Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΙΤ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ! ΟΡΘΙΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

 Αναρωτιέται κανείς για το κακό μας χάλι, σήμερα, στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, τί να φταίει. Τα επί τόσα χρόνια ψεμματα και ο αποπρ...


 Αναρωτιέται κανείς για το κακό μας χάλι, σήμερα, στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, τί να φταίει. Τα επί τόσα χρόνια ψεμματα και ο αποπροσανατολισμός από τους πολιτικούς μας, η διαφθορά, τα σκάνδαλα; Μήπως είχε δίκιο ο ποιητής Βάρναλης στους «Μοιραίους» όταν έλεγε ….φταίει το ζαβό το ριζικό μας –φταίει ο Θεός που μας μισεί-φταίει το κεφάλι το κακό μας…κλπ.
Περι τίνος ο λόγος? Για την πατέντα του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (από τον καθηγητή Γιώργο Νικολαΐδη), που κατατέθηκε από το 1997 και που αναφέρεται στην Τεχνολογία CLEANMAG: Μαγνητικός Καθαρισμός Πετρελαιοκηλίδων.
 Η τεχνολογία αυτή αναφέρεται στον πιο οικολογικό και χαμηλού κοστους τρόπο, μέχρι σήμερα, περισυλλογής του πετρελαίου από την θάλασσα, σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος (Exxon Valdez 1989 στην Αλάσκα, Irene Serenate 1980 στην Πύλο, Εurobalker 1999 στην Ευβοια, Kriti Sea , Αγ Θεόδωροι 1996, Prestige 2002 Ισπανία, ατύχημα εξέδρας Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού 2010 κλπ).
Η μέθοδος συνίσταται στην χρήση ενός υλικού σε κοκκώδη μορφή, που είναι πορώδες, ελαιόφιλο (προσροφά μόνο πετρέλαιο ή έλαια και όχι νερό), συγχρόνως, δε, μαγνητικό, καθόσον εμπεριέχει μαγνητικά νανοσωματίδια, ενώ η ικανότητά του η σε προσρόφηση πετρελαίου ανέρχεται μέχρι και τα 10 κιλά ανά κιλό υλικού.
Όταν συμβεί ένα πετρελαϊκό ατύχημα, το υλικό διασκορπίζεται επάνω στην πετρελαιοκηλίδα ανάλογα με το μέγεθός της: χειρωνακτικά, για μικρή ρύπανση, με πνευματικό κανονάκι από πλοία, για μέτριο μέγεθος, και  με εναέρια μέσα, π.χ., ελικόπτερα πυρόσβεσης, για μεγάλα περιστατικά.
Το υλικό προσροφά, άμεσα, το πετρέλαιο κατά την επαφή του με αυτό, επιπλέει, πάντα, (είναι παντός καιρού), ενώ, συγχρόνως, δυσχεραίνει και περιορίζει την ταχύτητα εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας.
Στη συνέχεια, σκάφη εφοδιασμένα με μαγνητικούς ταινιοδρόμους περισυλλέγουν το μαγνητικό υλικό, το οποίο, φυσικά, συμπαρασύρει μαζί του και το πετρέλαιο.
Το περισυλλεχθέν υλικό, επειδή δεν εμπεριέχει αλογόνα, μπορεί, αφού διαχωρισθεί από το πετρέλαιο, είτε να καεί σε υψηλές θερμοκρασίες παράγοντας ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνεται καθόλου το περιβάλλον, (π.χ., σε τσιμεντοβιομηχανίες), είτε να χρησιμοποιηθεί, σε ανάμειξη με ασφαλτικά προϊόντα, για εργασίες οδοποιίας.

