν αρκεί να λέει η Αργεντινή ότι θα πληρώσει τόκους στους ομολογιούχους, γιατί σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται ο νόμος και, όπως είπε, "το δικαστήριο φυσικά δεν πρόκειται να αγνοήσει τον νόμο".
Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια, ο Τζόναθαν Μπλάκμαν, δήλωσε στο δικαστή Τόμας Γκρίζα ότι το Μπουένος Άιρες δεν εμπιστεύεται τον διορισμένο από το δικαστήριο μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, καθώς η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το χρέος της απέναντι στα κερδοσκοπικά κεφάλαια οδήγησε τη χώρα σε αθέτηση πληρωμών.
Ο Μπλάκμαν χαρακτήρισε "ατυχή" την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο Πόλακ, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία της Αργεντινής πιστεύει ότι ήταν επιζήμια και προκατειλημμένη έναντι της χώρας και είχε αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη διαδικασία υπό τον Πόλακ και ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει τη λήψη "άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση του διαλόγου".
Ο Γκρίζα, που διόρισε τον Πόλακ ως ειδικό μεσολαβητή στην υπόθεση, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αντικαταστήσει. Απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές, τους ζήτησε να "ηρεμήσουν", να βλέπουν μόνο τα γεγονότα και τους επισήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η υπόθεση είναι να παραμείνει στον δρόμο που έχει ήδη πάρει.
Υπέρ της παραμονής του Πόλακ στη θέση του τάχθηκε και ο δικηγόρος Ρόμπερτ Κόεν, που εκπροσωπεί τους πιστωτές της Αργεντινής, υποστηρίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα "εκτροχίαζε" τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.