Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΘΟΡΥΒΑ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΥΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙ...

Γάλλοι και Μαλινέζοι στρατιώτες ανακατέλαβαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πόλη Χομπόρι, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο προς την...


Γάλλοι και Μαλινέζοι στρατιώτες ανακατέλαβαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πόλη Χομπόρι, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο προς την Γκάο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο βόρειο Μάλι που ελέγχουν ένοπλες ισλαμιστές οργανώσεις, ανέφεραν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

«Μαλινέζοι και Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Χομπόρι. Εγγυώνται την ασφάλεια του Χομπόρι. Δεν υπάρχουν πλέον ισλαμιστές εκεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην πόλη, η οποία απέχει 920 χλμ. από το Μπαμακό.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού του Μάλι, τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις των δύο κρατών μπήκαν στην πόλη αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Είμαστε στη Χομπόρι και προελαύνουμε», δήλωσε ο Ντιαράν Κόνε, εκπρόσωπος των μαλινέζικων ένοπλων δυνάμεων. «Δεν θα ανακηρύξουμε τη νίκη μας ώσπου να απελευθερώσουμε όλο το λαό», πρόσθεσε.

Η πόλη Γκάο βρίσκεται λίγα περισσότερα από 200 χλμ. δυτικά από την πόλη αυτή.

Η Γκάο και τα περίχωρά της έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μετά την 11η Ιανουαρίου, όταν άρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις με στόχο την εξουδετέρωση των ένοπλων ισλαμιστών που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα, καθώς και να εμποδιστεί η προέλασή τους προς νότον και η κατάληψη του Μπαμακό.

Οι δυνάμεις του Μάλι, με την υποστήριξη γαλλικών μαχητικών αλλά και ειδικών δυνάμεων, καταγράφουν αργά πρόοδο στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν όλη την επικράτεια.

Στο μεταξύ ο μαλινέζικος στρατός δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους άνδρες του. «Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μειονότητα να αμαυρώσει την εικόνα ενός ολόκληρου στρατού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιαμουσά Καμαρά, υποσχόμενος να τιμωρήσει όποιον κριθεί ένοχος για οποιοδήποτε έγκλημα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έχουν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία για τις πληροφορίες περί του ότι ο στρατός προέβη σε εκτελέσεις ανδρών που ανήκουν στην μειονότητα των Τουαρέγκ και βίασε γυναίκες.

Από την πλευρά τους οι ισλαμιστές ανατίναξαν μιας στρατηγικής σημασίας γέφυρα νότια της πόλης Γκάο, ώστε να αποκόψουν τον έναν από τους δυο δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στρατιώτες από το Τσαντ και από το Νίγηρα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο Μάλι.

Το Σαββατοκύριακο, πρόκειται να λάβει χώρα στο περιθώριο της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα μια σύνοδος δωρητριών χωρών και οργανώσεων με στόχο να συγκεντρωθεί ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να υποστηριχτεί η επιχείρηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα. protothema.gr

------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.