Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1826... ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΝΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ...

Σαν σήμερα 1826.... Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διακόπτουν κάθε επικοινων...



Σαν σήμερα 1826.... Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διακόπτουν κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.

Ο Ντολμάς ήταν ένα νησάκι δυτικά του νησιού Φοινικιά. Μια λωρίδα λιμνοθάλασσας το χώριζε από τη Φοινικιά, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας. Στον Ντολμά θα δείτε μόνο το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών. Το 1826 υπερασπιστής του Ντολμά ήταν ο στρατηγός Γρηγ. Λιακατάς με 300 άντρες από το Αιτωλικό και 18 κανόνια.

 Ο Χουσεΐν το Φλεβάρη του 1826 θέλοντας να καθαρίσει όλες τις αντιστάσεις της λιμνοθάλασσας έπρεπε να κυριέψει και το Αιτωλικό. Προμαχώνας του Αιτωλικού ήταν ο Ντολμάς κι εκεί χτύπησε. Ο Λιακατάς με τους γενναίους του πολέμησαν ηρωικά. Ώσπου πληγώθηκε κι ο ίδιος και μισοπεθαμένο τον κομμάτιασαν οι Τούρκοι. Την 1η Μαρτίου του 1826 το Αιτωλικό έπεσε. Όσοι σώθηκαν έφυγαν για την Αγιά Αγάθη, εκκλησία πάνω στο βουνό.


-----------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.