Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΑΣ, Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1025

Βυζαντινός αυτοκράτορας και επίλεκτο μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας. Υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους βυζαντινούς στη συλλογική μα...


Βυζαντινός αυτοκράτορας και επίλεκτο μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας. Υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους βυζαντινούς στη συλλογική μας μνήμη, ιδιαίτερα τα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τελευταία, λόγω των κατακλυσμιαίων αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις, οι μετοχές του είναι πεσμένες στην κλίμακα των ηρώων του Ελληνισμού.

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 958 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού του Β' και της Θεοφανούς. Ανέβηκε στο θρόνο του Βυζαντίου το 976, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Σχεδόν αγράμματος, αλλά ικανότατος στρατιωτικός, ξεκαθάρισε πρώτα την επικράτειά του από τις εμφύλιες διαμάχες με τις εξεγέρσεις του Βάρδα Σκληρού και του Βάρδα Φωκά. Διαχειρίστηκε με σύνεση τα οικονομικά, αφήνοντας γεμάτα τα κρατικά θησαυροφυλάκια, όταν πέθανε.

Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ρώσους. Πάντρεψε την πορφυρογέννητη αδελφή του Άννα με τον πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρο, που βαφτίστηκε χριστιανός. Η ενέργεια αυτή είχε ως συνέπεια τον μαζικό εκχριστιανισμό του ρωσικού λαού.

Η μεγάλη προσφορά του Βασιλείου στο Βυζάντιο, όπως μαρτυρά το προσωνύμιό του, υπήρξε η κατάλυση του βουλγαρικού κράτους. Οι Βούλγαροι υπό τον Τσάρο Σαμουήλ είχαν δυναμώσει πολύ και απειλούσαν το Βυζάντιο. Το 987, σε μάχη κοντά στη Λάρισα, ο Σαμουήλ κατατροπώνει τον Βασίλειο, γεγονός που σημάδεψε για όλη του τη ζωή την πολιτική του απέναντι τους.

Η αποφασιστική μάχη κατά των Βουλγάρων δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1014 στην τοποθεσία Κλειδί, πλησίον των Σερρών. Ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας συνέτριψε τον στρατό του Σαμουήλ, συλλαμβάνοντας 14.000 αιχμαλώτους.

Ο θρίαμβος του Βασιλείου γρήγορα μετατράπηκε σε καταισχύνη, εξαιτίας μιας απάνθρωπης πράξης, που όμοιά της δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία. Όπως αναφέρει ο χρονικογράφος Ιωάννης Σκυλίτζης, ο Βασίλειος δίνει εντολή να τυφλωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι, αφήνοντας σε κάθε εκατοντάδα ένα μονόφθαλμο για να οδηγήσει τους υπόλοιπους πίσω στον βασιλιάς τους, ο οποίος μόλις αντίκρισε το φρικτό θέαμα ξεψύχησε.

Ο Βασίλειος δικαιολογήθηκε για την πράξη του αυτή ότι ήταν απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη από τους νόμους του Βυζαντίου. Οι Βούλγαροι του Σαμουήλ θεωρήθηκαν στασιαστές, επειδή ανήκαν στην αυτοκρατορία και γι' αυτό τους επιβλήθηκε η ανάλογη ποινή. Μετά τη νίκη του, ο Βουλγαροκτόνος κατέβηκε στην Αθήνα, ανέβηκε στην Ακρόπολη και προσκύνησε την Παναγιά την Αθηνιώτισσα, ναός της οποίας είχε γίνει ο Παρθενώνας.

Εκτός από τους Βουλγάρους ο Βασίλειος πολέμησε και νίκησε τους Άραβες στη Συρία, του Λογγοβάρδους στην Ιταλία, τους Αρμένιους στην Κιλικία και τους Νορμανδούς στη Σικελία. Υπήρξε ισχυρή και αντιφατική προσωπικότητα, ένας αφοσιωμένος στο καθήκον του μονάρχης, που σημάδεψε τη Βυζαντινή ιστορία.

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1025, σε ηλικία 67 ετών, έχοντας περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πάνω σ' ένα άλογο, πολεμώντας διαρκώς.