Σχέδιο του πλωτήρα και η τελική πραγματική του μορφή (πρωτότυπο)
Η πιστοποίηση της μεθόδου CLEANMAG χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE99 ENV/GR/567 με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Το υλικό τελειοποιήθηκε, κατασκευάστηκε ειδικό πρωτότυπο αντιρρυπαντικό σκάφος και έγιναν πιλοτικά πειράματα, τα οποία στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Σύμφωνα με την πιστοποίηση του αρμόδιου κρατικού οργάνου από χημικές αναλύσεις, βρέθηκε ότι, αφενός, το υλικό είναι μη τοξικό και, αφετέρου, ότι η παραμένουσα ρύπανση είναι της τάξεως των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (μια ασπιρινη έχει βάρος 500.000 μικρογραμμάρια!!). Αρκεί δε να αναφέρουμε ότι αυτό το όριο είναι 1500 μικρότερο από τα όρια που θέτει η συνθήκη MERPOL 73/78 (15 χιλιοστόγραμμα ανα λίτρο).
Το ερευνητικό πρόγραμμα LIFE άρχισε το 1999 και τελείωσε τον Ιούνιο του 2003.
Η τεχνολογία CLEANMAG προβλήθηκε κατα κόρον και σε ελληνικά ΜΜΕ (εφημερίδες, ΑΝΤ1, ΜΕGA κλπ), αλλά και σε ξένα ΜΜΕ (BBC, World TVCNN κλπ)
Παραθέτουμε εδώ τις σχετικές προβολές
MEGA TV: http://www.cleanmag.gr/mega1.html
BBC: http://www.cleanmag.gr/bbc.html
CNN: http://www.cleanmag.gr/cnn.html
Η τεχνολογία CLEANMAG βραβεύτηκε το 2000 από το Εμπειρίκιο Ιδρυμα, το 2002 από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας –ΟΒΙ, και το 2005 πήρε το 20 βραβείο της DUBAI International Maritime Award- δια χειρός ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας).
Έχει, δε, αδειοδοτηθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (ΕPA).
Πρόσφατα, δε, (3/2/2012), βραβεύτηκε – διακρίθηκε στο πρόγραμμα «Αριστεία στην Ακαδημαική Καινοτομία» του Υπουργείου Παιδείας
Σχετικά δείτε το site ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ : http://www.teipir.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=184&Itemid=100
Συγκεκριμμένα, δε, στην σχετική εκδήλωση, αφού ευχαρίστησα την κ. Υπουργό, κα Α. Διαμαντοπούλου, τόνισα ότι στο συγκεκριμμένο θέμα, όπου, πλέον, έχουμε βαρεθεί τις διακρίσεις και, επειδή, είναι αφενός πολύ ειδικό, αφετέρου, δε, είναι διεθνούς εμβέλειας και, ίσως, εθνικής σημασίας, και για να προβληθεί η χώρα μας , να εξάγει τεχνολογία (και να πάψουμε να είμαστε μόνον η χώρα με τα σουβλάκια τις παραλίες και τον ωραίο καιρό), η πολιτεία θα έπρεπε να βάλει το χέρι της και να βοηθήσει.
 Η κ. Διαμαντόπουλου με τον καθηγητή κ. Νικολαΐδη
Οι πολιτικοί μας, μάλιστα, επισκεπτόμενοι το περίπτερο για την Τεχνολογία στα Ποσειδώνεια, το 2010, εκραύγαζαν: «Θερμά συγχαρητήρια , γίνονται τέτοια πράγματα στη χώρα μας»; (και ο τότε, αλλά και ο νυν πρωθυπουργός).  Φυσικά, στο παρελθόν, αντιμετωπίσαμε και δυσπιστία από άλλο πολιτικό πρόσωπο, του στυλ: «Δεν τον βρήκανε αυτό οι Αμερικάνοι και το βρήκατε εσείς»;?;
Αλλά, μεταξύ μας, ο λαός λέει «είδατε κανέναν να είναι προφήτης στον τόπο του»; Από επενδυτικό ενδιαφέρον, δε, ….σκίζουμε! Πολύ ταλαιπωρία, ναι, πολλά επιχειρηματικά σχέδια, ναι, αλλά το θέμα δεν ενδείκνυται, δυστυχώς, ή, ευτυχώς, για …αρπαχτές. Θέλει όραμα, θέλει μακροπρόθεσμη επένδυση, θέλει marketing. Αλλά πού είναι τα λεφτα;?; Ίσως στις τράπεζες της Ελβετίας…
Οταν ήμουν φοιτητής, άκουγα ιστορίες στα όρια της μυθοπλασίας, του στυλ : «Ξέρεις, αυτή την τεχνολογία; Ε, λοιπόν, είναι ελληνική, αλλά μας την άρπαξαν… Ελεγα ότι χρειαζόμασταν, ίσως, τέτοιες ιστορίες για να τονίσουμε το ελληνικό ΕΓΩ μας.
Τώρα, λοιπόν, που όπου να’ναι, θα γίνουν και οι έρευνες για τα πετρέλαια και, ίσως, να αρχίσουν και οι εξορύξεις, θα πρέπει, πολύ πιθανά, να προστατευτεί το περιβάλλον από τυχούσα πετρελαϊκή ρύπανση και, τότε, ίσως, θα έρθουν οι φίλοι μας, οι Αμερικανοί, και θα μας πουν τί; Μα το …πώς να προστατέψουμε το περιβάλλον από πετρελαϊκές ρυπάνσεις! Τι, ακριβώς; Διαβάστε το παρακάτω σχετικό άρθρο, της 16ης Σεπτεμβρίου 2012….
http://machineslikeus.com/news/cleaning-oil-spills-magnets
Και, τότε, οι παραπάνω προαναφερθείσες μυθοπλασίες των φοιτητικών μου χρόνων …αποδεικνύονται, δυστυχώς, για μας, πραγματικότητα!
Γιώργος Νικολαΐδης, PhD
Καθηγητής
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θηβών 250, Αιγάλεω
12244
email: gnicol@teipir.gr
Σημείωση: Υπάρχει και μία εταιρία που στήθηκε το 2007 για να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, μια και δεν υπήρξε κανένας μεγάλος επενδυτής , αλλά, τελικά, και οι εταίροι αυτοί αποδείχθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα χαμηλού οικονομικού profile. Σε αυτή την μικρή εταιρία παραχώρησα και δικαιώματα της πατέντας και αναμένονται και παραγγελίες να παραχθούν με χειρωνακτική παραγωγή: ( δηλαδή κατά το «..βάστα Τούρκο να γεμίσω το όπλο», -μη έχοντας, φυσικά, τίποτα κατά των Τούρκων)
www.cleanmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.