Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΞΙ ΜΕΛΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έξι μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στη χώρα, με την κατηγορία του προσηλυτισμού σε ...

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έξι μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στη χώρα, με την κατηγορία του προσηλυτισμού σε αρκετά τζαμιά της Μόσχας και κατέσχεσε όπλα στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησε, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι έξι άνδρες είναι μέλη του "Κόμματος ισλαμικής αναγέννησης", που θεωρείται διεθνής τρομοκρατική οργάνωση από το ανώτατο δικαστήριο και έχει κηρυχθεί παράνομη στη Ρωσία. "Εκαναν δυναμική στρατολόγηση μέσα στα τζαμιά της Μόσχας, διένειμαν εξτρεμιστικά εγχειρίδια και εκπαίδευαν άτομα για να πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες", εξηγεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Στη διάρκεια των ερευνών σε σημεία όπου διέμεναν οι συλληφθέντες "κατασχέθηκαν εννέα χειροβομβίδες, πολεμοφόδια, εξτρεμιστικά έντυπα και χρήματα που προορίζονταν για τη στρατολόγηση προσώπων και για προπαγάνδα υπέρ ενός ριζοσπαστικού Ισλάμ".

Η ρωσική αστυνομία εξαρθρώνει συχνά πυρήνες ισλαμιστών που ανήκουν κυρίως στις τάξεις του κινήματος Χιζμπ αλ Ταχρίρ αλ Ισλάμι (Ισλαμικό Κόμμα Απελευθέρωσης), μια από τις ριζοσπαστικές οργανώσεις με τη μεγαλύτερη δράση στην κεντρική Ασία, που γειτονεύει με τη Ρωσία.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει μια ισλαμιστική ριζοσπαστική εξέγερση στο Βόρειο Καύκασο, η οποία γεννήθηκε από τον πόλεμο της Τσετσενίας και βίαια επεισόδιά της σημειώνονται μερικές φορές πέραν της περιοχής αυτής κι ανησυχεί ιδιαίτερα για την απειλή που αποτελούν οι ένοπλοι ισλαμιστές εκτός του μουσουλμανικού Βόρειου Καύκασου.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους της θρησκευτικής βίας, μετά την ομιλία του κατά την έναρξη της εξαετούς θητείας του το Μάιο. Η 13χρονη θητεία του σφραγίστηκε από την αιματοχυσία στο Βόρειο Καύκασο και επιθέσεις εκτός της περιοχής αυτής από ένοπλους που είχαν τη βάση τους εκεί.

Οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων ηγετών που στηρίζονται από την κυβέρνηση εντείνουν τους φόβους για εξάπλωση της ισλαμιστικής βίας. Στην Καζάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ταταρστάν, ένα μέλος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και τουλάχιστον δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό των δραστών επιθέσεων τον Ιούλιο, στις οποίες ο μουφτής της δημοκρατίας είχε τραυματιστεί και ο βοηθός του σκοτώθηκε.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η βία τροφοδοτείται εν μέρει από τις σκληρές τακτικές της αστυνομίας και την αδιαλλαξία σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Οι ρωσικές αρχές ανησυχούν για την αύξηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ και για την εμφάνιση ένοπλων οργανώσεων και στο Ταταρστάν, μια μουσουλμανική δημοκρατία της κεντρικής Ρωσίας που εθεωρείτο μέχρι σήμερα υπόδειγμα ανεξιθρησκίας.

Η Ρωσία αριθμεί σχεδόν 20 εκατομμύρια μουσουλμάνους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν σε ιστορικά μουσουλμανικές περιοχές όπως ο Βόρειος Καύκασος, το Ταταρστάν και το Μπασκορτοστάν στον Βόλγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.