----------------------------------

4 σχόλια

  1. olo tetious agious exoume san ton boularoktono !!!!!!!!!!!!!!pantos an den esfazes agios den ginisouna hahaha metania xristiani !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλειος Β΄,ηταν κατα την γνωμη ο ενας εκ των δυο Μεγαλυτερων Ελληνων Αυτοκρατορων.Προπαππους του ηταν ο Βασιλειος Α' ταπεινης καταγωγης απο την Ανδριανουπολη ιδρυτης της Μακεδονικης δυναστειας απο 867-1028 που οι ιστορικοι ονομαζουν "εποχην ακμης" οπου ο βυζαντινος πολιτισμος εφθασε στο υψηλοτερο σημειο του, Ο εγγονος Ρωμανος Β' εβασιλευσε για μικρο διαστημα και πεθανε αιφνιδια σε νεαρη ηλικια πιθανων απο δηλητηριαση,προσωρινα στεφθηκε αυτοκρατορας ο αξιολογος στρατηγος Νικηφορος Φωκας παντρευομενος την χηρα του Θεοφανω μητερα του Βασιλειου και διεξηγαγε συνεχεις στρατιωτικες επιχειρησεις κατα των Αραβων νικηφορα.Αυτον δολοφονησε ο ανηψιος του Ιωαννης Τσιμισκης με την συνεργεια της Θεοφανους και ανηλθε ο ιδιος στον θρονο, αλλα ηταν επισης καλος στρατηγος και διεξηγαγε μακροχρονιο πολεμο σε ανατολη και σε δυση με επιτυχια,τελος δολοφονηθηκε και αυτος,μετα τον θανατο του τελευταιου και εχοντας ενηλικιωθει ο Βασιλειος Β' και ο αδελφος του Κωνσταντινος Η'ανηλθαν στον θρονο ως νομιμοι διοδοχοι του Ρωμανου Β' ομως ο Κωνσταντινος ηταν ανικανος και μονο κατ'ονομα συνεβασιλευσε.Αρχικα εξερραγησαν 2 μεγαλες στασεις απο 2 ισχυρους στρατηγους και σφετεριστες του Βαρδα Σκληρου και μετα του Βαρδα Φωκα,επι τρια χρονια η αυτοκρατορια κινδυνεψε να διαλυθει απο την εμφυλια συγκρουση και χαθηκαν πολλοι στρατηγοι, αξιωματικοι και στρατιωτες τελικα ο Βασιλειος τους συνετριψε και απαλλαχθηκε απο τους εσωτερικους εχθρους,αλλα επωφεληθηκαν απο την ευκαιρια οι Βουλγαροι που μερικα χρονια πριν επι Τσιμισκη ειχαν υπαχθει εκκλησιαστικως στο πατριαρχειο Κωνσταντινουπολεως και συνενωθει με το βυζαντινο κρατος και εστασιασαν και αυτοι=>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. =>Οι Βουλγαροι επωφεληθεντες της αιματηρης εμφυλιας συγκρουσης σχηματισαν στρατο και ανενοχλητοι επιχειρουσαν επιδρομες κατα των βυζαντινων εδαφων κατακτωντας μεγαλο τμημα της ελληνικης χερσονησου φθανοντας μεχρι την Πελοποννησο.Οταν ο Βασιλειος απαλλαχθηκε οριστικα απο τους ανταπαιτητες του θρονου,εξεστρατευσε εναντιον των Βουλγαρων δινοντας φοβερες μαχες σε ολη την βαλκανικη για πανω απο 25 χρονια.Επισης διξηγαγε νικηφορους πολεμους κατα των Αραβων ,Αρμενιων και Γερμανικων φυλων καταλαμβανοντας πληρως την Συρια, την Αρμενια,την Γεωργια και την κατω Ιταλια.Στις τελευταιες μαχες με τους Βουλγαρους επεβαλε την τιμωρια της τυφλωσης προς τους αιχμαλωτους στασιαστες,ενω σε αλλη μαχη κατα οχυρου τους εξανδραποδισε διαμοιραζοντας τους ως σκλαβους στους στρατιωτες του, στην τελευταια μαχη τους συλληφθεντες βουλγαρους στρατιωτες τους εξορισε στην Κασπια.Μετα απο αυτα η Βουλγαρια υποταχθηκε οριστικα και του απεδωσαν αδικα το πτροσωνυμιο βουλγαροκτονος διοτι δεν επιχειρησε γενοκτονια η κατι αλλο κατα των βουλγαρικου λαου, αλλα στοχος του ηταν απλα να καμψει την επιθετικοτητα τους διαλυοντας το εγκληματικο τους στρατευμα.Βουλγαρος ιστορικος παραδεχθηκε δημοσια οτι ο εχθρος του δικου τους κρατους υπηρξε ο ηρωας του δικου μας εθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Βασιλειος φροντισε τα παιδια των αξ/κων και στρατιωτων του ,που σκοτωθηκαν στις μαχες και αυτα τον ειχαν σαν πατερα τους ,πολλα εγιναν επισης αξιωματικοι.Περιορισε τον υπερβολικο πλουτο και την ιδιοκτησια γης της εκκλησιας και της αριστοκρατιας και προστατευσε την ιδιοκτησια των αγροτων!Γι'αυτο δεν ηταν αρεστος στους μεγαλους γαιοκτημονες και κληρικους,αλλα δεν τολμησαν ποτε να τον ανατρεψουν,Ο στρατος καιο λαος αγαπουσε τον Βασιλειο, η συνετη αυτη πολιτικη του συγκεντρωσε πλουτο για την αυτοκρατορια,γεμισαν τα κρατικα θησαυροφυλακια και εφιαξαν και νεα ο ιδιος ομως εζησε λιτα και στρατιωτικα .Δυστηχως λογο και του αδιακοπου πολεμου και της λογικης δυσπιστιας προς τους ανθρωπους του αυτοκρατορικου περιβαλλοντος του δεν φροντισε να αφησει διαδοχους,ετσι μετα τον θανατο του οσοι ανηλθαν στον θρονο ενδιαφερονταν μονο για τις διασκεδασεις και συναγωνιζονταν ο ενας τον αλλον σε ανικανοτητα.Αποτελεσμα αυτου ηταν το κρατος να παρακμασει.....Γ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.