Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ: ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΛΑ Η «ΑΥΓΗ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, Η ΘΡΥΛΙΚΗ L' UNITA, ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ

Αναστέλλει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου την κυκλοφορία της η ιστορική εφημερίδα L'Unità, την οποία ίδρυσε ένας από τους πατέρες του...

Αναστέλλει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου την κυκλοφορία της η ιστορική εφημερίδα L'Unità, την οποία ίδρυσε ένας από τους πατέρες του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος, ο Αντόνιο Γκράμσι, ύστερα από την αποτυχία των μετόχων της να συμφωνήσουν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, λίγο καιρό αφότου εόρτασε τα 90 χρόνια από την έκδοσή της, ανακοίνωσε η ίδια η εφημερίδα.

«Δολοφόνησαν την L'Unità», είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της. Εκτός από ένα τρισέλιδο αφιερωμένο στους λόγους διακοπής της κυκλοφορίας της και μία ολοσέλιδη καταχώρηση του διαδικτυακού της βιβλιοπωλείου, οι υπόλοιπες σελίδες της 20σέλιδης έκδοσης είναι λευκές.

Η L'Unità η οποία ιδρύθηκε το 1924 από τον Γκράμσι ως επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI), επέζησε τη φασιστική περίοδο κυκλοφορώντας παράνομα, αλλά ύστερα από τη διάλυση του κόμματος τη δεκαετία του '90 κατάφερε να επιβιώσει κλείνοντας μόνο για μία σύντομη περίοδο το 2000 για να ξανανοίξει στη συνέχεια με νέους ιδιώτες μετόχους.

Η εφημερίδα επλήγη από την έλευση της διαδικτυακής εποχής αλλά και από την οικονομική κρίση στην Ιταλία, επισωρεύοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της μειώνονταν σταθερά πέφτοντας στα περίπου 20.000 φύλλα την ημέρα. ωστόσο, με τη διοίκηση να ζητεί 1,6 εκατομμύρια ευρώ για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εφημερίδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι μέτοχοι κατέληξε στο να απορριφθούν τρεις προτάσεις.

Το γεγονός ότι μεταξύ των προτάσεων βρίσκονταν και μία της δεξιάς βουλευτού Ντανιέλα Σαντανκέ και μία ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογραμμίζει τις διαστάσεις της κρίσης.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι (PD), το οποίο διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της εφημερίδας. «Η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που είχαν μέχρι σήμερα την διαχείρισή της», είπε ο ταμίας του κόμματος Φραντσέσκο Μπονιφάτσι, αλλά πρόσθεσε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει ώστε η εφημερίδα να μην κλείσει.

«Το PD δεσμεύεται κατά 100% να βρεθεί λύση. Θα σώσουμε την L'Unità». Πέραν των οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κρίση στην L'Unità αντανακλά και τον αποπροσανατολισμό της ιταλικής αριστεράς ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Ρέντζι, ενός εκσυγχρονιστή ο οποίος ανέλαβε με την δέσμευση να γκρεμίσει τις παλαιές δομές του κόμματος.

Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας -οι οποίοι εργάζονταν απλήρωτοι το τελευταίο τρίμηνο, κατηγόρησαν το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής Αριστεράς ότι τους εγκατέλειψε, παρά τις ελπίδες που είχαν ότι θα τους βοηθούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.